Lipsa de vitamina D – cum o recunoști?

lipsa de vitamina d principalele simptome

Pentru ca organismul nostru să rămână sănătos și să funcționeze la capacitate maximă, ai nevoie de câteva raze de soare zilnic. Pe lângă faptul că soarele provoacă multă bună dispoziție, razele soarelui provoacă pe suprafața pielii noastre binecunoscuta vitamină D sau vitamina soarelui. Ai zice că nu e dificil să obținem vitamina D, însă chiar și așa un procentaj destul de mare de persoane se confruntă cu lipsa de vitamina D.

Vitamina D este suplimentul cel mai recomandat de către doctori. Acesta este recomandat fie pentru prevenirea deficitului, fie pentru tratarea acestuia. Lipsa de vitamina D vine cu simptome nu tocmai plăcute, motive pentru care este important să te asiguri că nu te afli în acea postură. Hai să descoperim care sunt rolurile vitaminei d în organism, cum recunoști un deficit de vitamina d și ce tratament naturist pentru deficit de vitamina d este eficient. 

Ce este vitamina D?

Vitamina D este un nutrient esențial, pe car organismul uman nu îl poate produce de unul sigur. Această vitamină este solubilă în grăsimi, se găsește în cantități mici în anumite alimente și este produsă doar în momentul în care pielea noastră este expusă la lumina soarelui.

Vitamina D este un nutrient foarte important pentru sănătatea generală a organismului nostru, în special datorită strânsei legături pe care o are cu mineralul Calciu. Relația dintre vitamina D și calciul este esențială pentru menținerea sănătății generale a organismului, dar în special pentru menținerea sănătății oaselor. 

De ce avem nevoie de vitamina D?

Beneficiile vitaminei d și rolurile sale în menținerea sănătății organismului nostru sunt nenumărate, dar iată o listă cu principalele funcții ale vitaminei d: 

 • Contribuie la sănătatea oaselor – contribuie la absorbția de calciu în oase, menținând, astfel, sănătatea acestora. De asemenea, vitamina D ajută la asimilarea și a alor nutrienți importanți pentru sănătatea oaselor precum magneziu, vitamina K și fosfor.
 • Susține sistemul imunitar – poate contribui la prevenirea răspunsurilor inflamatorii excesive sau prelungite. Un nivel optim de vitamina D protejează împotriva infecțiilor și virusurilor prin reglementarea rolului pe care îl au celulele albe, scăzând considerabil abilitatea virusului de a se reproduce.
 • Susține sănătatea cardiovasculară  – ajută la echilibrarea presiunii arteriale, a nivelului colesterolului și la calmarea inflamațiilor.
 • Contribuie la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge, iar împreună cu calciul, stabilizează secreția de insulină.
 • Ajută la prevenirea depresiei și a schimbărilor de dispoziție. Ajută la menținerea unei stări de spirit pozitive și a unui nivel optim de energie, combătând astfel stările negative.

De ce avem nevoie de vitamina D?

Deficitul de vitamina d vine cu o listă lungă de simptome, printre care cele mai comune sunt: 

 • oboseală cronică 
 • osteoporoză 
 • probleme cardiace și presiune arterială 
 • anxietate, depresie sau schimbări de dispoziție
 • probleme ale pielii (roșeață, inflamații sau piele uscată)
 • insomnie
 • artrită și dureri articulare 
 • diabet
 • probleme de concentrare
 • astm
 • cădea părului 
 • scleroză multiplă
 • dureri musculare sau articulare cronice 
 • psoriazis
 • senzația de slăbiciune

Nu uita, doar un consult de specialitate poate stabili clar dacă suferi, într-adevăr de un deficit de vitamina d. Dacă te confrunți cu unul sau mai multe dintre simptomele prezentate în lista de mai sus, adresează-te unui medic specialist pentru un diagnostic clar și avizat. 

Riscurile unui deficit de vitamina D

Deficitul de vitamina d nu este o problemă căreia să nu îi acorzi atenție. Această lipsă este asociată cu diferite afecțiuni. Iată câteva potențiale probleme de sănătate care pot fi asociate cu lipsa de vitamina d: 

  1. Oase fragile – deficitul de vitamina d îți poate slăbi oasele și poate cauza, în cele din urmă, osteoporoză. 
  2. Infecții și virusuri – sistemul imunitar este mai fragil fără un nivel optim de vitamina d, așadar șansele să ai de-a face cu o infecție, în special respiratorie, cresc considerabil. 
  3. Schimbări de dispoziție – vitamina d acționează ca un hormon în interiorul organismului nostru, așadar ne poate afecta buna dispoziție. Lipsa de vitamina d este asociată cu depresie, insomnie, anxietate sau schimbări de dispoziție cauzate de schimbările de sezon. 
  4. Dezechilibru hormonal – Nivelul scăzut de vitamina d interferează cu producția de estrogen și testosteron. Acest lucru creează un dezechilibru care provoacă alte simptome neplăcute.
  5. Sensibilitatea la anumite tipuri de cancer – simptomele unui deficit de vitamina d au fost corelate cu posibilitatea crescuta de apariția a cancerului, în special a cancerului de sân, la colon sau la prostată.

Tratament naturist pentru lipsa de vitamina D

Pentru a trata sau preveni un deficit de vitamina D, soluția optimă este să crești nivelul acestui nutrient din organismul tău. Cea mai bună modalitate prin care poți face acest lucru este să te expui la soare. Problema apare, însă, în anotimpul rece, atunci când nu putem să ne bucurăm de razele soare. De aceea anotimpurile reci sunt și perioadele în care riscul de deficit de vitamina d crește considerabil. 

Din fericire, există alimente care au în conținutul lor nutrițional și cantități semnificative de vitamina d. Uleiul din ficat de cod, sardinele, tonul, ouăle, laptele, ficatul de vita și caviarul sunt doar câteva surse alimentare bogate de vitamina D. 

Totuși, cea mai bună opțiune este să recurgi la suplimente nutritive cu vitamina D. Poți alege unul dintre multiplele variante disponibile în prezent pe piață. Găsești vitamina d lichidă, vitamina d capsule sau un complex de multivitamine cu vitamina d

Marnys România îți pune la dispoziție toate aceste forme de suplimente cu vitamina D. Alege-l pe cel pe care îl consideri potrivit pentru tine și oferă-i organismului tău doza zilnică optimă de vitamina D pentru a funcționa la nivel optim.

-36%
Prețul inițial a fost: 138,00 lei.Prețul curent este: 88,00 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2,93 lei per zi de tratament!

-44%
BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 70,00 lei.Prețul curent este: 39,00 lei. TVA inclus

Mai puțin de 1,30 lei per zi de tratament!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *