Organismul uman are un sistem imunitar complex care protejeaza impotriva virusilor, bacteriilor sau a altor microorganisme care pot provoca boli.
Alergiile apar atunci cand sistemul imunitar reactioneaza la substantele din mediu numite alergeni, chiar daca acestea, de multe ori, nu sunt daunatoare si nu pun viata in pericol.
Alergenii se gasesc in parul animalelor de companie, polen, insecte, acarieni de praf, capuse, mucegaiuri, medicamente sau alimente.
Atunci cand organismul intra in contact cu alergenul, sistemul imunitar produce anticorpi care pot inflama pielea, sinusurile, sistemul digestiv sau caile respiratorii.
Afla in cele ce urmeaza care sunt tipurile alergiilor, ce le declanseaza, cum poti trata simptomele alergiei prin intermediul remediilor naturale si mai ales cum te poti feri de aceasta afectiune.
Tipuri de alergii
Alergiile sunt o reactie a sistemului imunitar la o substanta inofensiva din mediul inconjurator, dar pe care acesta o percepe ca fiind periculoasa. Astfel, sistemul imunitar creeaza mecanisme de aparare impotriva presupusului agresor si poate afecta diferite parti ale corpului printre care:
- Nasul si ochii: alergiile in aceste zone pot provoca rinita alergica si conjunctivita alergica
- Pielea: provoaca dermatita sau urticaria
- Plamani: cauzeaza astm bronsic.
Cele mai frecvente tipuri de alergii sunt:
- Alergia la polen
Cauzata de polen, un alergen care se inhaleaza din plante si copaci. De regula, provoaca reactii alergice pe fata sau pe corp.
- Alergia alimentara
Apare dupa ingerarea unor alimente care contin proteina sau un anumit aditiv alimentar care provoaca reactii alergice din partea sistemului imunitar al organismului. Poate fi vorba despre gluten, proteina de grau, arahide, nuci, soia, crustacee, peste, lapte sau oua.
- Alergia la praf
Se declanseaza ca reactie a organismului la acarienii de praf din locuinta. Acestia pot fi prezenti in covoare, saltele, perne, perdele sau aparatura electrocasnica.
- Alergia la veninul insectelor
Este o reactie a organismului uman la veninul insectelor. In majoritatea cazurilor, apare dupa intepatura de albine, viespe sau furnici. In cazuri extreme, intepatura de albina poate cauza soc anafilactic care poate pune viata in pericol,
- Alergia la mucegai
Poate fi provocata de sporii mucegaiului din locuinte.
- Alergia la unele medicamente
In unele cazuri, poate aparea alergia la antibiotice pe baza de penicilina.
Simptomele alergiilor
Organismul uman poate dezvolta reactii alergice indiferent de varsta sau sex, dupa contactul cu un alergen. Gravitatea simptomatologiei difera de la o persoana la alta, insa in majoritatea cazurilor manifestarile sunt inofensive.
In unele cazuri extreme, organismul uman poate avea o reactie alergica majora numita anafilaxie care are potentialul de a pune viata pacientului in pericol daca acesta ajunge la soc anafilactic si poate aparea in urma intepaturilor de albina sau viespi.
In functie de cauzele si tipul alergiei, simptomele pot fi:
La praf, polen si mucegai:
- Nas infundat
- Mancarimi de ochi sin as
- Tuse
- Ochi umflati
- Reactii ale pielii
La alimente:
- Greata si varsaturi
- Limba umflata
- Crampe stomacale
- Umflarea fetei, a buzelor sau a gatului
La medicamente:
- Mancarime
- Eruptii cutanate
- Dificultati respiratorii
La intepaturi de insecte:
- Umflare la locul intepaturii
- Piele iritata
- Ameteala
- Tuse
- Posibil soc anafilactic.
Cum poti preveni aparitia alergiilor
Pentru a preveni aparitia alergiilor si manifestarea simptomelor acesteia, cea mai buna metoda de este identificarea si evitarea alergenului.
In functie de manifestarile simptomelor, usoare sau moderate, acestea pot fi reduse cu ajutorul medicamentelor anti-histamice sau decongestionate nazale.
Unele reactii severe ale alergiilor precum socul anafilactic pot pune viata in pericol, de aceea este important sa consulti un medic de specialitate pentru a evaluarea reactiilor si identificarea substantele la care poti fi alergic precum si metoda de tratament in functie de rezultate.
Trateaza reactiile alergice cu ajutorul uleiurilor esentiale
Reactiile organismului la substantele alergene se produc cel mai frecvent la nivelul pielii, mucoaselor sau a cailor respiratorii. In mod normal, acestea sunt inofensive si se gasesc in praf, polen, peste, lapte, oua, crustacee sau medicamente, insa in unele cazuri pot provoca reactii severe ale sistemului imunitar precum soc anafilactic cauzat de intepaturile de albine si viespi.
Uleiurile esentiale sunt folosite in aromaterapie si in medicina alternativa pentru numeroasele beneficii pe care le au asupra sanatatii organismului.
Uleiurile esentiale speciale pentru tratarea simptomelor alergiilor au capacitatea de a sustine chimic organismul si sistemul imunitar datorita efectelor sale anti-alergice si anti-inflamatorii.
Contin substante concentrate din plante si componente volatile precum sesquiterpene cu efect anti-alergic care reduc cantitatea de histamina eliberata de organism si monoterpene, un compus prezent in majoritatea medicamentelor impotriva alergiilor.
Uleiurile esentiale recomandate de specialisti impotriva alergiilor
Uleiul esential de Menta – curata sinusurile si calmeaza tusea
Prin inhalare, uleiul esential de Menta ajuta la curatarea sinusurilor, calmeaza dureri in gat, reduce simptomele cauzate de astm-ul bronsic si diminueaza inflamatiile. Totodata, se foloseste in aromaterapie pentru improaspatarea aerului din locuinte.
Uleiuri Esențiale
Mentă 15ml, Ulei Esential MARNYS, 100% Natural si Pur, Chemotipat (mentha arvensis)
Mai puțin de 1.04 lei per zi de tratament!
Uleiuri Esențiale
Peppermint (Mentă piperită) 15ml, Ulei Esential MARNYS, 100% Natural si Pur, Chemotipat
Mai puțin de 1.15 lei per zi de tratament!
Uleiul esential de Tamaie – reduce inflamatia cailor respiratorii
Are actiune antiinflamatoare si antibacteriana care ajuta la eliberarea sinusurilor si reduce inflamatia cailor respiratorii in caz de bronsita. Este recomandat persoanelor care sufera de astm.
Mai puțin de 2.10 lei per zi de tratament!
Uleiul esential de Lamaie – ajuta la eliminarea alergenilor
Este recunoscut pentru continutul bogat de Vitamina C si antioxidanti care reduc activitatea bacteriana si distrug alergenii prin inhalare. Totodata, ajuta la reglarea pH-ului si trateaza afectiunile respiratorii, daca este administrat intern, 1-2 picaturi in 250 ml de lichide (ceaiuri, sucuri sau shakeuri).
Se recomanda si pentru uz extern, pe piele, pentru vindecarea dermatitei si a urticariei produsa de alergii.
Uleiuri Esențiale
Lemon (Lămâie) 15ml, Ulei Esential MARNYS, 100% Natural si Pur, Chemotipat (Citrus Limon)
Mai puțin de 1.13 lei per zi de tratament!
Uleiul esential de Ghimbir – efect anti-alergen
Se foloseste ca remediu impotriva durerilor stomacale cauzate de alergiile alimentare, are actiune antispastica si efect anti-alergen. In plus, reduce inflamatiile intestinale si calmeaza crampele abdominale. Este un tonic general eficient care sustine vitalitatea psihica si intareste sistemul imunitar.
Mai puțin de 1.78 lei per zi de tratament!
Uleiul esential de Chiparos – sustine sanatatea sistemului respirator
Are un continut ridicat de sesquiterpene, principalul compus activ din compozitie cu rol antialergic, antispasmodic si decongestionant. Prin inhalare, ajuta la revigorarea sistemului respirator, echilibreaza sistemul nervos si purifica aerul din locuinte, avand actiune antibacteriana.
Uleiuri Esențiale
Mai puțin de 1.38 lei per zi de tratament!
- https://www.medicinenet.com/allergy/article.htm
- https://atlantaallergydoctor.com/allergies/types-of-allergies/
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/allergies/symptoms-causes/syc-20351497
- https://www.webmd.com/allergies/allergy-symptoms-types