După câteva zile sau săptămâni de odihnă, în momentul în care ne întoarcem la activităţile zilnice ne putem simți triști, apatici, lipsiți de energie și motivație. Aceste stări apar mai des decât am putea crede, stările acestea fiind cunoscute sub numele de melancolie sau depresie post-vacanță.
Ce înseamnă apatia de după vacanță?
Potrivit experților, această afecțiune nu este o boală ca atare, ci o tulburare de adaptare care provoacă simptome asemănătoare stresului, poate provoca anxietate și, în cele mai grave cazuri, și depresie. De obicei, apare atunci când, după o perioadă de odihnă, persoana nu este capabilă să preia și să îndeplinească toate sarcinile asociate cu viața de zi cu zi sau cu activitățile profesionale.
Cum se manifestă?
În funcție de persoană, de mediul înconjurător și de situația de lucru, afecțiunea va prezenta unele simptome sau tulburări cu intensitate diferită. Unele dintre ele pot include următoarele:
- Stres sau anxietate
Stresul și anxietatea sunt două simptome foarte frecvente care se manifestă din cauza unei perioade lungi de inactivitate. Chiar și persoanele care nu au această afecțiune pot suferi de apatie atunci când se întorc la sarcinile lor de zi cu zi. Este important să fii bine organizat și, pe cât posibil, să revii treptat la o rutină normală.
- Oboseală
După câteva zile în care activitatea a fost mult mai mică decât cea cu care corpul nostru era obișnuit, este normal ca, odată întorși la rutina zilnică, oboseala să apară în primele zile. Pentru a le depăși, este important să stabilești un program de somn pentru a te putea odihni corespunzător.
- Tulburări de somn
Unele persoane pot dezvolta tulburări de somn. În vacanțe, programul de somn este dat peste cap și astfel ceasul biologic ni se modifică. E important ca în ultimele zile de vacanță să te culci și să te trezești mai devreme.
Cât durează efectele?
Durata simptomelor pe care le poate provoca tulburarea variază foarte mult în funcție de persoană și anumite circumstanțe specifice. În mod normal, vor fi necesare două-trei săptămâni până când corpul nostru revine la rutina și programul său normal.
Sfaturi pentru a reveni la rutină și a face față melancoliei de după vacanță
După cum am spus în secțiunea anterioară, cel mai important lucru este planificarea și prevenirea. Prin urmare, dacă, de exemplu, am plecat într-o călătorie sau ne-am mutat într-o casă de vacanță, este important să nu ne întoarcem la muncă direct în ziua următoare, după sărbători, ci mai degrabă să ne permitem câteva zile pentru a ne organiza.
De asemenea, e recomandată revenirea la programul obișnuit de somn așa cum s-a menționat mai sus și să practicăm activitate fizică moderată.
Odată ce ne-am întors la muncă, ar trebui să ne acordăm timp să ne adaptăm și să nu ne asumăm toate sarcinile, ci mai degrabă să acordăm prioritate la ceea ce este important, astfel încât să nu devenim copleșiți. Din acest motiv, este, de asemenea, esențial ca, cu câteva zile înainte de a pleca în vacanță, să lăsăm numărul minim de sarcini de făcut, astfel încât să nu le găsim pe toate odată la întoarcere.
Relaxarea și meditația te pot ajuta, de asemenea, să te întorci la rutină. Asigură-te că îți acorzi suficient timp și pentru a face activități care îți plac și care te relaxează.
Susține metabolismul cu Lăptișorul de matcă și Maca
Când mergem în vacanță, de obicei ne schimbăm programul și dieta normală. De aceea, revenirea la o dietă sănătoasă și echilibrată este foarte importantă.
Unele ingrediente precum Lăptișorul de matcă și Maca îți pot completa dieta și pot deveni cea mai bună sursă de energie.
Alte componente, cum ar fi propolisul și vitamina E, te vor ajuta, de asemenea, să îți pregătești corpul pentru a face față zilelor rutinare, fără a reduce energia și vitalitatea pe parcursul zilei.
Suplimente & Vitamine Pentru Sistemul Nervos
Triptofamar cu 5HTP pentru Stări Depresive, Anxietate, Stres, Oboseală Psihică, Somn – 60 Capsule
Suplimente Antioxidanți
Vitamina E Lichidă (D-alfa-tocoferol) – Produs Vegan – 30 ml