💪 Profită de reducerea de 12% la Vitamine pentru oboseală! Folosește cuponul ACTIV12 și fii plin de energie! ⚡

Tulburare anxioasa de separare: Cum se manifesta si ce solutii exista pentru reducerea anxietatii de separare la copii si adulti

tulburare de anxietate adulti si copii

Copii pot avea comportamente dificile atunci cand vine vorba de separarea lor de catre parinti sau a unui parinte, chiar si pentru cateva ore. Plansul, starea de agitatie sau chiar tipetele sunt frecvente la copii cu varsta intre 2 si 4 ani ca forma de protest la separarea de parinte sau tutore.

Atunci cand aceasta stare de anxietate se agraveaza, poare lua forma unei tulburari anxioase de separare. Adultii, de asemenea, pot dezvolta acest tip de tulburare care, in timp, poate avea un impact negativ asupra increderii de sine.

In continuare vom vorbi mai pe larg despre ce este tulburarea anxioasa de separare, cum se manifesta atat in randul copiilor, cat si al adultilor si care sunt optiunile de tratament pentru ameliorarea starilor anxioase de separare.

Cuprins

Ce este tulburarea anxioasa de separare?

ce este tulburarea anxioasa de separare

Pentru inceput, un aspect important de mentionat este faptul ca anxietatea de separare si tulburarea anxioasa de separare sunt doua comportamente distincte care declanseaza reactii si simptome diferite.

Anxietatea de separare este fireasca si normala la copii cu varsta intre 2 si 4 ani, fiind o etapa normala de dezvoltare a unui copil. Cu toate acestea, anxietatea de separare se poate transforma intr-o tulburare anxioasa de separare cu manifestari si comportamente care ingreuneaza evolutia emotionala si sociala a copilului, insotita de simptome fizice precum dureri de cap, greata sau varsaturi.

Adultii cu tulburare anxioasa de separare au o teama excesiva de separare fata de persoanele apropiate, familie sau prieteni, pot evita sa calatoreasca singuri si sunt dispusi in a tolera abuzuri fizice, verbale sau emotionale pentru a evita distantarea fizica de persoana sau persoanele de care s-au atasat.

In randul copiilor, tulburarea anxioasa de separare este cea mai raspandita tulburare de anxietate, frecventa atat in randul persoanelor de sex feminin, cat si masculin.

Simptomele tulburarii anxioase de separare

Tulburarea anxioasa de separare se manifesta atat in randul copiilor, cat si al adultilor, prin frica si ingrijorare excesiva de momentul in care se separa de o persoana draga. Poate fi vorba de un parinte, tutore, prieten apropiat sau persoana cu care formeaza un cuplu.

Tulburarea anxioasa de separare la copii se manifesta prin emotii de nesiguranta atunci cand unul din parinti sau persoana care ii ofera copilului sprijin emotional se indeparteaza fizic de acesta.

Copilul poate dezvolta comportamente dificile prin refuzul de a merge la gradinita sau scoala, are crize de plans insotite de dureri de cap sau varsaturi, refuza sa doarma singuri sau chiar au cosmaruri pe parcursul noptii cu scenario in care sunt abandonati sau neglijati. Pe termen lung, tulburarea anxioasa de separare poate afecta dezvoltarea emotionala a copilului si perturba comportamentul adecvat varstei.

Adultii cu tulburare anxioasa de separare se simt nesiguri, anxiosi si deprimati atunci cand persoana iubita sau apropiata se separa fizic de acestia. Poate fi vorba de copii, relatia de cuplu, frate, sora sau un alt membru apropiat al familiei.

De asemenea, acestia se mai pot confrunta cu retragere sociala sau probleme de concentrare.

In unele cazuri, tulburarea anxioasa de separare poate fi asociata cu atacurile de panica caracterizate prin episoade de anxietate intensa, in mod repetat.

Remedii naturale pentru relaxare si stare de bine

-36%
Prețul inițial a fost: 94,40 lei.Prețul curent este: 60,00 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2,00 lei per zi de tratament!

-24%
Prețul inițial a fost: 132,16 lei.Prețul curent este: 100,80 lei. TVA inclus

Mai puțin de 3,36 lei per zi de tratament!

-26%
Prețul inițial a fost: 99,00 lei.Prețul curent este: 73,00 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2,43 lei per zi de tratament!

-21%
Prețul inițial a fost: 97,40 lei.Prețul curent este: 77,40 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2,58 lei per zi de tratament!

Ce cauzeaza tulburarea anxioasa de separare?

Printre cele mai comune cauze care pot determina anxietatea de separare la copii se afla:

 • Schimbari in mediul inconjurator precum mutatul intr-un oras sau casa noua
 • Traume emotionale cauzate de moartea unei persoane apropaite sau chiar a animalului de companie
 • Atitudine parentala ultraprotectoare care poate duce la scaderea increderii in fortele propri
 • Separare sau divortul parintilor
 • Alcoolismul in cazul parintilor
 • Punerea in plasament sau in adoptie a copilului

Adultii pot dezvolta tulburare anxioasa de separare din cauza unor evenimente stresante sau traumatizante din trecut precum:

 • Decesul unei persoanei dragi
 • Educatie parentala stricta in perioada copilariei
 • diagnosticarea altor tulburari anxioase, bipolare sau afective. 

Metode eficiente pentru ameliorarea starilor anxioase de separare la copii si adulti

metode pentru tulburare anxioasa de separare

Tulburarea anxioasa de separare poate fi ameliorata sau chiar tratata atat in randul copiilor, cat si al adultilor, prin terapie cognitiv-comportamentala. Aceasta forma de terapie ajuta pacientii sa isi inteleaga si sa isi gestioneze fricile, precum si sa constientizeze ca nu exista un pericol real atunci cand sunt separati de persoanele dragi.

De asemenea, exista si alte optiuni de tratament precum terapia dialectic-comportamentala, terapia de familie sau de grup. In cazuri mai avansate ale tulburarii, medicul specialist poate prescrie tratament medicamentos pe baza de antidepresive sau medicamente anxiolitice care pot ajuta la gestionarea emotiilor si ameliorarea simptomelor.

Unele deficiente de vitamine sau minerale pot contribui la agravarea starilor de anxietate, avand un impact major asupra creierului si a echilibrului emotional.

Iata care sunt cele mai importante vitamine si minerale pentru imbunatatirea functiilor creierului si implicit a sanatatii psihice si emotionale:

 • Complexul de vitamina B

Complexul de vitamina B contine cele 8 vitamine indispensabile pentru sistemul nervos si sustinerea functiilor acestuia precum vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 si B12. Prin actiunea complementara a vitaminelor, complexul de vitamine B ajuta la prevenirea afectiunilor neurologice, imbunatatesc echilibru psihologic, ajuta la formarea celulelor rosii si reduc inflamatiile celulare care pot aparea la nivelul creierului.

-31%
Prețul inițial a fost: 97,00 lei.Prețul curent este: 67,00 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2,23 lei per zi de tratament!

 • Magneziu

Magneziu este un mineral esential pentru reglarea sistemului nervos, ajuta la reglarea neurotransmitatorilor si are efect calmant asupra psihicului. Atunci cand aportul de magneziu din organism este scazut, creierul secreta mai putina serotonina si astfel pot aparea stari de anxietate, agitatie sau depresie.

-28%
Prețul inițial a fost: 159,00 lei.Prețul curent este: 114,00 lei. TVA inclus

Mai puțin de 3,80 lei per zi de tratament!

-23%
Prețul inițial a fost: 87,00 lei.Prețul curent este: 67,00 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2,23 lei per zi de tratament!

-19%
BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 120,00 lei.Prețul curent este: 97,00 lei. TVA inclus

Mai puțin de 3,23 lei per zi de tratament!

 • Vitamina D

Supranumita si “vitamina Soarelui” sau “vitamina fericirii”, rolul acesteia este multiplu, fiind benefica atat pentru organism, cat si pentru sanatatea creierului. Are efecte antiinflamatorii si antioxidante care ajuta la prevenirea bolilor degenerative precum dementa sau Parkinson si protejeaza impotriva epuizarii resurselor de dopamina si serotonina, responsabile de starea de bine a psihicului.

-44%
BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 70,00 lei.Prețul curent este: 39,00 lei. TVA inclus

Mai puțin de 1,30 lei per zi de tratament!

 • Vitamina C

Recunoscuta ca fiind un antioxidant benefic pentru intarirea sistemului imunitar, vitamina C contribuie si la sanatatea creierului. Ajuta la reducerea stresului oxidativ si a efectelor daunatoare pe care radicalii liberi pe au asupra functiilor creierului, imbunatateste memoria si sustine capacitatea de concentrare. 

-30%
Prețul inițial a fost: 135,00 lei.Prețul curent este: 95,00 lei. TVA inclus

Mai puțin de 3,16 lei per zi de tratament!

-29%
Prețul inițial a fost: 155,00 lei.Prețul curent este: 110,00 lei. TVA inclus

Mai puțin de 3,66 lei per zi de tratament!

-12%
Prețul inițial a fost: 211,99 lei.Prețul curent este: 186,99 lei. TVA inclus

Mai puțin de 6,23 lei per zi de tratament!