Tot ce trebuie sa stii despre dispepsie (indigestie): Cauze, moduri de manifestare si metode naturale de tratament

indigestie

Dispepsia, cunoscuta si sub numele de indigestie, este un simptom cauzat de o posibila problema digestiva, intalnita frecvent in randul persoanelor de toate varstele.

Chiar daca nu reprezinta o afectiune medicala in sine, dispepsia poate afecta desfasurarea zilnica a activitatilor si poate ingreuna calitatea vietii. Fiecare persoana poate resimti diferit simptomele dispepsiei, in functie de cauzele care au dus la aparitia sindromului.

Afla in cele ce urmeaza ce este dispepsia, care sunt cauzele, cum se manifesta, dar si metode de preventie si tratament pentru mentinerea unei digestii sanatoase.

Cuprins

Ce este dispepsia si cum se manifesta?

ce este indigestia si simptome

Dispepsia este o senzatie de disconfort, arsura in capul pieptului sau durere in abdomenul superior care apare imediat dupa masa.

De regula, indigestia se manifesta ca un simptom al unei posibile probleme digestive si poate fi cauzata de anumite obiceiuri nesanatoase prin consumul alimentelor bogate in grasimi, condimentate, prajeli, bauturi acidulate sau consum de alcool.

In multe cazuri ale afectiunii, medicii nu reusesc sa identifice cauza exacta a iritatiei stomacului, insa durerea specifica si senzatia de disconfort poate fi insotita si de:

  • Senzatie de satietate in timpul mesei, chiar daca nu ai mancat prea mult
  • Senzatie de plenitudine dupa masa
  • Senzatia de arsura in abdomenul superior
  • Balonare
  • Greata
  • Varsaturi.

Atat adultii de toate varstele, cat si copii, pot avea de-a lungul vietii episoade de dispepsie din cauza obiceiurilor alimentare nesanatoase sau a unor boli digestive, infectii sau intolerante alimentare precum gluten sau lactoza.

Suplimente recomandate pentru o digestie sanatoasa

-5%
Prețul inițial a fost: 74.86 lei.Prețul curent este: 71.12 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.37 lei per zi de tratament!

-5%
Prețul inițial a fost: 89.00 lei.Prețul curent este: 84.55 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.82 lei per zi de tratament!

-5%
Prețul inițial a fost: 87.76 lei.Prețul curent este: 83.37 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.78 lei per zi de tratament!

-5%
Prețul inițial a fost: 69.00 lei.Prețul curent este: 65.55 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.18 lei per zi de tratament!

Cauzele dispepsiei

Exista o multitudine de cauze care pot duce la aparitia indigestiei, incepand cu alimentatia nesanatoasa si pana la unele boli inflamatorii si infectioase. Ea poate aparea inca de la varste fragede, atunci cand mancam prea mult deodata si repede, ori cand alimentele consumate nu sunt digerate optim de catre organism.

Cele mai frecvente afectiuni care se manifesta prin indigestie sunt:

  • Gastrita sau inflamatia duodenului
  • Ulcer peptic
  • Infectie cu Helicobacter pylori
  • Cancer gastric
  • Intoleranta la gluten si lactoza
  • Ocluzie intestinala.

De asemenea, exista anumiti factori de risc care favorizeaza declansarea indigestiei si se afla in stransa legatura cu administrarea anumitor medicamente antiinflamatoare, consumul de bauturi carbogazoase, tulburari psihice, sedentarismul, obezitatea sau consumul in exces de cofeina.

In majoritatea cazurilor, indigestia nu prerepzinta o problema medicala grava sau un motiv de ingrijorare, insa specialistii recomanda efectuarea unui consult medical daca disconfortul persista mai mult de 2 saptamani si este insotit de varsaturi repetate, senzatie de slabiciune, pierderea apetitului sau scaune negre.

Metode de tratament pentru dispepsie

tratament indigestie

Avand in vedere ca dispepsia nu este o afectiune medicala, ci reprezinta un simptom al unei boli sau probleme digestive, este importanta identificarea cauzei care a dus la aparitia indigestiei pentru a urma un tratament specific, pe nevoile pacientului.

Dispepsia poate provoca complicatii pe termen lung daca nu este diagnosticata si tratata la timp.

Medicul specialist poate recomanda tratament medicamentos pentru scaderea aciditatii gastrice, ameliorarea simptomelor sau pe baza de enzime pancreatice compus din antibiotice, inhibitori de pompa de protoni, antispastice sau suplimente alimentare.

De asemenea, normalizarea tranzitului intestinal se poate realiza prin dieta si/sau medicatie, precum si evitarea consumului de alimente ce contin alergenul respectiv, ca de exemplu cereale cu gluten sau lactaza, pentru intoleranta la lactoza.

Tratamentul medicamentos se administreaza doar la recomandarea medicului specialist, in urma unei prescriptii medicale.

Metode naturale de preventie si tratament

preventie indigestie

Schimbarea stilului de viata alimentar este o masura esentiala atat pentru prevenirea dispepsiei, cat si pentru tratarea simptomelor specifice.

Persoanele care se confrunta cu indigestie au la dispozitie o serie de alimente recomandate de catre specialisti pentru a preveni aparitia disconfortului abdominal sau ameliorarea simptomatologiei precum:

  • Fructe precum banane, mar copt sau papaya care ajuta la normalizarea tranzitului digestiv si ameliorarea aciditatii din stomac
  • Produse alimentare cu un continut ridicat de sodiu pentru prevenirea deshidratarii precum supe sau ciorbe din carne de pui, sau de legume cu sparanghel, morcov sau telina
  • Alimente bogate in fibre precum cartofi copti in coaja, morcovi fierti sau orez
  • Paine integrala prajita care ajuta la absorbtia fluidelor din corp
  • Ceaiuri calmante de plante precum infuziile de menta sau musetel care ajuta la reducerea arsurilor gastrice si usurarea digestiei.

De asemenea, pentru a preveni si ameliora simptomele indigestiei, este important sa se evite alimentele care pot irita mucoasa stomacala cum sunt cele de tip fast-food, mezeluri, carne rosie in exces, pizza, produse de cofetarie sau de patiserie, precum si suprasaturarea organismului cu mese copioase.

Nu uitati si de activitatea fizica! Miscarea corpului efectuata in mod regulat reprezinta un masaj pentru intestin si sustine sistemul digestiv sa se regleze. Mersul pe jos, alergarea usoara, ciclismul sau drumetiile in natura sunt doar cateva dintre modalitatile prin care iti poti pune corpul in miscare, in timp ce contribui la mentinerea sanatatii intregului organism.

Pentru momentele in care indigestia te ia pe nepregatite, exista cateva remedii naturale din plante pe care le poti utiliza chiar la tine acasa, avand efect antispastic, calmant si cu proprietati benefice asupra intregului sistem digestiv.

Iata care sunt acestea:

  • Ulei esential de Menta

Are actiune antispastica care ajuta in ameliorarea crampelor abdominale si reducerea materiilor fecale cu consistenta apoasa

-5%
Prețul inițial a fost: 36.75 lei.Prețul curent este: 34.91 lei. TVA inclus

Mai puțin de 1.16 lei per zi de tratament!

-5%
Prețul inițial a fost: 40.50 lei.Prețul curent este: 38.48 lei. TVA inclus

Mai puțin de 1.28 lei per zi de tratament!

  • Ulei esential de Busuioc

Ajuta la stimularea productiei de sucuri digestive si reduce starile de voma, precum si balonarea.

-5%
Prețul inițial a fost: 49.50 lei.Prețul curent este: 47.03 lei. TVA inclus

Mai puțin de 1.57 lei per zi de tratament!

  • Ulei esential de Salvie

Are actiune carminativa care ajuta la combaterea disconfortului abdominal si a colicilor digestive.

-5%
Prețul inițial a fost: 60.00 lei.Prețul curent este: 57.00 lei. TVA inclus

Mai puțin de 1.90 lei per zi de tratament!

-5%
Prețul inițial a fost: 69.75 lei.Prețul curent este: 66.26 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.21 lei per zi de tratament!

  • Ulei esential de Ghimbir

Imbunatateste digestia prin intermediul enzimelor si usureaza deglutitia.

-5%
Prețul inițial a fost: 63.00 lei.Prețul curent este: 59.85 lei. TVA inclus

Mai puțin de 1.99 lei per zi de tratament!

  • Ulei esential de Fenicul

Este folosit din cele mai vechi timpuri datorita proprietattilor sale digestive, carminative si antiinflamatoare. Este util in caz de balonare abdominala, crampe sau dureri stomacale.

-5%
Prețul inițial a fost: 41.25 lei.Prețul curent este: 39.19 lei. TVA inclus

Mai puțin de 1.30 lei per zi de tratament!

Cupoane