Menstruatii neregulate: Cauze, riscuri pentru fertilitate si solutii

mentruatii neregulate

Durata ciclului menstrual al unei femei variaza de la o persoana la alta, insa, de regula, este de 28 de zile. Menstruatia incepe in timpul pubertatii, intre 12 si 15 ani, si continua pana la menopauza, adica pana in jurul varstei de 45-55 de ani. In acest interval de timp, menstruatia neregulata se refera la situatia in care durata dintre doua cicluri menstruale este mai mare de 35 de zile sau daca apar fluctuatii de la o luna la alta.

Un ciclu menstrual neregulat nu este neaparat ceva grav, insa poate semnala o problema de sanatate. Atunci cand menstruatiile neregulate sunt repetitive, se recomanda consultul unui medic ginecolog pentru a descoperi cauza si a preveni aparitia complicatiilor, cu ajutorul unui tratament specializat.

Este important de stiut ca intarzierea ciclului menstrual poate fi cauzat de mai multi factori. In functie de simptomele care insotesc ciclul menstrual, cum ar fi sangerarea abundenta sau durere severa, poate reprezenta un motiv de ingrijorare.

Afla in cele ce urmeaza ce inseamna mai exact menstruatiile neregulate, care pot fi cauzele, ce riscuri pentru sanatate si fertilitate implica, precum si solutii pentru a-ti mentine sanatatea sistemului reproducator.

Cuprins

Ce sunt menstruatiile neregulate?

ce sunt menstruatiile neregulate

In perioada dintre pubertate si menopauza, corpul unei femei trece lunar printr-o serie de modificari hormonale pentru a se pregati pentru o posibila sarcina. Atunci cand ovulul eliberat de ovare nu este fecundat, mucoasa uterina se elimina in timpul perioadei menstruale, cauzand sangerare.

Un ciclu menstrual normal se incadreaza intre 21 si 35 de zile si poate dura de la trei pana la sapte zile. In primii ani de pubertate, ciclul menstrual poate sa fie mai lung, pana se regleaza pe masura ce corpul inainteaza in varsta.

Se considera ca o menstruatie este neregulata atunci cand durata dintre doua cicluri menstruale:

  • Este mai mica de 20 de zile sau mai mare de 35 de zile intre fiecare perioada
  • Variaza considerabil de la o luna la alta
  • Cantitatea de sange pierduta variaza mult de la un ciclu menstrual la altul.

Unele femei au parte de menstruatie in aceeasi perioada, in fiecare luna, in timp ce altele cu ciclu menstrual neregulat, cu menstruatii ori prea abundente, ori prea scurte, ori decalate.

Pentru a tine evidenta ciclurilor menstruale, noteaza-ti cand incepe si cand se termina, iar daca observi orice fluctuatii sau modificari a cantitatii fluxului menstrual, mergi la un consult ginecologic.

Cauzele menstruatiilor neregulate

cauzele menstruatiile neregulate

Echilibrul hormonal al fiecarei femei poate fi influentat de pubertate, menopauza, aparitia unei sarcini, nastere si alaptare. In timpul pubertatii, corpul trece prin transformari majore, urmand ca menstruatiile sa devina regulate pe masura ce estrogenul si progesteronul ajung la un echilibru.

Menstrele neregulate se datoreaza, in majoritatea cazurilor, unei perturbari a sistemului hormonal. Dezechilibrele hormonale afecteaza semnificativ regularitatea si durata unui ciclu menstrual.

Alte cauze care pot determina aparitia menstruatiilor neregulate sunt:

  • Niveluri ridicate de stres care poate interfera cu fluctuatiile hormonale normale necesare pentru un ciclu menstrual regulat
  • Pierderea rapida in greutate
  • Cresterea rapida in greutate
  • Obezitatea
  • Prezenta unor afectiuni sau tulburari ginecologice, cum ar fi sindromul ovarelor polichistice, fibrim sau tumoare benigna
  • Tulburari de alimentatie
  • Cancer de col uterin.

Recomandari premium pentru sanatatea intima si echilibru hormonal

-5%
Prețul inițial a fost: 70.33 lei.Prețul curent este: 66.81 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.22 lei per zi de tratament!

-10%
Prețul inițial a fost: 88.54 lei.Prețul curent este: 79.69 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.65 lei per zi de tratament!

-12%
Prețul inițial a fost: 99.00 lei.Prețul curent este: 87.12 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.90 lei per zi de tratament!

-5%
Prețul inițial a fost: 92.00 lei.Prețul curent este: 87.40 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.91 lei per zi de tratament!

Reprezinta menstruatia neregulata un risc pentru fertilitate?

Fertilitatea este capacitatea unei persoane de a se reproduce prin contact sexual. Din punct de vedere biologic, pentru ca o sarcina sa aiba loc, ovulul sanatos trebuie sa fie fecundat si implantat un peretele uterului de care spermatozoizii care patrund in trompele uterine ale femeii.

Orice problema aparuta in acest proces poate cauza infertilitate. Absenta unei menstruatii regulate poate indica anumite probleme de sanatate care afecteaza fertilitatea unei femei. Asa cum am mentionat anterior, menstruatia neregulata poate fi cauzata de mai multi factori, iar impactul asupra fertilitatii poate varia in functie de cauza.

Menstruatia neregulata poate indica absenta ovulatiei, adica eliberarea unui ovul din ovar. Ovulatia este esentiala pentru conceptie si, fara aceasta, sansele ca o femeie sa ramana insarcinata sunt reduse.

Solutii pentru a-ti mentine sanatatea sistemului reproducator

solutii pnetru mentinerea sanatatii sistemului reproducator

Sistemul reproducator feminin este complex si include o serie de organe si procese care au loc intre acestea, care influenteaza nu doar starea psihica, emotionala si echilibrul hormonal, ci si ofera posibilitatea de a procrea.

Ciclul menstrual este un proces fiziologic esential, parte din sistemul reproducator feminin, aflandu-se in stransa legatura cu activitatea hormonala. Mentinerea sanatatii reproductive si a functiilor fiziologice asociate acestora sunt influentate de catre hormoni.

Asadar, pentru a evita perturbarile care pot aparea in sistemul hormonal, poti lua in calcul urmatoarele solutii:

  • Adopta un stil de viata sanatos, deoarece acesta are un impact major asupra organismului si a mecanismelor sale, in special asupra aparatului hormonal. Include in alimentatia ta fructe, legume si cereale integrale, evita alimentele grase de tip fast-food sau bogate in zahar si fa miscare in mod regulat, de minim 3 ori pe saptamana
  • Respecta orarul de odihna si cele 7 ore de somn recomandate de specialisti pentru recuperarea organismului. Tulburarile de somn pot perturba semnificativ activitatea hormonilor, provocand cicluri menstruale neregulate si disfunctii ovulatorii
  • Evita consumul de alcool, tutun sau cadea in cantitati mari
  • Mentine o greutate corporala in limite normale, deoarece o cantitate mare de grasime poate duce la supraproductia de estrogeni, perturband fluxul menstrual
  • Mergi regulat la controale ginecologice de rutina pentru a descoperi timpuriu daca exista chisturi ovariene, sindromul ovarelor polichistice sau alte afectiuni ginecologice care pot duce la dezechilibre hormonale.
  • Practica in mod regulat tehnici de relaxare care ajuta la echilibrarea hormonilor, asa cum este yoga sau meditatia.

Remedii naturiste pentru sanatatea femeilor si stare de bine

-10%
Prețul inițial a fost: 114.00 lei.Prețul curent este: 102.60 lei. TVA inclus

Mai puțin de 3.42 lei per zi de tratament!

-10%
Prețul inițial a fost: 67.00 lei.Prețul curent este: 60.30 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.01 lei per zi de tratament!

-10%
BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 83.00 lei.Prețul curent este: 74.70 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.49 lei per zi de tratament!

-10%
BESTSELLER
Prețul inițial a fost: 92.00 lei.Prețul curent este: 82.80 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2.76 lei per zi de tratament!

Cupoane