Descopera uleiul esential de Lavanda: De la aromaterapie la ingrijirea pielii tale

ulei esential de lavanda

Cu siguranta te-ai bucurat cel putin o data in viata de parfumul si mirosul lavandei, direct de la flori sau prin intermediul uleiului esential. Cu un parfum moale, floral si delicat, uleiul esential de lavanda este, fara doar si poate, unul dintre uleiurile cele mai utilizate in aromaterapie, cunoscut pentru efectul relaxant pe care il are asupra sistemului nervos.

Lavanda are varietati de utilizare, de la aromaterapie si cosmetice, la parfumuri si medicamente pe baza de plante. Florile sunt folosite in scop terapeutic, la prepararea infuziilor sau procesate pentru extragerea uleiului esential.

Descopera in continuare magia mirosului de lavanda, metoda de obtinere, proprietatile si beneficiile uleiului esential, precum si top 5 utilizari pentru a te bucura de proprietatile lavandei chiar la tine acasa.

Cuprins

Cum se obtine uleiul esential de lavanda?

Obtinerea uleiului esential de lavanda are loc prin procesul de distilare cu abur. Mai intai, florile de lavanda sunt recoltate atunci cand sunt complet inflorite, deoarece in acest stadiu contin cea mai mare cantitate de uleiuri esentiale.

Recoltarea poate fi facuta manual sau mecanic.

mod de obtinere ulei esential de lavanda

Mai apoi, florile proaspat recoltate sunt plasate intr-un distilator, un aparat special conceput pentru acest proces. Apoi, aburul fierbinte este trecut prin florile de lavanda, incalzindu-le astfel, in timp ce elibereaza uleiurile esentiale volatile din ele.

Florile sunt transportate impreuna cu aburul intr-un condensator, unde aburul se raceste si revine la forma lichida. Uleiul esential si apa se separa natural datorita densitatii diferite.

Ulterior, uleiul esential, fiind mai usor decat apa, pluteste la suprafata. Apa ramasa, numita hidrosol de lavanda, poate fi folosita in produse cosmetice sau pentru aromaterapie.

Uleiul esential de lavanda pur obtinut prin distilare contine toti compusii activi naturali ai plantei, oferindu-i proprietatile benefice, cu efect calmant, relaxant si actiune antiinflamatoare.

Pentru a te bucura in totalitate de beneficiile uleiului esential de lavanda, este important sa alegi un ulei esential 100% natural, pur si chemotipat.

Proprietatile uleiului esential de lavanda

Proprietatile potential terapeutice ale uleiului esential de lavanda se datoreaza numerosilor compusi pe care planta le contine. Printre cei mai importanti compusi chimici regasiti in uleiul esential de lavanda se numara:

  • Linalool: are proprietati calmante, relaxante si antimicrobiene.
  • Linalil acetat: acesta contribuie la mirosul dulce si floral al lavandei, avand proprietati sedative si antiinflamatorii.
  • Cineol: un compus cu proprietati antiinflamatorii si decongestionante, fiind adesea utilizat in tratamentele pentru problemele respiratorii.
  • Camfor: ii ofera uleiului esential o usoara nota de prospetime, cu efect stimulat asupra sistemului nervos.
  • Terpinen-4-ol: compus cu efecte antibacteriene si antifungice.
  • Geraniol: ofera proprietati antimicrobiene.

Ce beneficii are uleiul esential de lavanda?

Utilizarea uleiului esential de lavanda in rutina de zi cu zi poate avea beneficii semnificative pentru sanatate. Conform studiilor efectuate, uleiul esential de lavanda are potential medicinal, care poate reprezenta o alternativa terapeutica in anumite patologii si afectiuni.

beneficii ulei esential de lavanda

In continuare iti prezentam principalele beneficii asociate cu utilizarea regulata a uleiului esential de lavanda:

  1. Beneficii pentru sistemul nervos

Lavanda este renumita in special pentru efectele sale relaxante si calmante, datorita linaloolului si linalil acetatului din compozitie. Asupra sistemului nervos, uleiul esential de lavanda are un efect sedativ usor, care ajuta la reducerea starilor de anxietate si stres.

De asemenea, imbunatateste calitatea somnului si contribuie la echilibru emotional. La nivel de emotii, se spune ca uleiul esential de lavanda te ajuta sa fii prezent si sa iti cresti starea de pace interioara.

  1. Beneficii pentru piele

Datorita proprietatilor sale antiinflamatorii, antibacteriene si cicatrizante, uleiul esential de lavanda este extrem de benefic pentru ingrijirea pielii. Lavanda accelereaza procesul de vindecare a pielii afectate de taieturi, arsuri minore sau intepaturi de insecte.

Totodata, actiunea sa antibacteriana si antiseptica ajuta la curatarea porilor si la prevenirea aparitiei acneei, in timp ce reduce inflamatia cauzata de cosuri.

Fiind un antiinflamator eficient, uleiul esential de lavanda este folosit frecvent in cosmetica pentru a calma iritatiile pielii cauzate de eczeme, dermatite sau alte afectiuni inflamatorii.

  1. Beneficii in alimentatie

Desi este mai putin cunoscuta in bucatarie, lavanda poate adauga o aroma inconfundabila, unica si delicata in diverse preparate. Un strop de ulei esential de lavanda poate fi folosit pentru a aromatiza prajituri, inghetata, biscuiti sau miere. Nota sa florala ofera o savoare rafinata si sofisticata deserturilor.

In unele bauturi, ceaiuri, cocktailuri sau limonade, lavanda adauga o nota racoritoare si linistitoare, care intensifica aroma.

Top 5 utilizari ale uleiului esential de lavanda

utilizari ulei esential de lavanda

Incepand cu relaxarea sistemului nervos si pana la ingrijirea pielii, uleiul esential de lavanda ofera multiple modalitati de utilizare in rutina zilnica. Uleiul esential de lavanda este compatibil cu majoritatea uleiurilor esentiale, in special cu cele de citrice, ceea ce inseamna ca poate fi folosit cu succes in amestecuri de relaxare, ingrijire a pielii si aromaterapie.

Iata cum poti utiliza uleiul esential de lavanda pentru a te bucura de beneficiile acestuia:

  1. Aromaterapie

Difuzat in aer cu ajutorul unei lampi de aromaterapie, uleiul de lavanda poate ajuta la ameliorarea stresului, reducerea anxietatii si echilibrare emotionala. Adauga cateva picaturi de ulei esential de lavanda in difuzorul de uleiul esentiale pentru a crea o atmosfera linistitoare in casa sau la birou.

  1. Masaje de relaxare

Amestecat cu un ulei purtator, precum cel de migdale sau cocos, poate calma tensiunea musculara si reduce stresul acumulat in corp. Lavanda are proprietati antiinflamatorii si calmante care ajuta la detensionarea muschilor obositi sau suprasolicitati.

In plus, masajul cu lavanda induce o stare de relaxare profunda, fiind ideal pentru combaterea anxietatii si imbunatatirea somnului.

  1. Ingrijirea pielii

Datorita proprietatilor sale antiseptice si antiinflamatorii, uleiul esential de lavanda este excelent pentru ingrijirea pielii. Poate fi adaugat in creme sau lotiuni pentru a trata diverse afectiuni ale pielii, cum ar fi acneea, eczemele sau arsurile minore.

De asemenea, este eficient in calmarea iritatiilor si a pielii sensibile. Lavanda ajuta la regenerarea celulară, fiind un adjuvant excelent pentru tratarea taieturilor minore sau leziunilor.

  1. Repelent natural impotriva insectelor

Datorita aromei sale si a compusilor activi, uleiul de lavanda este un repelent eficient impotriva insectelor, cum ar fi tantarii si moliile. Poti adauga cateva picaturi de ulei pe piele sau in difuzor pentru a tine la distanta insectele nedorite.

-5%
Stoc epuizat
Prețul inițial a fost: 206.10 lei.Prețul curent este: 195.80 lei. TVA inclus

Mai puțin de 6.52 lei per zi de tratament!

-5%
Prețul inițial a fost: 60.00 lei.Prețul curent este: 57.00 lei. TVA inclus

Mai puțin de 1.90 lei per zi de tratament!

-5%
Prețul inițial a fost: 51.75 lei.Prețul curent este: 49.16 lei. TVA inclus

Mai puțin de 1.64 lei per zi de tratament!

Prețul inițial a fost: 314.10 lei.Prețul curent este: 298.40 lei. TVA inclus

Mai puțin de 9.94 lei per zi de tratament!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *