Valeriană – extract natural pentru corp și minte

-54%
BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 42,00 lei.Prețul curent este: 19,50 lei. TVA inclus

Mai puțin de 0,65 lei per zi de tratament!

-32%
Prețul inițial a fost: 108,00 lei.Prețul curent este: 73,00 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2,43 lei per zi de tratament!

Stilul de viață alert și cantitatea uriașă de stres la care suntem supuși zilnic au efecte negative asupra minți și corpului nostru. De multe ori încerci să adormi, dar oricât de mare ar fi oboseala, somnul nu vine. Reușești, totuși, să dormi, dar dimineața te trezești de-a dreptul extenuat.

Stresul provoacă și alte probleme precum anxietate sau chiar depresie, deci ce putem face în acest sens? Bineînțeles, ai nevoie de mici schimbări în stilul tău de viața și, de ce nu, de o mână de ajutor. Știai că există o plantă care este folosită de mii de ani pentru proprietățile sale de calmant natural? Aceasta planta este valeriana.

Cu siguranță ai auzit de valeriană și multiplele sale beneficii. Aceasta este adesea folosită pe post de somnifer natural, datorită substanțelor sale active care promovează un somn odihnitor. Totuși, valeriana are mult mai multe beneficii, printre care și reducerea anxietății sau reducerea presiunii arteriale.

Descoperă în acest articol mai multe despre valeriană, despre proprietățile ei și despre cum acționează benefic asupra organismului tău.

Ce este valeriana?

Valeriana sau Valeriana officinalis este o plantă perenă care provine din familia valerianaceae. Este nativă din Europa, dar crește și în anumite părți din Asia sau America de Nord. Planta înflorește în perioada verii, iar florile sale au culoare albă sau roz.

Rădăcina de valeriană este cea care conține uleiuri volatile, inclusiv acizi valerianici, substanțe active extrem de benefice pentru sănătate. Acestea sunt elementele responsabile de instalarea senzației de calm și relaxare pe care valeriana o are asupra sistemului nervos central.

Numele plantei, „valeriană”, este derivat din prenumele „Valeria” și din verbul latin „valere” care înseamnă „a fi sănătos, a fi puternic”. Valeriana este utilizată pe post de tratament naturist pentru insomnii încă din timpurile  Greciei și Romei antice. De asemenea, valeriana a început să fie utilizată începând cu secolul 19 ca remediu pentru simptomele epilepsiei.

În prezent, extractul din această plantă rămâne printre primele alegeri când vine vorba despre un tratament naturist pentru insomnie, anxietate sau depresie. Dar beneficiile nu se opresc aici.

Principalele beneficii ale extractului de valeriană

1. Îmbunătățește calitatea somnului

Dacă adormi foarte greu, iar somnul tău nu este suficient de odihnitor, atunci ar trebui să consideri administrarea unor capsule cu valeriană. Studiile au demonstrat că valeriana reduce semnificativ timpul petrecut până să adormi și, de asemenea, are mult mai puține efecte secundare față de un somnifer din farmacie.

Într-un studiu recent condus de cercetători suedezi s-a demonstrat că persoanele care sufereau de tulburări de somn și au consumat valeriană, au observat, la scurt timp, îmbunătățiri considerabile în ceea ce privește calitatea somnului.

Cum te ajută valeriana să dormi?

Rădăcina de valeriană conține flavonoizi și acid valeric, iar anumiți flavonoizi din valeriană au un efect de sedativ asupra organismului. Acest efect de sedativ pe care îl are valeriana se datorează creșterii nivelului neurotransmițătorilor GABA provocat de flavonozi, iar acidul valeric inhiba activitatea enzimelor care distrug GABA. Așadar, în cantitățile potrivite, extractul de valeriană are un efect sedativ ușor, care îți îmbunătățește considerabil calitatea somnului.

2. Calmează anxietatea

Anxietatea este una dintre „bolile” secolului 21. Starea permanentă de neliniște și agitație provocată de anxietate poate afecta mult cu viața de zi cu zi, dar valeriana îți poate fi de folos în gestionarea acestor stări.

Oamenii de știință au demonstrat că rădăcina de valeriană acționează asemenea antidepresivelor din farmacii, având aceeași acțiune de a crește nivelul de receptori GABA. Receptorii GABA sunt cei care stabilizează celulele nervoase și calmează anxietatea.

Acidul valeric pe care rădăcina de valeriană îl conține are aceleași efecte benefice calmante asupra creierului pe care le au substanțele active precum alprazolam sau diazepam. De asemenea, valeriana nu are efectele negative pe care medicamentele prescris le pot avea asupra creierului.

3. Scade presiunea arterială

Extractul de valeriană nu are efect calmant doar asupra minții, ci și asupra organismului. Valeriana este foarte benefică pentru inimă, iar asta pentru că substanțele active din interiorul acesteia pot stabiliza presiunea arterială.

Presiunea arterială ridicată este periculoasă pentru sănătate, dat fiind faptul că poate crește semnificativ șansele de atac cerebral sau infarct. Studiile au indicat că rădăcina de valeriană reduce în mod natural presiune la sângelui, menținând-o la un nivel optim pentru sănătatea inimii tale.

4. Ajută la o mai bună gestionare a stresului

Prin faptul că valeriana poate reduce în mod natural stările de anxietate și îmbunătățește semnificativ calitatea somnului, aceasta poate să fie benefică și pentru gestionarea mai ușoară a stresului zilnic. Stresul cronic poate crește anxietatea, iar anxietatea este influențată, și ea, de nivelul de stres la care ești supus zilnic.

Prin îmbunătățirea nivelului de acizi GABA, valeriana ajută corpul și mintea să se relaxeze. Nimic nu este mai benefic în fața stresului decât relaxarea, așadar valeriana este excelentă pentru a-i da minții un mic repaos.

5. Poate ameliora crampele menstruale

Un alt beneficiu pe care valeriana îl are asupra organismului este reducerea durerii și disconfortului pe care crampele menstruale le provoacă. Așadar, dacă îți dorești un remediu naturist pentru ameliorarea crampelor menstruale, valeriana este opțiunea. Efectele antispastice și calmante ale valerianei scad intensitatea crampelor și relaxează mușchii.

Suplimente cu valeriană

Poți apela oricând la suplimentele cu valeriană pentru a te bucura de beneficiile sale pentru corp și minte. Există mai multe tipuri de suplimente cu valeriana pe piață, însă noi îți recomandăm capsulele, fiind cea mai ușor de administrat formă. Este recomandat să consumi până la 600 mg de valeriană pe zi, iar efectele benefice le vei vedea după 2 săptămâni de administrare. Extractul de valeriană nu are contraindicații, însă poate cauza anumite efecte secundare minore precum: dureri de cap, amețeli sau dureri de stomac minore.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *