Retenția de apă, cunoscută în termeni medicali sub denumirea de edem, se referă la o acumulare de fluide în țesuturi. Sistemul circulator, sistemul limfatic, rinichii și alte sisteme ale organismului nostru se ocupă cu menținerea fluidelor sănătoase în organism. În momentul în care apar anumite probleme în corp, acesta reține mult mai mult decât necesar, cauzând retenția de apă. Această problemă apare mai frecvent în cazul femeilor decât în cazul bărbaților, deci hai să vedem care sunt principalele cauze și cum o putem combate.
Care sunt principalele simptome ale retenției de apă?
Organismul nostru este compus în proporție de 70% din apă. Apa se regăsește la nivelul mușchilor, în organe, în sânge, ba chiar și în oase. Uneori, organismul acumulează mai multă apă decât are nevoie, iar astfel o reține.
Retenția de fluide poate fi cauzată de diverși factori. Sistem cardiovascular, sistemul urinar, ficatul și rinichii joacă un rol important în eliminarea fluidelor. Dacă există vreo problemă cu oricare dintre aceste organe, corpul nu elimină fluidele cum ar trebui. De asemenea, stilul de viață și alimentația afectează modul în care organismul reține sau elimină fluide.
Cele mai frecvente probleme care pot cauza retenție de apă sunt:
- Probleme circulatorii
- Temperaturile mari
- Schimbările hormonale cauzate de sarcină sau ovulație
- O dietă bogată în sare
- Consumul insuficient de apă
- Stil de viață sedentar
Retenția de apă la nivelul picioarelor
Picioarele sunt acea parte a corpului unde apare cel mai des retenția de fluide. Această problemă poate provoca picioare umflate, schimbarea culorii pielii, sensibilitatea, rigiditate la nivel articular, ba chiar kilograme în plus.
Dacă nu ești sigur de faptul că te confrunți cu retenția de apă, există un truc pe care îl poți face pentru a-ți da seama. Apasă cu degetul zona unde în care ai sesizat retenția de fluide. Ține apăsat câteva secunde și îndepărtează degetul. Dacă pielea a rămas marcată, atunci te confrunți cu retenție de apă.
Cum poți evita retenția de apă?
Pentru a-ți ajuta organismul să combată retenția de apă, este foarte important să acorzi o importanță deosebită stilului tău de viață. Câțiva dintre factorii la care trebuie să fim foarte atenți sunt:
- Exercițiile fizice. Sportul este mereu o idee excelentă pentru a te menține sănătos și în formă. Acesta este eficient și în cazul retenției de apă. Nu este nevoie să practici un sport anume, este suficient să faci sport moderat în fiecare zi. Chiar și o plimbare seara este ideală.
- Consumul de lichide. Pentru a evita retenția de fluide, este foarte important să fii hidratat corespunzător. Bea minimum 8 pahare de apă pe zi, echivalentul a 2 litri de apă.
- Consumă aliment cu un conținut scăzut de sare și bogate în potasiu. Alimentele fără sare ajută la eliminarea eficientă a fluidelor. Dacă adaugi în dietă și câteva alimente bogate în potasiu, acest mineral va contribui benefic șa echilibrarea nivelurilor de sodiu și la restabilirea nivelul normal de fluide.
Ce pot consuma dacă mă confrunt cu retenția de apă?
Există alimente care sunt mult mai de ajutor în cazul în care te confrunți cu retenție de apă. După cum am văzut, este foarte important să ai o dietă echilibrată, care să includă fructe, legume, care și pește. Alimentele trebuie să aibă un conținut scăzut de sodiu și să fie cât mai bogate în potasiu.
Dintre toate fructele, ananasul, grapefruitul, pepenele verde, pepenele galben, strugurii și piersicile sunt cele mai importante. Ca legume, sparanghelul, usturoiul, ceapa și țelina pot fi de ajutor. Și ceaiurile sunt importante în această ecuație. Infuziile de ceai verde îți pot fi utile pentru această problemă.
Iată câteva recomandări care îți pot fi de folos pentru retenția de apă:
Supliment Pentru Metabolism & Slăbire
Mai puțin de 2.35 lei per zi de tratament!
Mai puțin de 2.35 lei per zi de tratament!
Vitamine & Suplimente Alimentare Pentru Sistemul Circulator
Circuven Plus pentru Circulația Sangvină, Picioare Obosite și Sănătate Vasculară – 20 Fiole
Mai puțin de 3.04 lei per zi de tratament!