Astăzi, ai 15% Extra Reducere ✨ la toate Uleiurile Esențiale și Difuzoarele Premium - Folosește codul 15AROMATERAPIE Vezi Produse 🏡

Seleniu – cele mai apreciate 6 beneficii pentru sănătatea organismului

-26%
Prețul inițial a fost: 132,00 lei.Prețul curent este: 98,00 lei. TVA inclus

Mai puțin de 3,26 lei per zi de tratament!

-10%
Prețul inițial a fost: 113,99 lei.Prețul curent este: 102,59 lei. TVA inclus

Mai puțin de 3,42 lei per zi de tratament!

-28%
Prețul inițial a fost: 110,00 lei.Prețul curent este: 79,00 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2,63 lei per zi de tratament!

-34%
Prețul inițial a fost: 59,00 lei.Prețul curent este: 39,00 lei. TVA inclus

Mai puțin de 1,30 lei per zi de tratament!

Seleniul este un mineral esențial. Cu alte cuvinte, corpul nu îl poate produce de unul singur, iar asta înseamnă că trebuie să ne bazăm pe dieta și în special pe suplimente cu seleniu, sau o combinație a celor două, pentru a obține suficient în organism.

Seleniu - beneficii

În rândurile care urmează vom scoate în evidență cele mai apreciate beneficii pentru sănătate ale acestui mineral atât de important.

1. Poate proteja împotriva bolilor de inimă

Mai multe studii de specialitate  au constatat că creșterea concentrațiilor de seleniu (preluate din sânge și unghii de la picioare) a scăzut riscul de boli de inimă cu 24%. Cercetătorii cred că multe dintre acestea au de-a face cu efectele antiinflamatorii ale acestui mineral. Inflamația este un factor de risc pentru boala coronariană. Totodată, au mai constatat că suplimentarea cu seleniu scade cu succes proteina C reactivă (CRP) seric, un marker de inflamație și, în același timp, crește nivelul unui antioxidant puternic numit glutation peroxidază.

Așadar, seleniul poate nu numai să scadă markerii de inflamație, ci și să neutralizeze stresul oxidativ, o afecțiune în care radicalii liberi și antioxidanții sunt dezechilibrați în organism, ceea ce duce la deteriorarea celulară. Daunele oxidative sunt, de asemenea, asociate cu mai multe boli cronice, inclusiv boli cardiovasculare (CVD).

2. Întărește sistemul imunitar

Capacitatea seleniului de a reduce daunele oxidative face mai mult decât să stimuleze sănătatea inimii. Scăderea stresului oxidativ reduce de fapt inflamația și întărește sistemul imunitar. Există două tipuri de răspunsuri imune: de tip Th1, la viruși și bacterii intracelulare, și de tip Th2, la viermi paraziți și paraziți extracelulari. 

Seleniul poate stimula atât răspunsul imunitar de tip Th1, cât și pe cel de tip Th2. Suplimentarea cu seleniu echilibrează, de asemenea, numărul de celule albe din sânge și poate, de asemenea, îmbunătăți funcția celulelor T, un tip specific de globule albe.

3. Combate daunele provocate de radicalii liberi

Am menționat deja proprietățile antioxidante ale seleniului. Acționând ca un antioxidant, acest oligomineral poate echilibra radicalii liberi din organism și îi poate împiedica să provoace daune celulare asociate stresului oxidativ. 

Este demn de remarcat faptul că radicalii liberi sunt produse secundare naturale ale unor procese esențiale din corp, cum ar fi metabolismul. Dar există o mulțime de surse externe care pot produce și radicali liberi, cum ar fi poluarea și fumul de țigară.

4. Poate susține funcția cognitivă

Maladia Alzheimer nu este singura afecțiune neurologică cu care este asociat stresul oxidativ. Acesta este asociat și cu Parkinson și scleroza multiplă. Seleniul poate reduce daunele oxidative și, în acest fel, poate reduce riscul apariției bolii Alzheimer și poate proteja sănătatea cognitivă. Studiile de specialitate au descoperit că pacienții cu Alzheimer au niveluri scăzute de seleniu, precum și de alți nutrienți, cum ar fi vitamina C și vitamina E.

Majoritatea antioxidanților par a fi capabili să prezerve abilitățile cognitive, dar acest beneficiu al seleniului nu este legat doar de persoanele cu Alzheimer. Alte studii au constatat că adulții cărora li s-a administrat un amestec de antioxidanți care includea și seleniu au avut scoruri mai bune la sfârșitul cercetării în memoria episodică, funcționarea executivă și memoria verbală – deși îmbunătățirea ultimei abilități a fost observată doar dacă participantul era nefumător. Dar chiar și în cazurile care implică afecțiuni neurologice, seleniul poate ajuta.

5. Important pentru sănătatea tiroidei

Ajungem și la poate cea mai importantă proprietate a seleniului, aceea de a proteja glanda tiroidă și, prin extensie, metabolismul. Această mică, dar esențială parte a corpului conține cea mai mare concentrație de seleniu din tot organismul. Tiroida face mai mult decât să regleze metabolismul prin eliberarea hormonului tiroidian. Această glandă în formă de fluture din partea din față a gâtului ajută, de asemenea, la dezvoltarea adecvată și menținerea în stare optimă a marii majorități a funcțiilor corpului.

Nivelurile scăzute de seleniu sunt asociat cu boala tiroidiană, și nu doar cu hipotiroidismul, o tiroidă subactivă, ci și cu tiroidita Hashimoto, o afecțiune autoimună în care organismul atacă glanda tiroidă. Vestea bună este că aportul crescut de seleniu oferă beneficii persoanelor care suferă de oricare dintre aceste forme de boală tiroidiană.

6. Poate combate simptomele astmului

Astmul alergic, cel mai frecvent tip al acestei afecțiuni, este în esență o tulburare inflamatorie cronică. Efectele antiinflamatorii ale seleniului confirmă că acest mineral poate ajuta la reducerea simptomelor de astm. Acest beneficiu este în prezent amplu cercetat, dar studiile efectuate până acum au arătat că suplimentarea cu seleniu poate avea efecte bemefice ca parte a tratamentului astmului în funcție de nivelul inițial al seleniului în organism. 

Suplimentarea cu acest mineral pare a fi mai eficientă în condițiile în care nivelul seleniului din sânge era unul scăzut. Dar acest probabil nu va exclude mulți pacienți de la beneficiile suplimentării cu seleniu. S-a descoperit că persoanele care suferă de astm au un nivel scăzut de seleniu. Asta chiar și în rândul persoanelor cu astm bronșic ușor până la moderat – nivelul de seleniu este mai scăzut în comparație cu cei care nu prezintă o afecțiune inflamatorie.  Nivelurile mai ridicate de seleniu sunt asociate cu o mai bună funcție pulmonară, chiar și înainte de tratamentul cu suplimente.

Lipsă de seleniu - simptome

Cele mai frecvente semne ale deficienței de seleniu sunt:

1. Oboseală

Acest simptom nespecific este, din păcate, destul de comun în ceea ce privește deficiențele de minerale. Este frecvent raportat și în cazul lipsei de seleniu și poate avea de-a face cu rolul pe care acest mineral îl joacă în funcționarea normală a tiroidei.

2. Funcția cognitivă afectată

Așa-zisa ceață mentală poate apărea dacă aportul de seleniu este suficient de scăzut pentru a provoca deficiență. Acest simptom este, de asemenea, nespecific, dar poate ajuta medicul să ajungă la un diagnostic atunci când este luat în considerare în combinație cu alte simptome. Nivelurile scăzute de seleniu au fost asociate cu o funcție cognitivă mai slabă.

3. Sistem imunitar slăbit

Nivelurile scăzute de seleniu pot face organismul mai predispus la boli infecțioase sau chiar pot transforma alți agenți patogeni inofensivi în boli care pun viața în pericol. Un aport substanțial de seleniu este vital pentru menținerea integrității sistemului imunitar.

4. Căderea părului

Hormonii tiroidieni joacă un rol important în creșterea și regenerarea părului. Fără seleniu, producția de hormon tiroidian este încetinită. Celulele din foliculii de păr răspund la această scădere a hormonului tiroidian, iar părul poate cădea mai repede decât de obicei.

5. Slăbiciune musculară

Când ne gândim la mușchi, ne gândim în mod specific la mușchii scheletici și uităm de mușchii cardiaci. Tulburări ale mușchilor scheletici care provoacă slăbiciune, durere și oboseală au fost raportate la pacienții cu niveluri scăzute de seleniu, dar deficiența de seleniu este recunoscută că afectează și mușchii inimii, așa cum se întâmplă în cazul bolii Keshan.

6. Infertilitate

Deficiențele acestui micronutrient pot cauza nu numai probleme cu infertilitatea, ci și probleme în timpul gestației, dacă această deficiență apare la o femeie însărcinată. Există o corelație între nivelurile de seleniu și fertilitate, dar nivelurile scăzute din primele etape ale sarcinii sunt, de asemenea, asociate cu avortul spontan, greutatea scăzută la naștere și deteriorarea sistemului imunitar și nervos al fătului.

Seleniu organic și cele mai eficiente suplimente

Suplimentele alimentare sunt necesare pentru a îmbunătăți sau menține nivelurile de seleniu din organism. Ele pot conține diferite forme de seleniu, cum ar fi selenitul de sodiu, selenometionina sau chiar pe ambele. Cel mai eficient este seleniul organic.

La MARNYS® gasești doar suplimente Premium pe bază de Seleniu.

Lasă un răspuns