Suplimentele alimentare devin o alegere tot mai frecventa atunci cand vine vorba de completarea dietei si asigurarea nutrientilor esentiali pentru buna functionare a organismului.
Oricare ar fi obiectivul – fie sa sprijine performanta sportiva, fie sa gestioneze anumite conditii medicale sau sa imbunatateasca starea generala de sanatate, alegerea suplimentelor alimentare de calitate pot contribui semnificativ la gestionarea si ameliorarea unor afectiuni suparatoare.
Daca te confrunti cu dureri articulare sau afectiuni asociate precum osteoartrita, bursita, guta, artroza si traumatisme, probabil ai auzit de suplimentele cu condroitina si glucozamina si despre eficienta lor in ameliorarea durerilor articulare.
De la tendoane, ligamente si cartilaje, la piele si oase, aceste substante protejeaza impotriva inflamarii tesuturilor si impiedica aparitia durerilor, ameliorandu-le pe cele deja existente.
In cele ce urmeaza, iti vom povesti despre glucozamina si condroitina, care sunt beneficiile pe care aceste substante le au asupra sanatatii organismului, in special in ameliorarea durerilor si a afectiunilor articulare, dar si contraindicatii si posibile efecte adverse ale administrarii suplimentelor cu glucozamina si condroitina.
Ce este glucozamina si condroitina?
Cartilajul este un tip principal de tesut conjunctiv care are rolul de a proteja si de a amortiza capetele oaselor. Glucozamina si condroitina sunt componente structurale ale cartilajului, care se gasesc in mod normal in organismul uman, cu rol vital in construirea si repararea acestuia. Practic, cele doua substante, sunt antiinflamatoare naturale care au capacitatea de a incetini deteriorarea cartilajului.
Atat glucozamina, cat si condroitina pot fi gasite individual, insa cele mai multe suplimente alimentare folosesc actiunea lor sinergica pentru rezultate mai bune si eficiente. Datorita beneficiilor antiinflamatorii, acestea protejeaza cartilajele printr-o varietate de mecanisme, mai exact celulele condrocite care ajuta la mentinerea structurii la nivelul cartilajelor.
Condroitina din suplimente poate fi extrasa in mod natural din cartilajul animalelor sau poate fi creata in laborator. Condroitina creata de om se numeste sulfat de condroitina si este o combinatie intre aceasta si saruri minerale care ii sporesc absorbtia.
Glucozamina din suplimente provine, de obicei, din cochilii de crustacea si este produsa in laborator. Exista mai multe forme de glucozamina, inclusiv:
- Sulfat de glucozamina
- Clorhidrat de glucozamina
- N-acetilglucozamina.
Glucozamina si condroitina sunt disponibile sub forma de tablete, capsule, pudra sau sub forma lichida si se administreaza impreuna, pentru cele mai bune rezultate.
Beneficiile glucozaminei si condroitinei asupra sanatatii
Odata cu inaintarea in varsta, cartilajele isi pierd din flexibilitate si se pot deteriora. Aceasta problema duce la aparitia inflamatiei, durere si leziuni, care apar, de exemplu la pacientii cu osteoartrita.
Conform studiilor de specialitate, administrarea suplimentelor care contin glucozamina si condroitina pot incetini deteriorarea cartilajelor, in timp ce ajuta la formarea si repararea acestora. Astfel, asupra articulatiilor si oaselor, cele doua substante au beneficii importante, precum:
- Reduc durerile articulare, fiind recomandate pacientilor care sufera de osteoartrita, artrita, bursita, poliartrita
- Reduc inflamatiile cronice asociate manifestarilor nedorite de la nivelul osteo-articular
- Imbunatatesc sanatatea oaselor
- Protejeaza articulatiile si reduce presiunea care se pune asupra acestora in timpul exercitiilor fizice.
Atunci cand sunt utilizate in medicina alternativa, se considera ca glucozamina si condroitina pot ajuta in urmatoarele probleme de sanatate:
- Colesterol ridicat
- Colita ulcerativa
- Cistita interstitiala
- Piele afectata de leziuni post-acneice, contribuind la imbunatatirea aspectului pielii prin accelerarea procesului de vindecare al ranilor si al inflamatiilor care apar la nivelul pielii.
Glucozamina a fost studiata si pentru alte potentiale beneficii. De exemplu, unele studii au sugerat ca glucozamina poate avea efecte benefice asupra inimii, prin reducerea colesterolului si a inflamatiei sistemice.
Glucozamina si condroitina pentru articulatii si oase
Unul dintre principalele roluri ale glucozaminei si condroitinei este acela de a sprijini dezvoltarea sanatoasa a tesuturilor dintre articulatii, adica cartilajul articular. Condoritina este o componenta care stimuleaza renegerarea cartilajului, fiind importanta pentru reducerea durerilor asociate problemelor articulare, in special formele care afecteaza genunchii si incheieturile mainilor.
Osteoartrita este cel mai frecvent tip de artrita si boala degenerativa a articulatiilor care provoaca dureri articulare si degradarea cartilajului. Glucozamina si condroitina se folosesc impreuna pentru ca au mecanisme similare de a reduce durerea si inflamatia tesuturilor conjunctive, in special de la nivelul cartilajului.
Odata cu varsta, capacitatea naturala a organismului de regenerare a cartilajului nu mai este la fel de eficienta. Un supliment cu glucozamina si condroitina poate ajuta la ameliorarea simptomelor de disconfort, in timp ce stimuleaza repararea cartilajului.
Exista dovezi care sugereaza ca administrarea glucozaminei impreuna cu condroitina poate reduce stresul articular dupa exercitii fizice sau rani, ajutand organismul sa sintetizeze cartilaj nou si sa mentina articulatiile flexibile.
Suplimente cu glucozamina si condroitina – contraindicatii si efecte adverse
Produsele care contin flucozamina si condroitina administrate fie separat, fie impreuna, au putine efecte secundare si apar destul de rar la pacientii care le administreaza. Atunci cand apar, acestea pot include simptome precum indigestie, constipatie, diaree, greata sau mancarimi ale pielii.
Exista cateva precautii si atentionari in ceea ce priveste administrarea glucozaminei, si anume:
- In sarcina si alaptare
- Astm
- Diabet
- Glaucom
- Probleme legate de sange si circulatie
- Evitarea de catre persoanele alergice la crustacee.
Interactiuni cu alte medicamente
Conform unor studii, glucozamina poate interactiona cu o serie de medicamente si substante actice ale acestora, precum:
- Warfarina sau alte anticoagulante care, in combinatie cu glucozamina, poate avea o actiune amplificata cauzand sangerari si invinetire la nivelul pielii
- Chimioterapie antimitotica
- Acetaminofen
- Medicamente pentru tratarea diabetului zaharat.
In cazul in care urmezi tratamente care au la baza administrarea acestor tipuri de medicamente sau daca suferi de diabet zaharat, este indicat sa discuti cu medicul specialist inainte de administrarea suplimentelor cu glucozamina.
Suplimente premium cu condroitina si glucozamina
Suplimente Oase & Articulații
Mai puțin de 4.20 lei per zi de tratament!
Suplimente Oase & Articulații
Mai puțin de 4.02 lei per zi de tratament!
Pachete Suplimente Alimentare & Vitamine
Mai puțin de 11.81 lei per zi de tratament!
Suplimente Oase & Articulații
Mai puțin de 5.85 lei per zi de tratament!
- https://www.webmd.com/osteoarthritis/arthritis-supplements
- https://www.healthline.com/nutrition/glucosamine-chondroitin-benefits-and-side-effects
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/265748
- https://www.verywellhealth.com/chondroitin-information-189549