Sfaturi utile pe care să le aplici în rutina de antrenament

sfaturi si suplimente utile pentru o rutina de antrenament eficienta

Când vine vorba despre menținerea sănătății, practicarea cu regularitate a sportului este una dintre cele mai benefice activități pe care o poți include în rutina ta. Sportul aduce cu sine o mulțime de beneficii pentru organism și pentru toate procesele sale interne, de aceea este important să ne menținem activi pe parcursul zilei și să ne formăm o rutină care să ne permită să fim consistenti. 

Pentru a-ți construi o rutină de antrenament potrivită pentru tine, pentru stilul tău de viață și de care să beneficiezi la maximum, este foarte important să ții cont de câteva recomandări. Haide să descoperim principalele beneficii ale activității fizice, cum să îți construiești o rutină ideală, cum să o adaptezi la obiectivele tale și ce sfaturi trebuie să aplici. 

Principalele beneficii ale activității fizice

Pe lângă faptul că ne îmbunătățește starea generală, principalul beneficiu al efectuării de activitate fizică regulată este reducerea riscului de a suferi de afecțiuni cronice precum bolile cardiovasculare.

Activitatea fizică ne oferă oportunitatea de a ne relaxa și de a ne simți mai bine, fie că face sport individual sau de grup. Dar beneficiile sunt mult mai multe:

 • Activitatea sportivă controlează greutatea. Caloriile arse în timpul activității fizice previn apariția kilogramelor în plus. Cu cât mai intens este antrenamentul, cu atât mai multe calorii sunt arse. 
 • Activitatea fizică are o contribuție semnificativă în prevenirea apariției anumitor afecțiuni. Activitatea fizică crește nivelul de colesterol „bun” din organism și scade nivelul trigliceridelor nesănătoase. Acest lucru permite o mai bună circulație a sângelui, reducând, așadar, riscul apariției unei afecțiuni cardiovasculare. 
 • Îmbunătățește starea de spirit. Practicarea sportului este unul dintre cei mai mari buni stimuli emoționali. Sportul stimulează producția de substanțe chimice cerebrale precum serotonina și endorfina, care sunt strâns legate de starea de spirit. 
 • Sporește energia. Sportul furnizeaza oxigen și nutrienți țesuturilor, contribuind la îmbunătățirea sistemului cardiovascular. De asemenea, activitatea fizică sporește forța musculară și anduranța, iar astfel ne putem bucura de mai multă energie în fiecare zi. 
 • Somn odihnitor. Activitatea fizică promovează un somn rapid și odihnitor. Totuși, sportul nu este recomandat înainte de ora de culcare deoarece activează producția de energie în organism. 
 • Îmbunătățește viața sexuală. Acest lucru este în strânsă legătură cu nivelul de energie pe care sportul în provoacă în organism. În plus, riscul de a suferi de o disfuncție erectilă scade considerabil în cazul bărbaților care fac activitate fizică regulată. 

 

Tipuri de exerciții fizice

Există diferite tipuri de exerciții fizice, deci multe modalități de a face sport. Este foarte important să alegem exercițiul potrivit, în funcție de obiectivele noastre. Putem, de asemenea să combinăm mai multe mai multe exerciții. 

Exercițiile fizice se grupează în două categorii: aerobice și anaerobice.

Exercițiu aerobic

În această grupă intră toate acele exerciții care presupun o creștere considerabilă a ritmului cardiac și a ritmului în care respirăm într-o anumită perioadă de timp. Aceste tipuri de exerciții cresc nivelul de oxigen din sânge, îmbunătățind și fluxul de sânge care merge către mușchi. Unul dintre cele mai cunoscute exerciții de tip aerobic este „cardio”. Principalul scop al acestor tipuri de exerciții este să ne îmbunătățească rezistență

Exercițiu anaerobic

Exercițiile anaerobice presupun o explozie rapidă de energie și efort maxim pentru o scurtă perioadă de timp. În loc de oxigen, după cum se întâmplă în cazul exercițiilor aerobice, corpul obține energie fără să fie nevoie să o consume. Ridicarea de greutăți, sprinturile sau antrenamentele HIIT sunt câteva exemple de exerciții de acest fel. 

Recomandări și sfaturi înainte de începerea activității fizice

Dacă în trecut nu ai făcut activitate fizică într-o manieră regulată, ar trebui să ții cont ce câteva sfaturi cu ajutorul cărora să fii sigur să realizezi exercițiile corect și le adaptezi în conformitate cu condiția ta fizică. 

 • Dacă suferi de vreo afecțiune cardiacă, astm, diabet sau alte probleme de sănătate, este recomandat să consulți un medic. De asemenea, este important să discuți cu un antrenor personal care să adapteze exercițiile în funcție de condiția ta. 
 • Ascultă-ți corpul. Dacă simți durere sau disconfort în timpul exercițiilor fizice, ia o pauză și continuă doar dacă durerea dispare treptat. Dacă disconfortul încă persistă, nu este recomandat să continui să efectuezi exercițiul. Acest lucru ar putea cauza accidentări. 
 • Bea apă și hidratează-te înainte și după antrenament. Acest lucru este esențial pentru funcționarea optimă a organismului nostru, în special dacă facem sport. 
 • Dacă faci activitate fizică pe temperaturi mari, trebuie să bei mai multă apă ca de obicei. Dacă sportul practicat de tine se efectuează afară, evită orele prânzului. 
 • Nu este recomandat să practici antrenamente de o intensitate ridicată imediat după prânz. 
 • Este esențial să folosești haine în care te simți confortabil și care îți permit să te miști cât mai bine. De asemenea, încălțămintea trebuie să fie adecvată pentru a evita accidentarea. 

Exercițiile de încălzire

Înainte de practicarea oricărui tip de activitate fizică, este foarte important să îți încălzești corpul și mușchii, deci să practici câteva exerciții de încălzire. Exercițiile de încălzire sunt mișcări active care încălzesc și flexeaza mușchii. Încălzirea are ca scop accelerarea ritmului cardiac și creșterea nivelului de oxigen care merge către mușchi. 

Trebuie să începi cu o versiune mai ușoară a exercițiului pe care vrei să îl efectuezi. De exemplu, dacă urmează să ieși la alergat, termină exercițiile de încălzire cu un mers mai alert. Dacă urmează să ridici greutăți, termină încălzirea cu ridicarea de greutăți mai ușoare decât cele pe care vrei să le ridici în timpul antrenamentului. 

Exercițiile de întindere

Este foarte important să nu confunzi exercițiile de încălzire cu întinderile, cele din urmă fiind recomandate după antrenament. Exercițiile de întindere mențin mușchii sănătoși și flexibili, îmbunătățesc desfășurarea activității fizice, diminuează risul de apariția al leziunilor, permite ca mușchii să lucreze cu mai multă eficiență.

Adaptează-ți rutina în funcție de obiectivele tale

Exercițiile de forță

Exercițiile de forță fac parte din grupa celor anaerobe și sunt toate acele exerciții care implică antrenarea mușchilor prin utilizarea greutății proprii sau un alt tip de greutate sau rezistență. Aceste tipuri de exerciții cresc forța și mărimea mușchilor, precum și rezistență.

Așadar, pentru forță musculară, se pot efectua exerciții cu ridicare de greutăți, ciclism, sau alte exerciții precum abdomene sau genuflexiuni. 

Dacă obiectivul tău este să crești în forță și masă musculară, acest tip de antrenament se efectuează de minimum două ori pe săptămână. 

Exercițiile cardio

În categoria exercițiilor cardio intră toate acele practici sportive care cresc ritmul cardiac, iar practicarea acestora este esențială pentru menținerea unei condiții fizice optime. De aceea, este esențial să combini cardio cu exerciții anaerobice. 

Practicarea exercițiilor cardio cu regularitate pot contribui la pierderea în greutate, la controlarea greutății sau pot îmbunătății semnificativ timpul de odihnă. Printre exercițiile cardio regăsim alergatul, bicicleta eliptică, înotul sau antrenamentele de circuit. 

Descoperă produsul aici:

On Sale
Sale!
%
Off
11
Save 30 lei
30lei
11%
30
lei
TRANSPORT GRATUIT
On Sale
Sale!
%
Off
11
Save 25 lei
25lei
11%
25
lei
VEGAN
On Sale
Sale!
%
Off
12
Save 25 lei
25lei
12%
25
lei
VEGAN
On Sale
Sale!
%
Off
9
Save 20 lei
20lei
9%
20
lei