Glaucomul: Ce este, care sunt cauzele, cum se manifesta si optiuni de tratament pentru o vedere buna

glaucom

Glaucomul este un termen folosit pentru a defini un grup de tulburari oculare care au ca efect degradarea nervului optic, principalul element ce permite o vedere buna. Cei mai multi dintre pacienti nu stiu ca sufera de glaucom in stadiile incipiente, deoarece este o boala asimptomatica, care actioneaza tacut.

Glaucomul se numara printre principalele cauze de orbire pentru persoanele cu varsta de peste 60 de ani, iar pierderea vederii cauzata de acesta este ireversibila. Specialistii in oftalmologie recomanda ca oamenii, mai ales varstnicii, sa efectueze examinari oculare periodice, pentru a putea diagnostica boala la timp. Astfel, exista sanse ca pierderea vederii sa fie incetinita sau chiar prevenita.

In cele ce urmeaza iti prezentam tot ce trebuie sa stii despre cauzele, simptomele si optiunile de tratament pentru pacientii cu glaucom, precum si metode prin care iti poti mentine vederea buna indiferent de varsta.

Cuprins

Ce este glaucomul si care sunt tipurile?

Glaucomul este o afectiune oculara care avanseaza progresiv si se caracterizeaza prin deteriorarea nervului optic, responsabil de transmiterea informatiilor vizuale catre creier. Aceasta deteriorare apare din cauza ca presiunea intraoculara creste si provoaca leziuni la nivelul nervului optic.

ce este glaucom

Atunci cand apare glaucomul, lichidul transparent din partea din fata a ochiului care are rolul de a hrani si de a conferi forma globului ocular, se dreneaza prea lent si incepe sa se acumuleze, determinand astfel acumulare de presiune in interiorul ochiului. Aceasta presiune trebuie eliberata la timp, deoarece, in caz contrat, deterioreaza ireversibil nervul optic si alte structuri ale ochiului, ducand la glaucom si la orbire.

Exista mai multe tipuri de glaucoma, iar printre cele mai frecvente se afla:

  • Glaucom cu unghi deschis (cronic): este cel mai intalnit tip de glaucom, cu evolutie lenta si fara simptome pentru o perioada indelungata. In acest caz, drenarea lichidului intraocular este ingreunata, ceea ce duce la cresterea presiunii intraoculare.
  • Glaucom cu unchi inchis (acut): acest tip de glaucoma apare atunci cand irisul blocheaza canalul de drenaj, determinand o crestere rapida a presiunii intraoculare. In acest caz, este necesara interventia de urgenta, deoarece poate provoca simptome severe precum dureri oculare intense, vedere incetosata si halouri colorate in jurul luminilor.
  • Glaucom congenital: este prezent la nastere si poate fi cauzat de anomalii in dezvoltarea sistemului de drenaj al ochiului, transmise intre membrii aceleiasi familii.
  • Glaucom secundar: apare in urna unor leziuni sau a altor afectiuni oculare, cum ar fi cataracta sau tumorile oculare.

Suplimente naturale pentru o vedere sanatoasa

-6%
Prețul inițial a fost: 110.05 lei.Prețul curent este: 103.45 lei. TVA inclus

Mai puțin de 3.44 lei per zi de tratament!

-6%
Prețul inițial a fost: 64.75 lei.Prețul curent este: 60.87 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.03 lei per zi de tratament!

-6%
VEGAN
Prețul inițial a fost: 129.60 lei.Prețul curent este: 121.82 lei. TVA inclus

Mai puțin de 4.06 lei per zi de tratament!

-6%
Prețul inițial a fost: 79.00 lei.Prețul curent este: 74.26 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.47 lei per zi de tratament!

Cauzele si factorii de risc ai glaucomului

Pana in prezent, specialistii nu au descoperit o cauza exacta care duce la aparitia afectiunii. Din acest motiv, nu exista un tratament care sa vindece complet boala, ci doar care sa tina sub control simptomele.

Pe langa presiunea intraoculara crescuta, care este asociata cu aparitia glaucomului, oamenii de stiinta au identificat anumite gene care au legatura cu valorile anormale ale presiunii si cu deteriorarea nervului optic.

La fel ca in cazul altor afectiuni medicale, asa cu, este cataracta sau conjunctivita, exista anumiti factori de risc care favorizeaza aparitia si evolutia bolii. Iata care sunt acestia:

  • Varsta de peste 60 de ani
  • Existenta unor cazuri similare in familie
  • Diabet
  • Existenta bolilor cardiovasculare, hipertensiune sau hipotensiune
  • Leziuni si trauma suferite la unul sau la ambii ochi
  • Administrarea pe timp indelungat a unor medicamente pe baza de corticoizi.

Este important de reamintit faptul ca glaucomul poate fi asimptomatic in stadiile sale incipiente, motiv pentru care controlul regulat al ochilor si masuratorile presiunii intraoculare sunt esentiale pentru depistarea timpurie a acestei afectiuni.

Simptomele glaucomului

Multe dintre formele de glaucom nu au niciun fel de simptom in stadiile incipiente, evolutia fiind lenta si progresiva. Manifestarile devin vizibile abia in momentul in care vederea este afectata grav de la periferia campului vizual spre centru.

Asadar, nu exista semne care sa anunte aparitia bolii. Initial, afecteaza vederea periferica, urmand evolutia spre vederea centrala. Atunci cand apar manifestari, acestea pot include:

  • Vedere incetosata din cauza deteriorarii vederii centrale
  • Dureri oculare severe sau de cap
  • Prezenta halourilor colorate in jurul luminilor care poate indica o presiune intraoculara brusc crescuta
  • Inrosirea ochilor
  • Tensiune oculara crescuta
  • Pupila marita.

Simptomele pot varia de la o persoana la alta in functie de tipul de glaucoma si de stadiul bolii.

Tratament glaucom

Asa cum am mentionat anterior pe parcursul articolului, unele forme de glaucom sunt asimptomatice, de aceea consultul oftalmologic regulat este foarte important pentru a diagnostica la timp boala

Odata ce glaucomul a afectat nervul optic, efectele sale sunt ireversibile, dar cu ajutorul tratamentului adecvat si constant, pot si ameliorate simptomele si tinuta sub control evolutia bolii.

Metodele de tratament au drept scop scaderea presiunii intraoculare. Acest lucru se poate realiza prin:

  • Medicatie administrata local sub forma picaturilor de ochi
  • Tratament medicamentos oral
  • Tratament cu laser pentru corectarea disfunctionalitatilor sistemului de drenaj
  • Interventii chirurgicale pentru chirurgia de drenaj si reconstructia canalului de eliminare a lichidului din ochi.
tratament glaucom

Remedii naturale pentru o vedere buna indiferent de varsta

Pentru a mentine vederea sanatoasa, este important sa tii cont de o serie de factori care includ stilul de viata, alimentatia si ingrijirea oculara adecvata. Asadar, iata ce poti face:

  • Adopta o alimentatie sanatoasa si diversificata, boagata in nutrienti esentiali, cum ar fi vitaminele A, C, E si zinc. Acestea se gasesc in morcovi, spanac, broccoli, citrice, nuci, seminte sau peste gras
  • Consuma in mod regulat alimente care contin acizi grasi Omega-3 precum somon, macrou sau seminte de in. Acizii grasi Omega-3 mentin acuitatea vizuala, previne degenerescenta maculara si protejeaza celulele fotoreceptoare impotriva stresului oxidativ. Pentru persoanele care nu reusesc sa isi aduca prin alimentatie un aport adecvat de Omega-3, exista varianta suplimentelor alimentare care pot asigura necesarul zilnic.
  • Mentine un program activ de exercitii fizice, de minim trei ori pe saptamana. Activitatea fizica ajuta la diminuarea presiunii intraoculare.
  • Limiteaza consumul de cafeina, tutun si alcool
  • Purtati ochelari de soare cu protectie UV
  • Asigurati-va ca aveti un somn adecvat, deoarece odihna corespunzatoare este necesara pentru sanatatea generala si cea oculara
  • Consumati suficienta apa pentru a mentine hidratarea ochilor si a preveni uscarea oculara.

Remedii naturale pentru sanatatea ochilor

-6%
Prețul inițial a fost: 73.00 lei.Prețul curent este: 68.62 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.29 lei per zi de tratament!

-6%
Prețul inițial a fost: 37.88 lei.Prețul curent este: 35.61 lei. TVA inclus

Mai puțin de 1.19 lei per zi de tratament!

-6%
VEGAN
Prețul inițial a fost: 46.00 lei.Prețul curent este: 43.24 lei. TVA inclus

Mai puțin de 1.44 lei per zi de tratament!

-6%
Prețul inițial a fost: 89.00 lei.Prețul curent este: 83.66 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.79 lei per zi de tratament!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reduceri