Tulburare de anxietate specifica: Afla totul despre fobie si cum iti poti gestiona fricile

anxietate specifica fobia

Anxietatea reprezinta o stare emotionala care face parte din trairile de baza ale omului, alaturi de durere, tristete sau teama.

Este firesc sa resimtim stari de neliniste sau de frica atunci cand suntem intr-o situatie imprevizibila, care ne scoate din zona de confort psihic, insa atunci cand ingrijorarea si agitatia sunt insotite de respiratie accelerata, tremor, disconfort abdominal sau sentimentul ca ne este pusa viata in pericol intr-o situatie aparent banala, fara o amenintare evidenta, este posibil sa fie vorba de tulburarea de anxietate spcifica, mai exact despre fobie.

Exista mai multe tipuri de fobii si simptome asociate tulburarii de anxietate specifica.

Afla in cele ce urmeaza care sunt acestea, dar si metode prin care iti poti gestiona fricile si te poti bucura din plin de viata.

Cuprins

Ce este fobia si care sunt tipurile?

ce este fobia si care sunt tipurile

Fobia este una dintre cele mai frecvente tulburari psihice care face parte din tulburarile de anxietate, fiind intalnita la peste 12% din populatia lumii. Fobia se manifesta printr-o teama persistenta si irationala fata de o situatie, un obiect, un animal sau de anumite spatii care, in general, nu reprezinta un pericol real.

Cele mai frecvente tipuri de fobie sunt:

  • Fobia specifica

Acest tip de fobie include teama de anumite animale precum paianjeni sau serpi, de spatii inchise (claustrofobia), de inaltimi, zbor cu avionul sau telegondola, apa, stomatolog, ace, tuneluri, poduri, injectii, iar lista poate continua. Persoanele care resimt acest tip de fobie realizeaza ca nu exista o amenintare reala atunci cand se expun la aceste medii sau stau in preajma anumitor animale, insa din punct de vedere psihic si emotional nu isi pot stapani reactiile.

In majoritatea cazurilor, o persoana care sufera de fobie specifica incearca sa ascunda acest lucru si sa isi reprime fricile, insa acest mod de abordare poate amana tratarea fobiilor, avand consecinte negative asupra abilitatilor sociale, de comunicare sau de integrare in medii noi. Alaturi de frica si teama exagerata, persoanele cu fobie pot dezvolta atacuri de panica, hipertensiune, dureri de cap sau chiar tulburari de concentrare.

  • Fobia sociala sau anxietatea sociala

Fobia sociala este teama irationala de anumite contexte sociale ce presupun expunerea publica sau interactiunea cu persoane noi, exceptie facand membrii familiei.

Remedii premium recomandate pentru relaxarea sistemului nervos si stare de bine

VEGAN
Prețul inițial a fost: 68.13 lei.Prețul curent este: 57.91 lei. TVA inclus

Mai puțin de 1.93 lei per zi de tratament!

BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 19.50 lei.Prețul curent este: 16.58 lei. TVA inclus

Mai puțin de 0.55 lei per zi de tratament!

VEGAN
Prețul inițial a fost: 67.00 lei.Prețul curent este: 56.95 lei. TVA inclus

Mai puțin de 1.90 lei per zi de tratament!

Prețul inițial a fost: 73.00 lei.Prețul curent este: 62.05 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.07 lei per zi de tratament!

Care sunt cauzele fobiei?

Pana in prezent, nu au fost identificate cauzele specifice asociate fobiilor, insa exista o legatura stransa intre fobia pacientului si influenta pe care parintii o pot avea in perioada copilariei asupra perceptiei despre anumite animale, situatii riscante sau medii.

De asemenea, pot duce la aparitia fobiilor si factori precum:

  • Predispozitie genetica
  • Trairea unor experiente traumatice legate de obiectul, spatiul sau animalul pentru care pacientul manifesta fobie
  • Neurotransmitatorii din creier care pot functiona deficitar si trimit astfel stari de frica sau anxietate in situatii aparent banale.

Senzatia de teama sau de nesiguranta fata de anumite medii sau obiecte este destul de comuna si frecventa in randul oamenilor. Atunci cand nu impiedica desfasurarea normala a vietii, nu este considerata a fi o tulburare de anxietate sau o afectiune care sa necesita control medical specializat.

Daca teama devine irationala si incontrolabila, se recomanda evaluarea de catre un medic, cum ar fi cel de familie sau un psihiatru, pentru a prescrie un tratament specific care sa amelioreze simptomele asociate fobiei, si chiar sa vindece cauza problemei.

Semne si simptome ale fobiei

Pacientii care manifesta tulburare de anxietate specifica atunci cand sunt pusi in anumite situatii sau medii, pot resimti:

  • Teama persistenta si irationala
  • Anxietate incontrolabila atunci cand persoana este expusa la obiectul sau mediul de care ii este teama
  • Transpiratii
  • Tremor
  • Atacuri de panica
  • Probleme de concentrare in activitati normale din cauza fricii
  • Puls rapid, comportamente de evitare sau dificultati de respiratie
  • In unele cazuri, anxietatea poate aparea chiar si atunci cand persoana nu este pusa in situatia de care ii este teama, ci doar anticipeaza o eventuala interactiune.

Fobia specifica se poate dezvolta incepand cu varsta de 5 ani, in special fobiile legate de paianjeni, serpi sau furtuni. Fobia legata de inaltimi, spatii inchise sau stomatolog se manifesta, de regula, dupa varsta de 20 de ani.

Metode pentru gestionarea fricii si ameliorarea simptomelor specifice fobiei

Daca te confrunti cu simptomele specifice fobiei si constati ca temerile iti pun in dificultate desfasurarea normala a activitatilor zilnice, apeleaza la medicul de familie sau la un psihiatru pentru a-ti prescrie un tratament specific care ajuta la ameliorarea simptomelor.

Fobiile specifice sunt tratate si ameliorate cu ajutorul terapiei comportamentala care se concentreaza pe dezvoltarea simtului de control asupra gandurilor si sentimentelor.

Copii pot resimti in mod firesc teama de intuneric, monstrii sau de paianjeni, insa, atunci cand le limiteaza abilitatile din viata de zi cu zi, ajutorul din partea parintilor este una dintre cele mai eficiente si importante metode.

Daca copilul tau manifesta anumite temeri, discuta cu acesta despre sentimentele pe care i le provoaca obiectul sau situatia ce ii starneste fobia si alege abordari pozitie care sa ajute copilul psihic precum afirmatiile pozitive de tipul “poti face asta”, sau “vei reusi”.

In cazul adultilor, metoda de respiratie 4-7-8 ajuta la calmarea anxietatii si la imbunatatirea respiratiei atunci cand se manifesta simptomele specifice fobiei. Insipra timp de 4 secunde pe nas, mentine respiratia in plamani 7 secunde si apoi expira profund timp de 8 secunde.

Lipsa de vitamine si minerale din organism este asociata cu un risc crescut de anxietate si depresie, atat in randul copiilor, cat si al adultilor. Nutrientii joaca un rol important pentru adaptarea organismului la conditii solicitante si rezistenta psihica.

Iata care sunt cei mai benefici nutrienti pentru mentinerea echilibrului psihic si ameliorarea anxietatii:

  • Magneziu

Lipsa de magneziu din organism poate cauza probleme in ceea ce priveste functionarea sistemului nervos, contribuie la cresterea ritmului cardiac si favorizeaza aparitia starilor de anxietate sau a ametelilor. Simptomele lipsei de magneziu pot avea consecinte negative atat din punct de vedere psihic, cat si fizic.

Iti poti lua doza zilnica necesara de magneziu din alimente precum legume cu frunze verzi, nuci, seminte sau ciocolata neagra, precum si din suplimente alimentare cu magneziu sub forma de capsule sau magneziu lichid.

VEGAN
Prețul inițial a fost: 116.00 lei.Prețul curent este: 98.60 lei. TVA inclus

Mai puțin de 3.28 lei per zi de tratament!

VEGAN
Prețul inițial a fost: 114.00 lei.Prețul curent este: 96.90 lei. TVA inclus

Mai puțin de 3.23 lei per zi de tratament!

VEGAN
Prețul inițial a fost: 67.00 lei.Prețul curent este: 56.95 lei. TVA inclus

Mai puțin de 1.90 lei per zi de tratament!

VEGAN
BESTSELLER
Stoc epuizat
Prețul inițial a fost: 97.00 lei.Prețul curent este: 82.45 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.75 lei per zi de tratament!

  • Complex de B-uri

Complexul de vitamine B joaca un rol important pentru sanatatea sistemul nervos si psihic. Ajuta la cresterea rezistentei organismului la stres, ameliorand considerabil tulburarile nervoase, starile de iritabilitate sau agitatie. Magneziu, administrat impreuna cu complexul de vitamine B, imbunatatesc considerabil buna functionare a sistemului nervos si sprijina sanatatea inimii.

Prețul inițial a fost: 67.00 lei.Prețul curent este: 56.95 lei. TVA inclus

Mai puțin de 1.90 lei per zi de tratament!

VEGAN
Prețul inițial a fost: 43.00 lei.Prețul curent este: 36.55 lei. TVA inclus

Mai puțin de 1.22 lei per zi de tratament!

VEGAN
Prețul inițial a fost: 43.00 lei.Prețul curent este: 36.55 lei. TVA inclus

Mai puțin de 1.22 lei per zi de tratament!

  • Vitamina D

Vitamina D, supranumita si “vitamina soarelui”, este sintetizata in mod normal de catre organism la contactul pielii cu razele solare. Persoanele care petrec mai mult timp in interior sau locuiesc in zone cu mai putin soare, pot avea deficit de vitamina D. Aceasta ajuta la reglarea ritmului cardiac, amelioreaza stresul si contribuie la imbunatatirea starii de spirit.

Prețul inițial a fost: 99.84 lei.Prețul curent este: 84.86 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.83 lei per zi de tratament!

Prețul inițial a fost: 49.00 lei.Prețul curent este: 41.65 lei. TVA inclus

Mai puțin de 1.39 lei per zi de tratament!

BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 39.00 lei.Prețul curent este: 33.15 lei. TVA inclus

Mai puțin de 1.10 lei per zi de tratament!