Magneziul este unul dintre cele mai abundente minerale din corpul uman și are o importanță esențială în buna funcționare a organismului. Magneziul participă la peste 300 de reacții metabolice, menține sănătatea oaselor și a sistemului muscular. Peste 50% din magneziul prezent în corpul nostru se găsește în oase, în timp ce restul este distribuit în mușchi, țesuturi moi și fluide, inclusiv sânge.
Acest mineral se găsește în mod natural în multe alimente, dar se găsește și în suplimente cu magneziu, care pot completa dieta noastră.
Proprietățile magneziului
Datorită prezenței sale ridicate în corpul nostru și a implicării sale în sute de procese și reacții biochimice, magneziul are diferite roluri în organism. Este implicat în procesul de diviziune celulară, în echilibrul electrolitic al corpului și în reducerea oboselii. De asemenea, contribuie la producția normală de proteine și participă la metabolismul acestora, jucând astfel un rol important în funcția musculară și în întreținerea oaselor.
Magneziul ajută și sistemul nervos să funcționeze corespunzător, fiind implicat în procesul de neurotransmisie, adică neurotransmițătorii sunt capabili să „călătorească” prin nervi și să furnizeze informațiile trimise de creier. Magneziul este, de asemenea, implicat în procesele de control al glicemiei și controlul tensiunii arteriale.
Este, de asemenea, implicat în producția de energie și joacă un rol major în producția de ADN și ARN. Magneziul ajută, de asemenea, la transportul calciului și potasiului prin membranele celulare, aceste trei minerale fiind cheia impulsurilor nervoase, contracției musculare și a ritmului cardiac sănătos.
Doza zilnică de magneziu
Un corp adult are aproximativ 25 g de magneziu. Recomandările pentru aportul zilnic de magneziu depind de vârstă și sex la persoanele sănătoase.
Aceasta este doza zilnică recomandată de magneziu de către Autoritatea Alimentară Europeană (EFSA):
La sugarii de 7-11 luni, 80 mg / zi.
Copii de 1-2 ani, 170 mg / zi.
Copii 3-9 ani, 230 mg / zi
Copii și adolescenți cu vârsta cuprinsă între 10-17 ani, 250 mg / zi.
Adulți ≥ 18 ani, 300 mg / zi
Femeile adulte gravide / care alăptează ≥ 18 ani, 300 mg / zi
Beneficiile magneziului
Datorită rolului său în producția de proteine și energie, precum și în funcția musculară și întreținerea oaselor, magneziul joacă un rol important în performanța sportivă.
În timpul exercițiilor fizice, magneziul este implicat în mobilizarea glucozei, fiind unul dintre elementele care furnizează energie pentru contracția musculară.
În același mod, magneziul participă la transmisie și la activitatea neuromusculară, fie în coordonare cu calciul, fie ca antagonist al acestuia, în funcție de sistemul implicat. Într-o contracție musculară normală, calciul acționează ca stimulator, iar magneziul ca relaxant. Magneziul acționează ca un blocant fiziologic al canalelor de calciu.
Deoarece magneziul contribuie la funcționarea musculară, acesta participă, de asemenea, la reglarea musculaturii prezente în vasele de sânge, care influențează nivelul tensiunii arteriale, mai ales atunci când faceți exerciții fizice sau în anumite situații stresante.
De asemenea, datorită rolului său de antagonist al calciului, acționează și asupra mușchilor netezi la nivel uterin, cu efect de relaxare musculară.
Carența de magneziu
Dacă nu se aduce un aport suficient de magneziu prin alimentație, este probabil să există o ușoară deficiență de magneziu.
Simptomele lipsei de magneziu la niveluri mai ridicate sunt de obicei slăbiciunea musculară, somnolența sau boală. Acest lucru apare adesea în anumite tulburări cum ar fi:
- Persoanele cu boli gastrointestinale. Ca urmare a modificării sistemului digestiv care poate provoca o malabsorbție a grăsimilor, așa cum apare în boala Crohn sau boala celiacă.
- Alcoolismul cronic. Aceste cazuri prezintă o stare nutrițională slabă la nivel general din cauza aportului alimentar inadecvat și a tulburărilor gastrointestinale.
- La persoanele cu diabet de tip 2 sau la persoanele cu rezistență la insulină, poate exista o carență a acestui mineral.
- Oamenii mai în vârstă. La o vârstă înaintată, există un aport mai mic de magneziu în dietă, precum și o creștere a excreției sale din organism și o scădere a absorbției acestuia. De asemenea, se poate întâmpla ca administrarea anumitor medicamente să reducă absorbția magneziului în intestin.
Surse de magneziu
Alimente care conțin magneziu
Acest mineral se găsește într-o varietate de alimente de origine vegetală și animală
- Legume cu frunze verzi, cum ar fi spanacul
- Semințe de dovleac
- Leguminoase, nuci, semințe și cereale integrale.
- Ciocolata neagră (peste 70% cacao).
- Pești precum macrou sau somon.
Suplimente alimentare cu magneziu
În plus față de aportul prin dieta obișnuită este posibil să suplimentăm acest mineral cu suplimente alimentare care conțin magneziu. Suplimentele vin sub diferite forme, dar magneziu lichid are cea mai bună biodisponibilitate în intestin.
Excesul de magneziu este dăunător?
Nu este sănătos să aveți niveluri ridicate de magneziu în organism. În astfel de situații pot apărea greață, crampe sau disconfort intestinal.
Pachete Suplimente Alimentare & Vitamine
Mai puțin de 7.94 lei per zi de tratament!
Vitamine Pentru Imunitate Scăzută
Magneziu VITAHELP cu 375 Mg per Doză Zilnică – Produs Vegan – Cutie cu 60 Capsule
Mai puțin de 2.01 lei per zi de tratament!
Suplimente & Vitamine Pentru Sistemul Nervos
Mai puțin de 2.91 lei per zi de tratament!