Magneziu: Beneficii, Tipuri, Deficit & Suplimente

magneziu beneficii si suplimente

Implicat în peste 300 de reacții enzimatice din corpul uman, magneziul este un mineral important pentru sănătate. Când organismul nu dispune de suficient magneziu, pot apărea simptome variate, de la oboseală, greață și vărsături până la ritm cardiac anormal și se pot declanșa afecțiuni precum anxietate, diabet de tip 2 sau boli cardiovasculare.

-10%
Prețul inițial a fost: 114.00 lei.Prețul curent este: 102.60 lei. TVA inclus

Mai puțin de 3.42 lei per zi de tratament!

-10%
Prețul inițial a fost: 67.00 lei.Prețul curent este: 60.30 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.01 lei per zi de tratament!

-10%
BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 97.00 lei.Prețul curent este: 87.30 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.91 lei per zi de tratament!

Cuprins

Ce este magneziul?

Magneziul este un mineral care se găsește în sol, mare, plante, animale și în organismul uman. Aproximativ 60% din magneziul din corp se găsește în oase, în timp ce restul se află în mușchi, țesuturi moi și fluide, inclusiv sânge, potrivit oamenilor de știință din Germania.

Printre cele mai importante roluri ale magneziului se numără: convertirea alimentelor în energie, formarea proteinelor din aminoacizi, crearea și repararea ADN-ului și ARN-ului, reglarea sistemului nervos și a mișcărilor musculare, conform specialiștilor din cadrul Institutului Radboudv din Nijmegen, Olanda.

Beneficiile suplimentelor cu magneziu

Mai mulți oameni de știință din Canada, SUA, susțin că administrarea suplimentelor cu magneziu aduc multiple beneficii organismului printre care: creșterea calității somnului și a sănătății mentale, ameliorarea durerilor musculare, îmbunătățirea absorbției vitaminei D în organism și menținerea sănătății sistemului osos.

magneziu beneficii pentru organism

 

În plus, un nivel optim de magneziu în corp poate ajuta la prevenirea sau combaterea mai multor afecțiuni, precum boala Alzheimer, diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare și migrena.

Magneziul și bolile cardiovasculare

Hipertensiunea arterială este un factor de risc major pentru bolile de inimă și accidentul vascular cerebral.  O meta-analiză a 12 studii clinice arată că suplimentarea cu magneziu timp de 8-26 de săptămâni la 545 de participanți hipertensivi a dus la o scădere de 2,2 mmHg a tensiunii arteriale diastolice. Doza de magneziu a variat între 243 și 973 mg/zi.

Autorii unei alte meta-analize a 22 de studii la care au luat parte 1.173 de adulți normotensivi și hipertensivi au concluzionat că suplimentarea cu magneziu timp de 3-24 de săptămâni a dus la scăderea tensiunii arteriale sistolice cu 3-4 mmHg și a tensiunii arteriale diastolice cu 2-3 mmHg.

În plus, o meta-analiză a 7 studii la care au luat parte 241.378 de participanți arată că o doză suplimentară de 100 mg/zi de magneziu în dietă scade cu 8% riscul de apariție a accidentului vascular cerebral, în special a celui ischemic decât a celui hemoragic, potrivit oamenilor de știință din Suedia.

Magneziul și diabetul de tip 2

În cadrul studiilor de specialitate, administrarea magneziului a fost asociată și cu un risc mai mic de apariție a diabetului, datorită rolului important al acestui mineral în metabolismul glucozei.

Hipomagnezemia poate agrava rezistența la insulină, o afecțiune care precede adesea diabetul sau poate fi o consecință a rezistenței la insulină, potrivit specialiștilor din cadrul Institutului de Știință Metabolică al Spitalelor Universitare din Cambridge, Marea Britanie. Diabetul duce la pierderi urinare crescute de magneziu, iar insuficiența ulterioară a magneziului poate afecta secreția și acțiunea insulinei, îngreunând astfel controlul diabetului.

Magneziul și osteoporoza

Implicat în formarea oaselor, magneziul influențează activitățile osteoblastelor și osteoclastelor. În plus, acest mineral afectează concentrațiile hormonului paratiroidian și nivelul formei active a vitaminei D, doi regulatori majori ai homeostaziei osoase. Rezultatele mai multor studii arată asocieri pozitive între aportul de magneziu și densitatea minerală osoasă atât la bărbați, cât și la femei. O cercetare realizată de oamenii de știință din Istanbul, Turcia, arată că administrarea a 290 mg/zi de magneziu (sub formă de citrat de magneziu), timp de 30 de zile, la 20 de femei aflate la postmenopauză și cu osteoporoză a suprimat turnover-ul osos (remodelarea osoasă) în comparație cu placebo, sugerând că pierderea osoasă a scăzut.

Magneziul și migrenele

Deficiența de magneziu se află în strânsă legătură cu factorii care favorizează apariția durerilor de cap, precum eliberarea de neurotransmițători și vasoconstricția. Persoanele care suferă de migrene au niveluri mai scăzute de magneziu în ser și țesut. Rezultatele a trei studii arată că frecvența migrenelor a sczăzut în cazul pacienților cărora li s-a administrat până la 600 mg de magneziu pe zi.

Magneziul și anxietatea

Nivelul magneziului din organism poate juca un rol important în tulburările de dispoziție, precum depresia și anxietatea. Potrivit unui studiu londonez din 2017, un nivel insuficient de magneziu în corp duce la creșterea nivelului de anxietate. Acest lucru se datorează, parțial, activității în axa hipotalamică-pituitară-suprarenală (HPS), un set de trei glande care controlează reacția unei persoane la stres.

magneziu pentru stres si anxietate

Cum se manifestă și care pot fi cauzele lipsei de magneziu

Deficiența simptomatică de magneziu din cauza aportului alimentar scăzut în cazul persoanelor sănătoase este mai puțin frecventă, deoarece rinichii limitează excreția urinară a acestui mineral. Cu toate acestea, aportul obișnuit scăzut sau pierderile excesive de magneziu din cauza anumitor probleme de sănătate, a alcoolismului cronic sau a utilizării anumitor medicamente pot duce la deficiență de magneziu.

Semnele timpurii ale deficitului de magneziu includ pierderea poftei de mâncare, greață, vărsături, oboseală și slăbiciune. Pe măsură ce deficiența de magneziu se agravează, pot apărea amorțeli, furnicături, contracții musculare și crampe, convulsii, modificări de personalitate, ritm cardiac anormal și spasme coronariene, conform datelor publicate de Institutul de Medicină din Washington, SUA. Deficiența severă de magneziu poate duce la hipocalcemie sau hipopotasemie (scăderea concentrației potasiului în sânge), deoarece procesul de reglare a nivelului mineralelor din organism este perturbat.

Printre cauzele lipsei de magneziu se află o serie de afecțiuni care interferează cu absorbția optimă a acestui mineral la nivelul organismului.

Diareea cronică și malabsorbția grăsimilor rezultate din boala Crohn, boala celiacă și inflamația nespecifică a intestinului pot duce, în timp, la reducerea nivelului de magneziu din organism. În plus, rezecția sau bypass-ul intestinului subțire, în special a ileonului, duce de obicei la malabsorbție și pierdere de magneziu.

Și persoanele care suferă de diabet de tip 2 pot avea un deficit de magneziu, datorită faptului că excreția urinară a acestui mineral este mai crescută în cazul bolnavilor de diabet.

O altă categorie de persoane la care poate apărea deficitul de magneziu o reprezintă vârstnicii, întrucât absorbția magneziului scade, iar excreția renală a acestui mineral crește odată cu vârsta.

Câte forme de magneziu există?

Există mai multe tipuri de magneziu cu proprietăți multiple asupra organismului, care se găsesc în anumite alimente sau sub formă de suplimente alimentare.

  • Magneziul glicinat, compus din magneziu și aminoacidul glicină, este unul dintre cele mai absorbabile forme de magneziu.
  • Lactatul de magneziu, compus din magneziu și acid lactic, se absoarbe mai ușor la nivelul intestinului, potrivit cercetătorilor germani.
  • Malatul de magneziu, compus din magneziu și acid malic, se găsește în mod natural în anumite fructe și vin, fiind foarte bine absorbit la nivelul tractului digestiv.
  • Citratul de magneziu se găsește în mod natural în citrice, fiind recomandat ca supliment alimentar atunci când există un deficit în organism sau ca terapie alternativă în cazul depresiei și anxietății, conform oamenilor de știință americani.
  • Oxidul de magneziu este o combinație între magneziu și oxigen, care se folosește adesea sub formă de supliment alimentar pentru a combate pe termen scurt simptome digestive pentru pirozis, indigestie sau constipație.
  • Carbonatul de magneziu este un supliment alimentar folosit pentru a trata deficiențele de magneziu, dar și pentru combaterea simptomelor digestive precum pirozis, indigestie, dureri gastrice asociate acidității gastrice crescute. Se găsește atât sub formă de comprimate masticabile, cât și sub formă lichidă.
  • Clorura de magneziu este o sare a magneziului care se absoarbe cu ușurință în tractul digestiv, fiind indicată în cazul unui deficit de magneziu sau în caz de hiperaciditate gastrică ori constipație, conform cercetătorilor germani. Clorura de magneziu este utilizată adesea sub formă de capsule sau tablete, dar se poate găsi și în produse topice, precum loțiuni sau unguente.
  • Orotatul de magneziu conține acid orotic, o substanță naturală implicată în construcția materialului genetic, inclusiv a ADN-ul. Este adesea folosit în rândul atleților, dar poate fi benefic și în cazul persoanelor care suferă de afecțiuni cardiovasculare, potrivit oamenilor de știință din Rusia.
  • Sulfatul de magneziu este o combinație între magneziu, sulfură și oxigen, fiind cunoscut sub denumirea de sare Epsom. Se folosește în mod frecvent dizolvat în apa de baie pentru a calma durerile musculare și pentru detensionare.
  • Stearatul de magneziu este o pudră fină, albă, care se lipește cu ușurință de piele și are o textură grasă, motive pentru care se găsește adesea în preparatele cosmetice, dar și în anumite alimente sau produse farmaceutice.
Cum să alegi suplimentele cu magneziu

Suplimentele cu magneziu se găsesc atât sub formă de capsule sau tablete, cât și sub formă lichidă. Gradul de absorbție a magneziului în corp diferă în funcție de tipul de supliment administrat. Magneziul lichid se absoarbe mai ușor la nivelul intestinului, spre deosebire de capsule sau comprimate. Un supliment eficient, sub formă de fiole buvabile, este Mag Vital din gama Marny, indicat în reducerea oboselii și protecția musculaturii, oaselor și a sistemului nervos.

Doza zilnică recomandată (DZR) de magneziu este de 400-420 mg pentru bărbați și de 310-360 mg pentru femei. În timpul sarcinii și alăptării, doza zilnică recomandată pentru femei este de 400 mg. Pentru copii cu vârste cuprinse între 1-3 ani, DZR este de 65 mg, pentru intervalul de vârstă 4-8 ani este de 110 mg, iar pentru 9-18 ani este de 350 mg.

magneziu lichid

Înainte de a lua magneziu, ține cont de faptul că administrarea simultană a unor doze mari de zinc sau vitamina D poate afecta nivelul magneziului din corp. Același lucru se întâmplă și în cazul în care există un deficit de calciu sau vitamina K2.

Când se administrează magneziu?

Suplimentele cu magneziu pot fi luate în orice moment al zilei, atât timp cât le poți lua în mod constant în intervalul orar ales de tine. Cel mai important lucru este să îți stabilești un program pe care să-l respecți și să te asiguri că îți iei suplimentul zilnic, pentru a obține efectele dorite.

Contraindicații

Dacă ai o afecțiune cronică sau alte probleme de sănătate, consultă-te cu medicul de specialitate înainte de a lua suplimente cu magneziu. Magneziul, mai ales dacă este administrat în doze mari, poate interacționa cu medicamente pentru osteoporoză sau boli de inimă, anumite diuretice, antibiotice și anumiți inhibitori de pompă de protoni.

Cocluzie

Acum că știi cât de important este magneziul pentru sănătatea organismului, alege să consumi cât mai multe alimente bogate în acest mineral, iar în perioadele de stres, oboseală sau epuizare, oferă-i ajutor organismului apelând la suplimentele pe bază de magneziu.

Îți recomandăm să încerci MagVital lichid cu 3 surse de magneziu, cu absorbție ridicată și acțiune asupra întregului organism. 

-10%
Prețul inițial a fost: 114.00 lei.Prețul curent este: 102.60 lei. TVA inclus

Mai puțin de 3.42 lei per zi de tratament!

-10%
Prețul inițial a fost: 67.00 lei.Prețul curent este: 60.30 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.01 lei per zi de tratament!

-10%
BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 97.00 lei.Prețul curent este: 87.30 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.91 lei per zi de tratament!

Referințe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cupoane