Hipertensiunea – despre tensiunea arterială

hipertensiunea arteriala cauze si tipuri

Ziua Mondială a Hipertensiunii este sărbătorită în data de 17 mai. Depistarea acestei boli la timp, efectuarea unui tratament adecvat și monitorizarea constantă sunt metode esențiale de prevenție și vindecare a acestei afecțiuni. Din acest motiv, este necesar să se ofere o atenție deosebită hipertensiunii nu doar în ziua dedicată ei, ci în orice zi a anului. De asemenea, este esențial să informăm oamenii cu privire la riscurile cazurilor nediagnosticate sau tratate inadecvat. 

Ce este hipertensiunea?

Hipertensiunea este o boală cronică care implică o creștere susținută sau continuă a tensiunii arteriale. Presiunea la care sângele curge din inimă se cunoaște sub denumirea de tensiunea arterială sistolică sau „înaltă”, iar atunci când curge înapoi în inimă, tensiunea arterială este diastolică sau „scăzută”. Cea mai mare presiune este atinsă cu fiecare contracție a inimii și cea mai mică cu fiecare relaxare. Această presiune trebuie să se încadreze în anumite valori optime considerate normale, prin urmare, vorbim despre hipertensiune arterială atunci când cifrele de presiune sunt mărite.

Când este tensiunea arterială crescută?

Ar trebui să se țină cont de faptul că tensiunea arterială nu este constantă, dar se adaptează la corp și variază în funcție de circumstanțe, de exemplu, în diferite momente ale zilei, în funcție de locul în care ne aflăm, de activitățile pe care le-am făcut, de nivelul de stres etc.

Prin urmare, atunci când  tensiunea arterială se măsoară, este important să o faceți la aceeași oră a zilei, într-un loc liniștit, într-un mod relaxat și într-o poziție confortabilă, fără a vorbi. De asemenea, se recomandă să luați două măsurători separate de cel puțin două minute și să păstrați rezultatul mediu al ambelor.

Potrivit Societății Spaniole de Cardiologie, tensiunea arterială sistolică (maximă) normală este cuprinsă între 120-129 mm Hg, iar diastolica (minimă) între 80 și 84 mm Hg. Deci, tensiunea arterială crescută este considerată a fi atunci când cifrele depășesc 130 / 85mm Hg. Încercați să o mențineți sub 130/85 mm Hg, în special dacă suferiți de diabet sau boli cardiovasculare.

Ce boli provoacă hipertensiunea arterială?

Hipertensiunea arterială este considerată un factor major de risc pentru bolile cardiovasculare. Complicații ale hipertensiunii arteriale:

 • Probleme cu inima

Când tensiunea arterială este ridicată, inima face un efort suplimentar, ceea ce duce mai târziu la insuficiență cardiacă sau infarct.

 • Probleme la rinichi

Rinichii sunt organele cel mai frecvent afectate. Hipertensiunea arterială provoacă leziuni progresive în circulația rinichilor producând insuficiență renală.

 • Probleme cerebrovasculare

Tensiunea arterială ridicată poate duce la ruperea unei artere provocând hemoragii cerebrale cum ar fi un accident vascular cerebral hemoragic sau ictus. Pe de altă parte, arterele pot deveni mai înguste, reducând astfel aportul de sânge și provocând infarcte cerebrale.

 • Probleme la ochi

Pierderea vederii din cauza deteriorării vaselor de sânge ale retinei.

 • Alte probleme

Această patologie este, de asemenea, asociată cu ateroscleroza, cum ar fi anevrismul aortic și boala arterială periferică. Și, în cazul bărbaților, poate fi un simptom al disfuncției sexuale.

Hipertensiunea în timpul sarcinii

Hipertensiunea arterială este o problemă care apare la 10% din sarcini. În această etapă, este important să verificați cifrele tensiunii arteriale deoarece dacă este ridicată, aceasta poate deveni o problemă majoră și poate provoca boli la făt. De asemenea, din cauza scăderii fluxului utero-placentar, riscul de mortalitate fetală este mai mare.

Hipertensiunea arterială în timpul sarcinii poate fi clasificată ca fiind

 • Cronică: când tensiunea arterială era deja ridicată înainte de sarcină sau înainte de primele 20 de săptămâni de gestație.
 • Gestațională: apare după 20 de săptămâni de gestație și de obicei dispare după câteva săptămâni după naștere.

Care sunt cauzele hipertensiunii arteriale?

Cauzele hipertensiunii sunt cunoscute doar în 5% din cazuri. Când acestea sunt cunoscute, cauza problemei poate fi tratată acționând asupra organelor afectate pentru a o face să dispară definitiv. Cu toate acestea, la majoritatea pacienților nu se știe ce a cauzat această boală. Aceste cazuri sunt cunoscute sub numele de hipertensiune arterială esențială, numită și hipertensiune primară sau hipertensiune idiopatică și, deoarece cauzele sunt necunoscute, boala poate fi tratată, dar nu vindecată.

Chiar și așa, în cazul hipertensiunii esențiale – atunci când cauzele nu sunt cunoscute – există și alți factori asociați cu o prevalență mai mare a bolii, cum ar fi:

 • Vârsta: cu cât persoana este mai în vârstă, cu atât este mai mare riscul de a suferi de hipertensiune.
 • Obezitate și supraponderalitate.
 • Consumul de tutun și alcool.
 • Diabet.
 • Stres.
 • Antecedente familiale de hipertensiune.
 • Obiceiuri proaste: lipsa activității fizice.
 • Dietă nesănătoasă – aport excesiv de sare sau grăsimi saturate și lipsa fructelor și legumelor din alimentație. 

Principalele simptome ale hipertensiunii arteriale

Unul dintre principalele riscuri ale hipertensiunii arteriale este că, de cele mai multe ori, nu prezintă deloc simptome sau simptomele nu sunt foarte evidente. De fapt, această boală este cunoscută și sub numele de „ucigașul tăcut”. Aceasta înseamnă că se poate întâmpla neobservat și, atunci când simptomele apar, presiunea este deja prea mare.

În anumite cazuri, semnele tensiunii arteriale crescute pot fi dureri de cap, transpirații, anxietate și nervozitate, probleme de somn și înroșirea feței. Prin urmare, cel mai bun mod de a afla dacă aveți tensiune arterială crescută este prin controale regulate de sănătate.

Cum vă controlați tensiunea arterială?

În controlul tensiunii arteriale este esențial să se monitorizeze stilul de viață, deoarece obiceiurile proaste cresc riscul de hipertensiune. Măsurile de precauție care pot fi luate pentru a ține sub control hipertensiunea arterială includ:

 • Reducerea aportului de sare
 • Pierderea în greutate, în cazul persoanelor supraponderale sau obeze
 • O dietă sănătoasă
 • Practicarea activității fizice în mod regulat
 • Reduceți consumul de alcool
 • Renunțarea la fumat
 • Efectuați măsurători regulate ale tensiunii arteriale
 • Reducerea nivelului de stres
 • Pe lângă aceste măsuri, este important să urmați recomandările medicului.

 

Hipertensiunea și alimentația

Alimentația sănătoasă are o influență majoră asupra tensiunii arteriale. S-a dovedit științific că o scădere a aportului de sodiu din dietă reduce hipertensiunea. În plus, dieta ar trebui să fie săracă în grăsimi pentru a evita problemele cardiovasculare.

Alimentele care nu ar trebui să lipsească din dietă sunt

 • legumele, patru până la cinci porții pe zi;
 • produsele lactate degresate sau cu conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi iaurturile sau laptele;
 • fructe, patru până la cinci porții pe zi;
 • ulei de măsline; 
 • pește, carne slabă sau păsări de curte.

Dacă sunteți supraponderal, dieta recomandată trebuie să fie întotdeauna săracă în calorii. Persoanele cu hipertensiune ar trebui să reducă cât mai mult cantitatea de sare pe care o iau într-o zi. Cantitatea recomandată este de 5 grame de sare pe zi, care este echivalentul unei lingurițe de desert simplu. Cea mai ușoară modalitate de a reduce aportul atunci când gătiți ar fi să folosiți înlocuitori de condimente precum usturoiul, ceapa sau chiar lămâia, care aduc o aromă specială meselor fără a fi nevoie de sare.

În mod similar, ar trebui evitate produsele care conțin exces de sare, precum conservele, fructele de mare, peștele sărat etc. Unele alimente sau „preparate” pe care le avem de obicei în bucătăriile noastre conțin, de asemenea, exces de sare, deci ar trebui evitate.

Potrivit Fundației Inimii, cele trei alimente care conțin cea mai mare cantitate de sare sunt: cuburi de condimente, supe comerciale și cod sărat. În cele din urmă, este important să citim etichetele produselor, astfel încât să ne ajute să alegem acele alimente care au un conținut mai mic de sare.

Hipertensiunea și alcoolul

Au fost efectuate numeroase studii pentru a vedea dacă alcoolul și hipertensiunea arterială sunt legate între ele. Se poate spune că un consum ridicat de alcool este asociat cu riscul crescut de accident vascular cerebral hemoragic și ischemic. Prin urmare, deși un pahar de vin pe zi sau o bere nu ar trebui să fie o problemă (cu excepția cazului în care medicul recomandă altfel). Pentru a evita problemele viitoare pentru persoanele cu hipertensiune, este întotdeauna recomandat să aveți un consum moderat de băuturi alcoolice.

On Sale
Sale!
%
Off
18
Save 20 lei
20lei
18%
20
lei
VEGAN
On Sale
Sale!
%
Off
24
Save 20 lei
20lei
24%
20
lei
64,99 lei TVA inclus