Corpul uman contine miliarde de celule care se afla in continua schimbare. In fiecare secunda, celulele din corpul uman sunt amenintate de compusi chimici cunoscuti sub numele de radicali liberi, care sunt capabili de deteriorarea celulelor si a materialului genetic.
In timp, diviziunea celulara anormala poate provoca diverse boli, cum ar fi cele cardiovasculare sau imbatranirea prematura a organismului si a pielii. In ajutorul nostru vin antioxidantii, acei compusi care, in principal, impiedica formarea radicalilor liberi si reduc efectele acestora.
Acesti compusi benefici pot fi asimilati din alimente sau suplimente alimentare naturale.
Afla in continuare ce sunt antioxidantii, ce rol au in organism, tipuri de antioxidanti si cum poti integra aceste substante benefice in alimentatia zilnica pentru a te bucura in totalitate de beneficiile lor.
Ce sunt antioxidantii?
Termenul de „antioxidanti” se refera la o gama larga de molecule care protejeaza alte molecule si celulele corpului de procesul chimic numit oxidare, proces produs de efectele toxice ale radicalilor liberi. Acestia din urma sunt molecule produse de organism ca o reactie la factorii de mediu daunatori, afectand celulele vitale ale corpului nostru, inclusiv ADN-ul si proteinele.
Antioxidantii sunt importanti deoarece previn si reduc daunele radicalilor liberi asupra organismului. Astfel, ei ajuta la intarirea sistemului imunitar, reduc riscul de cancer si previn aparitia infectiilor.
Recomandari premium de antioxidanti
Suplimente Alimentare
Mai puțin de 3.48 lei per zi de tratament!
Pachete Suplimente Alimentare & Vitamine
Pachet Anti-Oxidant, Anti-Aging, Memorie și Concentrare: Manviox Q10 + Nobiletil
Mai puțin de 6.98 lei per zi de tratament!
Suplimente Antioxidanți
Suc de Rodie – Efect Antioxidant și Gust Delicios – 100% Vegan – 500 ml
Mai puțin de 2.63 lei per zi de tratament!
Suplimente Antioxidanți
Suc de Acai – Antioxidant pentru Energie, Vitalitate și Activități Zilnice – 500ml
Mai puțin de 2.94 lei per zi de tratament!
Tipuri de antioxidanti
Antioxidantii provin din mai multe surse. Unii sunt produsi in mod natural de organism, in timp ce altii se gasesc in alimentele pe care le consumam. Totodata, exista o multe de substante care actioneaza precum un antioxidant. Ca de exemplu, vitaminele si mineralele.
Printre mai comuni antioxidanti se afla:
- Vitamina C – sustine cresterea imunitatii, la formarea colagenului si la mentinerea metabolismului energetic.
- Vitamina E – protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ si grabeste procesul de regenerare celulara.
- Vitamina A – mentine sanatatea pielii.
- Flavonoide – sunt compusi din plante care previn, intarzie si elimina daunele cauzate de stresul oxidativ in organism.
- Seleniu – este un mineral care actioneaza ca un antioxidant, contribuind la functionarea normala a sistemului imunitar si a glandei tiroide, precum si la mentinerea sanatatii parului si unghiilor.
- Zinc – sprijina fertilitarea si contribuie la intarirea sistemului imunitar.
Alti antioxidanti cunoscuti sunt:
- Luteina
- Licopenul
- Manganul
- Zeaxantina
- Omega 3 si omega 6
- Cupru
- Polifenoli.
Mai puțin de 2.31 lei per zi de tratament!
Vitamine Pentru Imunitate Scăzută
Vitamina C + Zinc VITAHELP 500mg – Produs Vegan – Cutie cu 60 Capsule
Mai puțin de 1.74 lei per zi de tratament!
Suplimente Antioxidanți
Seleniu VITAHELP cu 200 Mcg per Doză Zilnică – Cutie cu 60 Gelule
Mai puțin de 1.23 lei per zi de tratament!
Suplimente Alimentare Pentru Vedere
VISIONHELP cu Luteină + Zeaxanthină + Beta-Caroten – 30 Gelule
Mai puțin de 2.82 lei per zi de tratament!
Rolul antioxidantilor in organism
Substantele cu efect antioxidant limiteaza sau combat, printre altele, stresul oxidativ produs de radicalii liberi. Aceasta este cel mai important rol al antioxidantilor, avand in vedere ca prin protejarea celulelor de daunele stresului oxidativ produs de radicalii liberi, antioxdantii ajuta la:
- Prevenirea si reducerea riscului de afectiuni ale sistemului imunitar, cardiovascular sau ocular
- Intaresc sistemul imunitar si reduc riscul de infectii
- Previn si incetinesc imbatranirea celulara
- Reduc riscul de cancer.
De asemenea, antioxidantii au multiple beneficii si asupra pielii. Consumati cu regularitate, acestia imbunatatesc aspectul pielii si reduc semnele de imbatranire precum linii fine si riduri, previn degradarea celulelor, mentin elasticitatea pielii, ba mai mult, pot reduce aparitia petelor pigmentare si a arsurilor solare.
Alimente care contin antioxidanti
Asa cum am mentionat anterior pe parcursul articolului, reamintim faptul ca antioxidantii provin din doua surse principale. Prima este producerea lor in mod natural de catre organism, si a doua consta din provenienta lor din alimente.
Cele mai bune surse de antioxidanti sunt alimentele de origine vegetala, in special fructele si legumele. Prepararea termica a acestora reduc potentialul antioxidant, asadar, se recomanda consumul lor in stare cruda.
Pentru a asigura organismului necesarul de antioxidanti, este important ca la fiecare masa sa consumam macar un fruct sau o leguma in stare proaspata.
Iata care sunt alimentele cu un continut ridicat de antioxidanti:
- Fructe – afine, goji, portocale, zmeura, coacaze, mango, cirese, banane, capsuni, portocale, mandarine, mere, pere.
- Legume – morcov, cartof, spanac, avocado, broccoli, patrunjel, spanac, varza, mazare, fasole, sfecla.
- Seminte si nuci – alune, nuci, arahide, fistic, susan
- Alte alimente – ceai verde, vin rosu, tofu, oregano, uleiuri vegetale, fructe de mare, ciocolata neagra, orez, porumb, cereale integrale.
Suplimente alimentare cu antioxidanti
Poti imbunatati aportul antioxidantilor si prin utilizarea suplimentelor cu antioxidanti, in paralel cu o dieta sanatoasa si echilibrata, care trebuie sa contina vitamine, fibre, proteine, grasimi si minerale.
Cele mai comune suplimente alimentare cu antioxidanti sunt cele cu vitamina C, E, beta-caroten, zinc sau seleniu. Este indicat sa nu depasim doza zilnica recomandata a antioxidantului pe care il administram, pentru a evita astfel aparitia efectelor adverse. In concentratii ridicate, aceste substante pot favoriza procesele oxidative si aparitia unor reactii adverse, cum ar fi greata, dureri de cap sau varsaturi.
Specialistii recomanda administrarea suplimentelor cu antioxidanti in timpul mesei pentru a favoriza absorbtia acestora, dar si pentru a reduce riscul unor tulburari digestive.
In unele cazuri, anumiti antioxidanti isi favorizeaza reciproc absorbtia, cum ar fi seleniu si vitamina E. Acestia pot fi administrati impreuna sub forma unui supliment.
O alta modalitate prin care te poti bucura de efectele benefice ale antioxidantilor este integrarea lor in rutina de ingrijire personala, cu ajutorul cremelor, serurilor sau lotiunilor.
Aplicate local, pe ten sau corp, produsele de ingrijire care contin antioxidanti pot contribui semnificativ la obtinerea unui ten cu aspect sanatos si vizibil intinerit.
Cremele care contin niacinamide, vitamina C sau vitamina E au efect antioxidant care protejeaza celulele pielii de actiunea radiatiilor ultraviolete (UV), impiedicand astfel degradarea pielii si aparitia semnelor de imbatranire prematura.
Aplicate cu regularitate, solutiile si cremele hidratante care contin antioxidanti reduc ridurile, imbunatatesc nuanta tenului si stralucirea lui naturala.
Uleiuri Esențiale
Lemon (Lămâie) 15ml, Ulei Esential MARNYS, 100% Natural si Pur, Chemotipat (Citrus Limon)
Mai puțin de 1.26 lei per zi de tratament!
Piele și Ten
Apa purifianta cu Aloe Vera si Argint Coloidal pentru piele hidratata – Sticla cu 100 ml
Mai puțin de 3.62 lei per zi de tratament!
Suplimente Antioxidanți
Mai puțin de 2.12 lei per zi de tratament!
Suplimente Antioxidanți
Vitamina C Lipozomală 1000 Mg cu Absorbție Maximă – 20 fiole
Mai puțin de 2.91 lei per zi de tratament!
- https://nutritionsource.hsph.harvard.edu/antioxidants/
- https://www.nccih.nih.gov/health/antioxidant-supplements-what-you-need-to-know
- https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1001/vitamin-c-ascorbic-acid
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminE-HealthProfessional/