Astăzi, ai 15% Extra Reducere ✨ la toate Uleiurile Esențiale și Difuzoarele Premium - Folosește codul 15AROMATERAPIE Vezi Produse 🏡

Menopauza – simptome și tratament naturist

Menopauza este un proces natural cu care fiecare femeie se confruntă. Această etapă din viața unei femei este definită ca finalul ciclului menstrual cauzat de încetarea activității ovarelor. Ovarele sunt cele care produc estrogen, principalii hormoni feminini, cei responsabili de buna funcționare a ciclului menstrual, fertilitate și multe alte funcții în organism. 

Ce se întâmplă în momentul în care ciclul menstrual încetează? În organism se produce o scădere în producția de estrogen, lucru care vine cu o mulțime de alte simptome. 

Când știm sigur că activitatea ovariană a încetat, iar menstruația nu va mai apărea? Se consideră că femeile au intrat, în mod oficial, în perioada de menopauză dacă aceasta nu mai apare timp de 12 luni consecutiv. În general, menopauza apare în jurul vârstei de 50 de ani, însă acest lucru variază de la organism la organism, deci de la femeie la femeie. 

Să aflăm mai multe despre principalele simptome ale menopauzei, etapele acesteia și ce remedii naturiste sunt indicate în acest caz. 

-16%
Prețul inițial a fost: 110,00 lei.Prețul curent este: 92,00 lei. TVA inclus

Mai puțin de 3,06 lei per zi de tratament!

-21%
Prețul inițial a fost: 97,00 lei.Prețul curent este: 77,00 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2,56 lei per zi de tratament!

-31%
BESTSELLER
Stoc epuizat
Prețul inițial a fost: 120,00 lei.Prețul curent este: 83,00 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2,76 lei per zi de tratament!

Cuprins

Simptomele menopauzei

Menopauza este un proces firesc și normal. Vine într-o etapă mai târzie a vieții, iar, de obicei, apare cu simptome fizice, dar afectează adesea și starea de spirit. Iată care sunt principalele simptome ale menopauzei: 

 • bufeuri de căldură 
 • transpirație în timpul somnului 
 • nivel scăzut de lubrifiere a vaginului, lucru care afectează viața sexuală 
 • tulburări de somn 
 • instabilitate emoțională, iritabilitate și depresie 
 • libidou scăzut 
 • probleme de memorie și concentrare

Etapele menopauzei

O femeie începe să simtă primele simptome ale menopauzei în etapa 40-45 de ani. Începând cu acea vârstă, etapele prin care trece o femeie sunt următoarele:

Premenopauză

Premenopauza este perioada care precede ultima menstruație, fiind etapa care marchează tranziția de la o activitate ovariană normală la încetarea activității ovariene. Este caracterizată printr-o fluctuație a nivelului de estrogen și progesteron pentru câțiva ani. Acest fenomen produse o fluctuație a fluxului menstruației care poate fi mai mult sau mai puțin abundent decât în mod normal. 

Etapa de premenopauză apare, în general, cu 3-4 ani înainte ca menopauza propriu-zisă să se instaleze. În unele cazuri, premenopauza poate apărea și cu 10 ani mai devreme. Totuși, este important de menționat că, în ciuda nivelului scăzut de estrogen din această perioadă, o femeie poate să rămână însărcinată. 

Principalele simptome ale acestei perioade sunt: 

 • menstruație neregulată
 • bufeuri de căldură (acestea fiind asociate cu scăderea nivelului de estrogen din organism) 
 • sâni dureoși 
 • schimbări de dispoziție 
 • migrene 
 • stări de depresie, iritabilitate, anxietate, nervozitate, tulburări de somn, dificultate de concentrare, dureri de cap și stări constante de oboseală sunt alte câteva semne ale perioadei de premenopauză

Menopauză

Menopauza este definită ca etapa în care ovulația și, deci, menstruația încetează complet. După cum am menționat anterior, aceasta apare la un an după ultima menstruație. Odată ce o femeie intră în această etapă, nu mai poate rămâne însărcinată. Principalele simptome ale acestei etape sunt cele menționate anterior, în perioada premenopauzei. Totuși, acestea se intensifică, dat fiind faptul că menopauza propriu-zisă cauzează o scădere drastică a nivelului de estrogen din organism. 

Postmenopauză

Ultima etapă este postmenopauza. În această perioadă, simptomele încep să se reducă din ce în ce mai mult. Acest ultim prag durează pentru întreg restul vieții. 

Postmenopauză

Aproximativ 5% dintre femei se confruntă cu menopauza prematură, adică încetarea activității ovarelor înainte de vârsta de 40 de ani. Multe dintre femei se confruntă cu această problemă din cauza anumitor factori de risc precum: fumatul, chimioterapia, diverse tratamente pentru cancer, boli autoimune, sindromul oboselii cronice sau din cauza intervențiilor chirurgicale de eliminare a ovarelor și/sau uterului. 

Menopauza este același lucru cu climacteriu?

Deși sunt adesea confundate, climacteriu și menopauza nu înseamnă același lucru. Climacteriu se definește ca trecerea de la perioada de fertilitate la perioada infertilă. De obicei, climacteriul este perioada dintre 45-65 de ani, o etapă tranzitorie în care menstruația dispare, capacitatea reproducătoare este pierdută și au loc o mulțime de schimbări psihologice atribuite declinului activității funcții ovariene. 

Care sunt consecințele menopauzei?

Menopauza produce o scădere drastică a estrogenului din organism. Despre estrogen se spune că protejează sănătatea femeii, lucru care nu este departe de adevăr, având în vedere că joacă un rol fundamental în metabolism, este important și pentru sănătatea inimii, pielii etc. 

Iată ce schimbări se produc în organism din cauza modificărilor hormonale: 

 • Nivelul grăsimilor (lipidelor):  colesterolul rău crește puțin, iar colesterolul bun scade. Aceste schimbări ale nivelului de colesterol pot afecta funcția inimii și a creierului. De asemnea, schimbarea afectează metabolismul grăsimilor, ceea ce duce la o acumulare de țesut adipos, deci schimbări în greutate. 
 • Sistemul reproducător:  interiorul vaginului devine mai subțire, mai uscat și mai puțin elastic. Aceste schimbări afectează viața sexuală 
 • Piele: scăderea nivelului de estrogen cauzează și o scădere a nivelului de colagen și elastină, afectând frumusețea pielii 
 • Sistemul osos: densitatea osoasă scade, iar osteoporoza poate debuta 
 • Sistemul urinar: uretra devine mai scurtă lucru care duce la infecții frecvente ale tractului urinar.

Menopauza și alimentația

Dieta este esențială pentru sănătatea noastră generală. În perioada menopauzei, mai ales, nutriția este foarte importantă. Este foarte important să ai o alimentație variată și o dietă echilibrată pentru ca organismul tău să absoarbă toți nutrienții necesari, mai ales dat fiind faptul că schimbările de greutate sunt frecvente în această perioadă. 

Din alimentația ta nu trebuie să lipsească surse de: 

 • calciu (sardine, broccoli, legume)
 • fier (pește, ouă, legume verzi, nuci)
 • fibre (fructe, legume, cereale) 

Nu uita să bei minimum 2 litrii de apă pe zi, să eviți mâncarea procesată și să limitezi consumul de zahăr și sare. 

Tratament natural pentru menopauză

Simptomele premenopauzei și ale menopauzei se pot extinde pe o perioadă mai lungă, așadar pot cauza un disconfort îndelungat. Iată câteva practici recomandate prin care poți reduce considerabil senzația de disconfort: 

 • Exercițiile de respirație sunt excelente pentru a combate bufeurile de căldură și transpirația pe timpul nopții. De asemenea, încearcă să nu consumi alimente sau băuturi fierbinți și să porți haine largi, confortabile.  
 • Un orar bine stabilit de odihnă poate combate insomniile și schimbările bruște de dispoziție. 
 • Densitatea osoasă scade, așadar îți recomandăm să consumi un supliment cu vitamina d și calciu, dar și exercițiu fizic pentru, măcar 20 de minute pe zi
 • Este recomandată utilizarea lubrifianților pe bază de apă pentru a combare senzația de uscăciune vaginală 

Ulei de luminița nopții pentru menopauză

Uleiul de luminița nopții este aliatul ideal în perioada menopauzei. Acesta este extras din semințele plantei Oenothera biennis, o plantă nativă în America de Nord. Beneficiile acesteia sunt excepționale și se datorează conținutului bogat de acid gama linoleic și acizi grași omega 6. 

Uleiul de luminița nopții este folosit pentru a remedia atât simptomele premenstruale, dar mai ales pentru remedierea simptomelor asociate cu menopauza precum bufeuri de căldură, dureri ale sânilor, iritabilitate sau schimbări de dispoziție.

Concluzie

Menopauza este o etapă normală a vieții oricărei femei. Simptomele nu sunt deloc plăcute, dar le poți tine sub control cu suplimente naturiste de calitate. 

Pe lângă uleiul de luminița nopții, ai nevoie de un aport maxim de calciu și vitamina D3 pentru sănătatea oaselor tale. De asemenea, fierul este de nelipsit pentru ca organismul tău să funcționeze la capacitate maximă. 

O ultimă recomandare este gelul Ginecoil pentru remedierea senzației de uscăciune vaginală care apare odată cu menopauza. 

Mai jos ai toate recomandările noastre. Alege ceea ce ți se potrivește:

-38%
Prețul inițial a fost: 159,00 lei.Prețul curent este: 99,00 lei. TVA inclus

Mai puțin de 3,30 lei per zi de tratament!

-16%
Prețul inițial a fost: 110,00 lei.Prețul curent este: 92,00 lei. TVA inclus

Mai puțin de 3,06 lei per zi de tratament!

-21%
Prețul inițial a fost: 97,00 lei.Prețul curent este: 77,00 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2,56 lei per zi de tratament!

-31%
BESTSELLER
Stoc epuizat
Prețul inițial a fost: 120,00 lei.Prețul curent este: 83,00 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2,76 lei per zi de tratament!

Lasă un răspuns