Uleiul vegetal alimentar – sursă importantă de nutrienți

uleiul alimentar vegetal

Uleiurile vegetale au fost utilizate și consumate de mii de ani. În civilizațiile antice precum civilizația egipteană, greacă, romană și în orașele aztece, uleiurile din semințe au devenit o parte importantă a dietei zilnice.

Diferențe între uleiurile obținute prin presare la rece și cele de extracție

Metodele tradiționale de extracție au fost folosite timp de sute de ani. Cu toate acestea, în secolul al XX-lea, au început să se cultive plante de extracție și rafinare a uleiului, care utilizează solvenți chimici pentru a profita la maximum de plante și semințe. Profitul obținut din utilizarea acestei ultime metode, față de extracția sub presarea la rece, a condus la aplicarea acestei metode în majoritatea uleiurilor produse la nivel mondial.

Cu toate acestea, toate uleiurile obținute prin extracție sunt obținute folosind solvenți chimici, care sunt ingerate mai apoi, fiind imposibilă eliminarea lor.  De asemenea, temperatura ridicată utilizată în extracție distruge substanțele benefice ale uleiurilor.

Diferențe între uleiurile obținute prin presare la rece și cele de extracție

1. Ca supliment alimentar

Există o gamă variată de uleiuri grase care asigură cantități semnificative de vitamine și acizi grași esențiali.

2. Pentru a da gust alimentelor

Aceste uleiuri sunt un ingredient excelent pentru salate, sosuri, supă, paste, orez, cereale sau pâine prăjită. Trebuie subliniat faptul că uleiurile nu se supun unui proces termic deoarece pot deveni biologic inactive.

3. Ca antioxidant celular

Acizii grași esențiali din ulei contribuie la menținerea sănătății organismului. Intră în alcătuirea membranelor celulare, protejează și regenerează țesuturile.

Îngrijirea pielii: față, corp și mâini

Uleiul de calitate se poate folosi atât intern, cât și extern.

1.Utilizare după baie sau duș. Aplică un strat fin de ulei pe pielea umedă și masează ușor pentru a favoriza absorbția.

2. După epilarea cu ceară sau bărbierit, masează fața cu ulei, acesta va ajuta la protejarea și calmarea zonei.

3. După aplicarea unui măști faciale. Masează ușor uleiul în piele, iar după jumătate de oră, repetă acest proces pentru o hidratare profundă a pielii