Intoxicația alimentară – ce se întâmplă în corpul nostru și de ce?

intoxicatia alimentara de ce apare

Sezonul estival ne permite să schimbăm rutina zilnică, să facem activități plăcute alături de prieteni sau familie, să petrecem zilele în aer liber la țară, pe plajă sau în piscine și, mai ales, să fim mai flexibili când vine vorba de alimentația noastră. Potrivit studiilor, alimentele pe care le consumăm în vacanțe sau ieșiri pot să nu fie la fel de calitative ca mâncarea gătită în bucătăria proprie. În plus, temperaturile crescute din timpul verii aduc cu sine apariția bacteriilor în alimente, așa că trebuie să fim atenți la ceea ce mâncăm în acest sezon.

Ce este intoxicația alimentară?

În primul rând, este important să știm ce este intoxicația alimentară și de ce apare. Potrivit Agenției Spaniole pentru Siguranța Alimentară și Nutriție, intoxicația cu alimente este o boală transmisibilă alimentară cauzată de ingestia alimentelor care conțin germeni patogeni sau toxinele acestor germeni.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, contaminarea alimentelor poate apărea în orice etapă a procesului, de la producția alimentelor până la consumul acestora, și poate fi cauzată de contaminarea mediului, fie că este vorba de apă, sol sau aer.

Una dintre principalele cauze ale contaminării alimentelor este că produsele nu sunt păstrate în stare proaspătă. Prin urmare, este foarte probabil ca intoxicarea alimentară să apară atunci când alimentele sunt consumate în aer liber sau când produsele nu au fost conservate corespunzător.

Unele dintre alimentele care pot provoca intoxicări sunt:

  • Carnea de vită sau de pasăre crudă sau negătită;
  • Produse lactate care nu au fost pasteurizate;
  • Fructe de mare crude;
  • Fructe nespălate;
  • Legume nespălate;

Simptomele intoxicației alimentare

Potrivit studiilor, majoritatea intoxicațiilor alimentare produc o tulburare gastro-intestinală ușoară și de scurtă durată.

Principalele simptome sunt următoarele:

  • Dureri de stomac și crampe.
  • Vărsături.
  • Diaree.
  • Febră.
  • Cefalee și slăbiciune generală.
  • Durere abdominală.
  • Pierderea poftei de mâncare.

Trebuie remarcat faptul că pot apărea și amețeli, furnicături în brațe și chiar vedere încețoșată.

Cum recunoști o toxiinfecție alimentară?

Cel mai sigur mod de a afla dacă te confrunți cu intoxicație alimentară este dacă apar simptomele prezentate mai sus. În principal simptomele precum crampele, urmate de diaree sau vărsături sunt cel mai des întâlnite, deoarece organismul încearcă să elimine alimentele care conțin substanțe toxice. Mulți oameni se recuperează acasă după intoxicație, dar dacă simptomele se înrăutățesc, este recomandat să mergeți la medic.

Când apar simptomele și cât durează?

Primele simptome apar la câteva ore după consumul de alimente contaminate. Potrivit cercetărilor, în majoritatea cazurilor, simptomele sunt ușoare și tind să dispară în aproximativ 2-3 zile, odată ce organismul a eliminat complet alimentele contaminate. 

Prin urmare, dacă simptome persistă mai mult de câteva zile, este indicat să mergem la medic, astfel încât acesta să poată pune un diagnostic mai concret.

Erupții cutanate

În unele cazuri, toxiinfecția alimentară poate fi confundată cu alergia alimentară, deoarece există simptome similare cum ar fi reacțiile cutanate. Cu toate acestea, aspectul pielii seamănă mai mult cu o reacție alergică decât cu intoxicația din consumul unui aliment contaminat. Simptomele legate de alergii sunt urticarie sau mâncărimi ale pielii.

Cele mai frecvente sunt cauzate de următoarele alimente: 

  • Lapte de vacă.
  • Ouă.
  • Fructe uscate.
  • Pește și fructe de mare.

Ce trebuie făcut în caz de intoxicație alimentară? Alimente de evitat dacă ați avut deja această afecțiune.

Dacă ai suferit de intoxicații alimentare, este esențial să ai grijă la mâncarea pe care o consumi. Așa cum am recomandat, este ideal să beți lichide pentru a evita deshidratarea.

Principalele simptome vor fi vărsături și diaree, deoarece corpul va recurge la eliminarea toxinelor. De aceea este recomandat să eviți consumul de alimente solide cu un nivel ridicat de grăsimi, precum și laptele de vacă sau produse lactate și băuturile care conțin cofeină.

Sfaturi pentru a evita intoxicațiile alimentare

  • Spală-ți mâinile des, cu atenție și întotdeauna înainte de a găti;
  • Curăță ustensilele care au intrat în contact cu carnea crudă;
  • Nu pune carne sau pește gătit în același recipient în care a fost depozitat în stare crudă;
  • Nu mânca alimente care au depășit data de expirare sau conserve cu lovituri și urme;
  • Nu consuma alimente care au un miros neobișnuit;
  • Nu bea apă netratată din fântâni sau râuri.

 

On Sale
Sale!
%
REDUS
20
Save 54 lei
54lei
20%
54
lei
PACHET
Stoc epuizat
On Sale
Sale!
%
REDUS
20
Save 22 lei
22lei
20%
22
lei
VEGAN
On Sale
Sale!
%
REDUS
10
Save 15 lei
15lei
10%
15
lei
PACHET
129,00 lei TVA inclus
On Sale
Sale!
%
REDUS
40
Save 50 lei
50lei
40%
50
lei
VEGAN