Astăzi, ai 15% Extra Reducere ✨ la toate Uleiurile Esențiale și Difuzoarele Premium - Folosește codul 15AROMATERAPIE Vezi Produse 🏡

Tot ce trebuie să știi despre zinc: beneficii și utilizări

zinc utilizari
-20%
Livrare Gratuita
Prețul inițial a fost: 266,99 lei.Prețul curent este: 213,59 lei. TVA inclus

Mai puțin de 7,11 lei per zi de tratament!

-15%
Prețul inițial a fost: 104,00 lei.Prețul curent este: 88,40 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2,94 lei per zi de tratament!

-27%
Prețul inițial a fost: 75,00 lei.Prețul curent este: 55,00 lei. TVA inclus

Mai puțin de 1,83 lei per zi de tratament!

-34%
Prețul inițial a fost: 59,00 lei.Prețul curent este: 39,00 lei. TVA inclus

Mai puțin de 1,30 lei per zi de tratament!

Zincul este un oligomineral important pentru organism. Pe lângă faptul că ajută sistemul imunitar să lupte împotriva bacteriilor și virusurilor, zincul susține organismul în procesul de producție a proteinelor, favorizează vindecare rănilor și susține dezvoltarea armonioasă a copiilor. Întrucât organismul nu produce zinc, acesta trebuie asimilat fie prin alimentație, fie din suplimentele alimentare. Află în cele ce urmează tot ce trebuie să știi despre zinc pentru o sănătate de fier.

Acțiunile benefice și rolul zincului în organismul uman

Zincul este necesar pentru activitatea a peste 300 de enzime care susțin metabolismul, digestia, funcția nervoasă și multe alte procese esențiale pentru buna funcționare a organismului. Iată ce alte acțiuni benefice are acest oligomenineral.

beneficii zinc

Susține sistemul imunitar

Organismul are nevoie de zinc pentru o bună funcționare a sistemului imunitar. Un nivel redus de de zinc poate duce la apariția pneumonie sau a altor tipuri de infecții. Studiile arată că suplimentele cu zinc stimulează anumite celule imunitare și reduc stresul oxidativ.

În cadrul unei cercetări realizate de oamenii de știință din Finlanda s-a observat că administrarea a 80-92 mg de zinc pe zi a dus la reducerea duratei unei răceli comune cu până la 33%. În plus, suplimentele pe bază de zinc reduc semnificativ riscul de infecții și susțin răspunsul imun al organismului, mai ales în cazul adulților în vârstă, predispuși mai des la îmbolnăviri.  

Accelerează vindecarea rănilor

Zincul este folosit de către medici pentru tratarea arsurilor și a altor leziuni ce pot apărea la nivelul pielii. Întrucât acest mineral este implicat în sinteza colagenului și susține funcția imunitară, este folosit cu scopul de accelera vindecarea rănilor. Atunci când o persoană suferă de un deficit de zinc și se confruntă cu leziuni ale pielii, suplimentarea cu zinc aduce beneficii majore. Într-un studiu realizat de cercetătorii iranieni pe un grup de pacienți diabetici cu ulcere la nivelul membrelor inferioare se arată că cei care au primit 200 mg de zinc pe zi, timp de 12 săptămâni, au prezentat reduceri semnificative ale dimensiunii ulcerului, spre deosebire de grupul placebo.

Reduce inflamațiile din corp

Zincul reduce stresul oxidativ și nivelurile anumitor proteine inflamatorii din corp. Stresul oxidativ poate declanșa o inflamație cronică în organism care, în timp, duce la apariția anumitor probleme de sănătate, cele mai frecvente fiind bolile de inimă. Cercetătorii americani din Detroit, Michigan, SUA, au observat că administrarea a 45 mg de zinc pe zi în cazul adulților a dus la scăderea semnificativă a markerilor inflamatori, reducându-și astfel și riscul de a suferi de afecțiuni cardiovasculare sau alte boli cronice.

Încetinește progresia degenerescenței maculare

Această afecțiune oculară care progresează odată cu înaintarea în vârstă poate fi prevenită prin administrarea de suplimente ce conțin minerale, precum zincul. Acest oligomineral susține sănătatea retinei, fapt pentru care se recomandă în cazul persoanelor predispuse la degenerescență maculară. Însă, înainte de a lua un supliment pe bază de zinc este important să discuți cu medicul tău pentru a vedea dacă acest mineral trebuie sau nu să facă parte din planul tău de tratament.

Combate diareea la copii

Studiile arată că suplimentele alimentare cu zinc ajută la reducerea simptomelor și a duratei diareei în cazul copiilor care sunt subnutriți sau suferă de un deficit de zinc. Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF recomandă ca în cazul copiilor cu diaree să se administreze, timp de 10-14 zile, 20 mg de zinc pe zi sau 10 mg/zi în cazul sugarilor care încă nu au împlinit 6 luni.

Scade riscul unei nașteri premature

Zincul ajută organismul să producă ADN și proteine ​​și, de asemenea, este necesar pentru o creștere și o dezvoltare adecvată a bebelușilor în viața intrauterină, potrivit Institutului Național de Sănătate al Americii. Datorită acestor roluri esențiale pentru buna funcționare a organismului, zincul este considerat a fi important pentru femeile însărcinate și copiii mici, iar suplimentarea cu zinc poate ajuta femeile însărcinate să evite travaliul timpuriu, mai ales în cazul celor care există acest risc.

O meta-analiză, ce cuprinde rezultatele unor studii realizate în Australia și Japonia, arată că femeile însărcinate care iau zinc pe durata sarcinii au un risc cu 14% mai mic de a naște prematur, spre deosebire de femeile cărora nu li s-a administrat acest mineral. Cu toate acestea, specialiștii recomandă ca suplimentele cu zinc să fie administrate doar când există un deficit dovedit și în conform recomandărilor medicului curant.

Combate acneea

Datorită proprietăților antiinflamatoare pe care le are și a rolului său de a reduce nivelul de sebum, zincul contribuie la combaterea acneei. Specialiștiii susțin că zincul ajută la reducerea inflamațiilor de la nivelul feței și inhibă creșterea bacteriei Propionibacterium acnes care, în cele mai multe cazuri, duce la infectarea pielii din zona T (frunte, nas bărbie). În plus, specialiștii susțin că persoanele cu acnee au, de obicei, un nivel redus de zinc în organism, așadar folosirea unui supliment pe bază de zinc duce la ameliorarea acestei probleme inestetice. Cu toate acestea, administrarea de zinc se face doar în urma unui consult de specialitate.

Dozele recomandate de zinc

Doza zilnică recomandată de zinc se stabilește în funcție de vârstă, după cum urmează: bebelușii nou-născuți până la împlinirea a 6 luni au nevoie de 2 mg; bebelușii de la 7 până la 12 luni au nevoie de 3mg; copiii cu vârste cuprinse între 1-3 ani au nevoie de 3mg; copiii de la 4 până la 8 ani au nevoie de 5mg; copiii cu vârste cuprinse între 9-13 ani au nevoie de 8 mg; băieții cu vârste cuprinse între 14-18 ani au nevoie de 11 mg; fetele cu vârste cuprinse între 14-18 ani au nevoie de 9mg; bărbații au nevoie de 11 mg, în timp ce pentru femei doza zilnică recomandată este de 8mg, crescând în cazul unei sarcini la 11 mg și la 12 mg pentru perioada alăptării.

Suplimentele pe bază de zinc cu o concentrație mare nu se administrează fără recomandarea unui medic specialist, altfel pot apărea efecte secundare ca urmare a unei acumulări prea mari de zinc în organism.

Surse naturale de zinc și suplimente alimentare

Există o serie de alimente care conțin zinc, precum stridiile (reprezintă una dintre cele mai bune surse de zinc), carnea de vită, de porc și de pasăre, crabul, homarii, cerealele fortifiate, nucile, cerealele integrale, fulgii de ovăz, iaurtul, semințele de dovleac și de susan, nucile caju, năutul, lintea, fasolea și quinoa.

Zincul se găsește și în numeroase suplimente alimentare, ca atare sau în combinație cu alte minerale și vitamine. Cel mai adesea zincul se găsește în combinație cu calciu și magneziu sau împreună cu vitamina C. Suplimentele alimentare pot conține diferite forme de zinc, inclusiv gluconat de zinc, sulfat de zinc sau acetat de zinc.

suplimente zinc

Potrivit Institului Național de Sănătate din SUA, suplimentarea cu zinc nu este recomandată fără sfatul unui medic specialist. Pe lângă alegerea celei mai bune forme și stabilirea dozei necesare, zincul poate interacționa cu anumite medicamente, afecțiuni medicale, alte suplimente și alimente, fapt pentru care este recomandat să discuți în prealabil cu medicul.

Spre exemplu, zincul sub formă de spray nazal nu ar trebui folosit, deoarece poate provoca pierderea permanentă a mirosului. Zincul poate scădea absorbția antibioticelor în organism, poate reduce glicemia în cazul persoanelor cu diabet de tip 2, ceea ce poate afecta controlul zahărului din sânge. Mai mult de atât, suplimentele cu calciu în doze mari pot scădea absorbția zincului, iar administrarea de sulfat de zinc cu cafea neagră s-a dovedit a fi o combinație nepotrivită, întrucât cafeaua neagră poate reduce la jumătate absorbția mineralului în organism.

Ce este deficiența de zinc?

Deficiența de zinc este destul de rară și apare cel mai frecvent la persoanele care nu absorb bine zincul din cauza tulburărilor digestive, cum ar fi bolile inflamatorii intestinale sau care au suferit o intervenție chirurgicală gastrointestinală. Cei cu boli cronice, hepatice sau renale, sunt, de asemenea, expuși riscului. Diareea excesivă sau prelungită poate duce la o deficiență de zinc, precum și la afecțiuni severe cu nevoi crescute de zinc, precum arsurile și sepsisul (o infecție cauzată de bacteriile dăunătoare care pătrund în sânge). Zincul este absorbit mai eficient atunci când este administrat în doze mai mici și în cazul persoanelor care suferă de deficit.

Alte categorii de persoane care pot suferi de un deficit de zinc:

  • Vegetarienii, întrucât nu consumă carne, iar carnea este o sursă importantă de zinc. În plus, anumite cereale și alte alimente consumate adesea de către vegetarieni pot reduce absorbția zincului în organism. Din acest motiv, vegetarienii ar trebui să includă în alimentație mai multe surse naturale de zinc sau să opteze pentru un supliment alimentar conform recomandărilor unui medic specialist.
  • Bebelușii de peste 6 luni care sunt alăptați. Laptele matern nu conține suficient zinc pentru sugarii care au mai mult de 6 luni, fapt pentru care este important ca alimentația lor să includă alimente bogate în zinc pentru o dezvoltare armonioasă a organismului.
  • Persoanele alcoolice. Băuturile alcoolice scad cantitatea de zinc pe care o absoarbe organismul și cresc cantitatea pierdută prin urină.

Semne care anunță un deficit de zinc

În cazul unui deficit de zinc pot apărea o serie de probleme de sănătate, atât în cazul copiilor, cât și al adulților. Când organismul nu dispune de suficient zinc, bebelușii și copii cresc mult mai încet decât în mod normal, poate apărea întârzierea dezvoltării sexuale la adolescenți, iar bărbații pot ajunge să sufere de impotență.

Deficiența de zinc provoacă, de asemenea, căderea părului, diaree, răni la nivelul ochilor și pielii, și pierderea poftei de mâncare. O persoană se poate confrunta și cu o scădere bruscă în greutate, imunitate scăzută, probleme legate de vindecarea rănilor, stări depresive, diminuarea simțului gustativ și niveluri mai scăzute de vigilență.

Excesul de Zinc

Administrat în cantități prea mari, zincul poate fi nociv pentru organism, ducând la apariția de simptome precum greață și vărsături, pierderea apetitului alimentar, dureri abdominale, indigestie, dureri de cap și diaree.

În timp, zincul administrat în exces (între 150-450 mg/zi) poate duce la scăderea nivelului de cupru din organism și la afectarea sistemului nervos, la modificări ale funcției fierului, la reducerea funcției imunitare, la reducerea nivelului de colesterol “bun” (HDL) și la apariția problemelor urogenitale.

Pentru a preveni toate aceste probleme, zincul poate fi administrat la recomandarea medicului într-o cantitate maximă de 40 mg/zi.

Discută cu medicul tău și în cazul în care pe lângă zinc, iei și alte medicamente, întrucât acest oligomineral poate interacționa cu anumite antibiotice și diuretice.

Acum că știi care sunt cele mai importante roluri ale zincului în organism și ce simptome anunță un deficit, consumă cât mai multe alimente bogate în acest mineral și cere sfatul specialistului pentru afla dacă ai sau nu nevoie de un supliment pe bază de zinc.

Referințe:

https://www.healthline.com/nutrition/zinc#what-it-is

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28515951

/https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/potential-benefits-of-zinc-supplements/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28395131/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2869512/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7043363/

https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/what-to-know-about-benefits-of-zinc

https://www.medicalnewstoday.com/articles/263176#supplements

https://www.health.com/nutrition/zinc-supplement

https://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-Consumer/

Lasă un răspuns