Pete pigmentare pe față – tipuri, cauze și remedii

ce sunt petele depigmentare si cum trebuie tratare

Pielea sănătoasă și îngrijită din anii tinereții va deveni pielea fermă, frumoasă, cu aspect întinerit de care ne vom bucura odată cu trecerea anilor. Deci îngrijirea tenului este un aspect care trebuie să ne preocupe pe fiecare dintre noi. Odată cu lunile de vară, tenul are nevoie de și mai multă atenție, iar asta pentru că razele soarelui și căldura au un efect nociv asupra pielii. Razele puternice ale soarelui pot cauza pete pigmentare pe față și nu numai. 

În acest articol vei afla mai multe despre petele pigmentare de pe ten, câte tipuri de astfel de pete există și ce produse putem folosi pentru a preveni apariția lor. 

Ce sunt petele pigmentare?

Petele pigmentare sunt cauzate de un dezechilibru al melaninei în organism. Melanina este pigmentul care ne determină culoare pielii și care ne protejează de razele soarelui. Odată cu expunerea la soare, melanocitele sunt responsabile de producerea a mai multă melanină care să ne protejeze de soare. Dezechilibrul de melanină și apariția de pete pigmentare pe față și corp sunt cauzate, în principal, de expunerea la razele soarelui. 

Iată și celelalte posibile cauze ale apariției de pete pe piele:

 • Bacterii sau micoorganisme pe piele 
 • Inflamații ale pielii 
 • Acnee 
 • Tratamente cu radioterapie 
 • Modificări hormonale
 • Inflamații și răni cutanate
 • Vârsta
 • Anumite afecțiuni ale pielii precum vitiligo.

Sunt diverse motive pentru care petele depigmentare apar. Dacă te confrunți cu astfel de probleme, Îți recomandăm să consulți un medic dermatolog pentru a obține un diagnostic concret și avizat. 

Tipuri de pete pigmentare

1. Pete albe

În mod normal, petele albe care apar pe piele sunt asociate cu anumite patologii, una dintre acestea fiind dermatita. Dermatita este o afecțiune care generează zone uscate, pistrui și pete albe pe piele, în special pe față. Pot apărea, de asemenea, și din cauza unei probleme de depigmentare. 

Vitiligo este o altă afecțiune care provocată pete albe. Această boală, însă, este una de tip autoimun și are nevoie de un tratament de specialitate. Despre vitiligo am vorbit pe larg într-un alt articol pe care îl găsești aici.

2. Pete roz sau roșii

Aceste pete sunt cauzate, de cele mai multe ori, de anumite afecțiuni. Printre cele mai comune se numără:

 • Rozacee
 • Dermatită
 • Eczeme 
 • Herpes 
 • Pojar 

3. Pete maronii

Apariția acestor pete pigmentare pe față sau pe piele este cauzată de expunerea la soare fără protecție și producția excesivă de melanină. Toate acestea duc la o îmbătrânire prematură a pielii. Cea mai nefericită consecință a expunerii excesive la soare, fără protecție este apariția cancerului de piele. 

Expunerea la soare fără protecție și producția excesivă de melanină duc la apariția acestor pete pigmentare pe față sau pe piele. Expunerea la razele UV fără protecție adecvată duce la o îmbătrânire prematură a pielii. Cea mai nefericită consecință a expunerii excesive la soare, fără protecție este apariția cancerului de piele. 

Există o regulă pe care o poți aplica pentru a-ți verifica petele, alunițele sau pistruii de pe suprafața pielii. Cu ajutorul acestei reguli, poți diferenția alunițele sau petele normale de melanom (cancer de piele). 

Regula ABCDE:

 • A (asimetrie) – jumătate din aluniță nu seamănă cu cealaltă 
 • B (margine, „border” în engleză) – marginile sunt neregulate și slab definite 
 • C (culoare) – există mai multe nuanțe, nu este o culoare uniformă 
 • D (diametru) – pete de dimensiuni mari sau care cresc 
 • E (evoluție) – modul în care evoluează pata

Îți recomandăm să consulți un medic pentru a primi un diagnostic concret și avizat. 

Fiolele Pigment Control din gama Marnys Beauty In & Out îți pot fi de folos în cazul petelor depigmentare de pe față și decolteu. Acțiunea complementară a principalelor sale ingrediente: vitamina C stabilizată, vitamina B3, extract din  frunze de dud alb și apă de albăstrele reglează producția de melanină și uniformizează nuanța pielii. În cazul celor care se confruntă cu pete depigmentare, utilizarea fiolelor Pigment Control îmbunătățește vizibil aspectul pielii, reducând șansele ca aceste pete să reapară. 

Iată produsele ideale pentru tine:

-25%
Prețul inițial a fost: 79,00 lei.Prețul curent este: 59,00 lei. TVA inclus

Mai puțin de 1,96 lei per zi de tratament!

-24%
Prețul inițial a fost: 84,99 lei.Prețul curent este: 64,99 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2,16 lei per zi de tratament!

-15%
Prețul inițial a fost: 164,99 lei.Prețul curent este: 139,99 lei. TVA inclus

Mai puțin de 4,66 lei per zi de tratament!