Astăzi, ai 15% Extra Reducere ✨ la toate Uleiurile Esențiale și Difuzoarele Premium - Folosește codul 15AROMATERAPIE Vezi Produse 🏡

Cistită – tipuri, cauze, simptome și tratament naturist

-29%
Prețul inițial a fost: 139,00 lei.Prețul curent este: 99,00 lei. TVA inclus

Mai puțin de 3,30 lei per zi de tratament!

-32%
Prețul inițial a fost: 278,00 lei.Prețul curent este: 188,00 lei. TVA inclus

Mai puțin de 6,26 lei per zi de tratament!

-22%
Prețul inițial a fost: 80,00 lei.Prețul curent este: 62,00 lei. TVA inclus

Mai puțin de 2,06 lei per zi de tratament!

-29%
Prețul inițial a fost: 160,00 lei.Prețul curent este: 114,00 lei. TVA inclus

Mai puțin de 3,80 lei per zi de tratament!

Infecțiile tractului urinar sunt o problemă comună, atât în rândul bărbaților, cât mai ales în ceea ce le privește pe femei. Dintre toate infecțiile care se pot instala la nivelul sistemului urinar, cistita este cea mai comună. 

Odată cu venirea sezonului cald, pentru femei amenințarea de cistita este tot mai intensă. Apa rece din piscine, râuri sau din mare și costumul de baie umed sau utilizat frecvent fără spălare sunt mediu excelent pentru ca bacteriile care provoacă citită să acționeze. 

Cistita este supărătoare, iar netratată la timp poate provoca complicații neplăcute precum o afecțiune la nivelul rinichilor. Află în continuare ce este cistita, câte tipuri de cistită există, care sunt principalele cauze și simptome și ce tratament naturist este recomandat în acest caz. 

Ce este cistita?

Sistemul urinar are 4 componente: rinichii, uretere, vezică urinară și uretră. Cistita este numele dat inflamației de la nivelul vezicii urinare, care provoacă urinare frecventă și senzație de arsură după urinare. 

Inflamația este cauzată, în general, de o bacterie care provoacă această senzație extrem de neplăcută de urinare continuă. Este foarte important să tratezi cistita imediat ce identifici problema. Bacteriile din vezica urinară se pot răspândi la rinichi și pot provoca complicații severe. 

Tipuri de cistită

Există 2 tipuri de cistită: acută și interstițială. Iată cum se diferențiază:

  • Cistita acută – Se caracterizează prin debutul brusc, neașteptat. Este cauzat de o bacterii, cel mai adesea de Escherichia coli (E.coli), un microorganism care trăiește în intestine. Această bacterie intra în contact cu vezica urinară prin uretră și poate cauza o astfel de infecție. În mod normal, aceasta ar trebui să fie eliminată prin urină, dar totuși, uneori bacteriile rămân atașate de pereții uretrei sau a vezicii, încep să se multiplice, moment în care debutează infecția. 

Cistita interstițială –  Acest tip de cistită este o afecțiune cronică, neplăcută, care provoacă dureri la nivelul vezicii și la nivelul pelvisului. Intensitatea durerii poate fluctua de la moderat până la sever. Vezica urinară este un mușchi care stochează urina. Acesta se extinde până în momentul în care este plin cu urină, moment în care transmite semnalul către creier, prin intermediul nervului pelvic, că este momentul să se golească. În cazul celor care suferă de cistita interstițială, transmiterea semnalului de la vezică la creier nu funcționează conform, așadar senzația de a urina apare foarte des, iar cantitatea de urină eliminată este extrem de mică.

Cistita este mult mai comună în cazul femeilor decât în cazul bărbaților. Uretra femeilor este mult mai scurtă decât cea a bărbaților, deci mult mai aproape de anus. Acest lucru crește semnificativ riscul de infecții. De asemenea, femeile contactează această bacterie și din contactul sexual neprotejat sau din cauza folosirii anumitor metode contraceptive precum diafragma. Menopauza crește, și ea, șansele de infectare. 

Principalele simptome ale cistitei

Cistita este extrem de ușor de recunoscut prin simptomele ei comune. Iată care sunt acestea: 

  • urinare frecventă 
  • senzație de arsură, durere sau usturime la urinare 
  • nevoie de a urina chiar dacă vezica este goală și eliminare unor cantități foarte mici de urină 
  • sânge în urină 
  • urina capătă o culoare tulbure și un miros specific
  • disconfort în zona pelvisului 
  • presiune în zona abdomenului inferior 
  • În cazul în care cistita nu este tratată la timp, aceasta poate provoca complicații la nivelul rinichilor. Dacă printre simptome se numără și durere renală, febră peste 38, frisoane, grețuri, și vărsături, este neapărat nevoie să consulți un medic. În aceste caz, este foarte posibil ca rinichii să fi fost afectați.

Cauzele cistitei

Cea mai comună cauză pentru care debutează cistita este infectarea cu bacteriile care provin din fecale, denumite și enterobacterii. Dintre acestea, cea mai comună este E.coli, care este responsabilă de 85% dintre cazurile de infecții urinare la femei. Mai există și alte bacterii care pot cauza cistită, bacterii precum: Staphylococcus saprophyticus, Serratia Marcenes, Streptococcus faecalis etc. 

Pe lângă această cauză generală, există și alți factori care pot provoca infecții urinare. Contactul sexual neprotejat poate transfera bacteriile în uretră, astfel că apar infecțiile, o igienă incorectă, utilizarea anumitor metode de contracepție în cazul femeilor sau unele boli venerice. 

De asemenea, femeile însărcinate, femeile care suferă de diabet și femeile la menopauză au un risc mai mare să se confrunte cu această problemă. Aproximativ 10% dintre femeile însărcinate suferă de infecții urinare. În sarcină au loc anumite schimbări în organism care pot provoca apariția cistitei. Un pH ridicat la urinei, schimbările hormonale, mărirea uterului, toate acestea pot provoca cistită sau alte infecții urinare. 

Cum scapi ușor de senzația neplăcută de arsură la urinare?

Urinarea frecventă și arsura la urinare sunt cele mai neplăcute simptome ale cistitei. Iată câteva sfaturi utile pe care le poți aplica pentru a remedia această senzație. 

 

  • Bea multă apă – apa va dilua urina și va elimina bacteria care a cauzat infecție 
  • Evită băuturile care pot să îți provoace iritații la nivelul vezicii – cafeaua, alcoolul sau alte băuturi care provoacă urinare frecventă 
  • Încălzește-ți abdomenul – pune o sticlă cu apă călduță pe abdomen, acest lucru poate crește presiunea de la nivelul vezicii. 

Merișoarele - remediu naturist eficient pentru infecțiile urinare

Ca remediu naturist pentru cistită, extractul de merișoare este cel mai benefic. Numeroase studii efectuate asupra beneficiilor acestor fructe au arătat că au în conținutul lor câteva substanțe chimice care ajută la distrugerea bacteriilor care se află în urină. Acestea calmează iritațiile și infecțiile, fiind ideale pentru a trata, ba chiar și a preveni infecțiile urinare. 

Apelează la un supliment natural pentru infecții urinare cu extract de merișoare care să te ajute să combați simptomele neplăcute ale acestei afecțiuni. Găsești în gama noastră de produse un astfel de supliment, cistomar, fie sub formă de capsule pentru cistită, fie sub formă de supliment lichid pentru infecții urinare. 

Sfaturi utile în remedierea cistitei

Poți adopta aceste sfaturi dacă îți dorești să previi sau să ameliorezi din simptomele neplăcute ale cistitei: 

 

  • Nu purta pantaloni sau lenjerie foarte strâmtă 
  • Igienă intimă riguroasă și produse pentru îngrijire cu pH neutru 
  • Ba multă apă 
  • Ai grijă de dieta ta, consumă mai multe alimente benefice. Iată câteva sugestii: lămâie, ridiche, spanac, pătrunjel și afine. 

Referințe

Cystitis: types, symptoms, causes, and treatments

https://medlineplus.gov/ency/article/000526.htm

https://emedicine.medscape.com/article/233101-overview

Lasă un răspuns