Suplimentele alimentare – importanța utilizării în dieta zilnică

suplimente naturale

Cheia pentru a ne menține sănătoși și în formă este o dietă echilibrată, variată și un stil de viață activ. Nutriția înseamnă a furniza organismului nutrienții necesari pentru a-și îndeplini funcțiile vitale. Substanțele nutritive sunt, pe de o parte, carbohidrații, lipidele și proteinele ca surse de energie și, pe de altă parte, vitaminele și mineralele ca regulatori și precursori ai altor molecule.

Alimentație sănătoasă = mese sănătoase

Prin urmare, diferitele grupuri de alimente care furnizează elementele necesare pentru desfășurarea tuturor proceselor fiziologice din organism trebuie consumate zilnic în cantități adecvate. Aceste grupuri de alimente sunt afișate într-o piramidă care simbolizează proporțiile recomandate pentru fiecare în parte.

Completarea dietei cu suplimente alimentare

Suplimentele alimentare sunt utilizate pentru a completa aportul nutrienților în dieta zilnică. Sunt surse concentrate de nutrienți sau alte substanțe cu efect nutrițional sau fiziologic, disponibil sub formă de dozare adică capsule, tablete, pastile, flacoane lichide, picurătoare sau sticle și alte forme similare care trebuie luate în cantități mici mici.

Există o gamă largă de nutrienți și alte elemente care pot fi găsite în suplimentele alimentare, inclusiv, printre altele, vitamine, minerale, aminoacizi, acizi grași esențiali, fibre, diverse plante și extracte din plante, fie ca ingrediente unice, fie în combinație.

Există multe tipuri de suplimente alimentare pe piață care sunt în conformitate cu reglementările și standardele stabilite de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA). Producătorii respectă această legislație și selectează tipurile și cantitățile de vitamine, minerale și alte ingrediente pe care le folosesc în produsele lor, încercând să îndeplinească sfaturile generale oferite consumatorului.

Informații adecvate pentru consumatorul de suplimente nutritive

Cantitățile recomandate de substanțe nutritive pe care ar trebui să le ia oamenii depind de vârsta și sexul lor, iar acestea se numesc doze zilnice recomandate (DZR) sau aporturile de referință. Pentru a lămuri consumatorul, eticheta suplimentelor alimentare oferă conținutul valorilor necesare în termeni procentuali, în funcție de cantitatea conținută în doza sau porția recomandată pentru fiecare produs.

Această etichetă oferă, de asemenea, instrucțiuni despre modul de utilizare al produsului, inclusiv cât recomandă producătorul să ia și condițiile în care produsul trebuie păstrat pentru a-și păstra proprietățile optime.

În acest context, este posibil ca, în funcție de compoziția produsului, una sau mai multe mențiuni nutriționale și / sau reclame să poată arăta că suplimentul alimentar sau oricare dintre componentele sale au proprietăți specifice.

Valori nutriționale

Astfel, informațiile nutriționale pot arăta că un produs furnizează sau conține unul sau mai mulți nutrienți ori lipsește sau conține o cantitate mai mică din altul. De exemplu, pot fi găsite etichete nutriționale în care să menționeze caloriile, cantitatea de fibre, dacă conțin sau nu sare etc.

Informații pentru sănătate

În general, suplimentele alimentare care conțin cantitățile recomandate de substanțe nutritive nu au nicio interacțiune cu medicamentele, dar este recomandat să întrebi medicul dacă esti sub tratament medicamentos sau ți s-au prescris anticoagulante.

Alimentație și dietă sănătoasă

Pe scurt, suplimentele alimentare nu înlocuiesc varietatea de alimente importante pentru o dietă sănătoasă. Înainte de administrarea acestor produse, trebuie furnizate informații bune și complete despre produs și componentele acestuia astfel încât alegerea ta să fie complet opțională.

Prin urmare, se recomandă să contactezi un profesionist din domeniul sănătății, fie că este un medic, dietetician / nutriționist sau farmacist, care îți poate oferi sfaturi profesionale.

Recomandări privind suplimentele alimentare

Pentru o utilizare adecvată a suplimentelor alimentare:

  • Informează-ți medicul despre suplimentele pe care le iei
  • Nu depăși doza recomandată de producător
  • Oprește administrarea dacă simți orice reacție adversă și cere sfatul medicului dumneavoastră.
On Sale
Sale!
%
Off
19
Save 23 lei
23lei
19%
23
lei
VEGAN
On Sale
Sale!
%
Off
33
Save 38 lei
38lei
33%
38
lei
VEGAN
On Sale
Sale!
%
Off
26
Save 33 lei
33lei
26%
33
lei