Cofeina – beneficii, precauţii şi recomandări

Cofeina – beneficii, precauţii şi recomandări

Ceea ce știm despre cofeină este că ne creşte energia şi ne ajută să fim mai alerţi şi rapizi, îmbunătăţindu-ne perfomanţele.

Acesta fiind motivul pentru care majoritatea dintre noi apelăm la aceasta atunci când nu mai avem cantitatea suficientă de energie pentru a finaliza sarcinile zilnice sau pentru a le începe.

Acest articol se va focusa pe detalierea conceptului de cofeină, precauţiile care ar trebui să fie luate atunci când consumăm, precum şi ce beneficii are cofeina asupra organismului.

La sfârşit vor apărea şi recomandările noastre cu privire la suplimente care conţin cofeină şi care te pot ajuta să te bucuri de mai multă energie, pentru performanţe optime.

Cuprins

În ce se găseşte cofeina?

Cofeina poate fi găsită atât în cafea, cât şi în unele ceaiuri precum ceaiul verde sau negru, dar şi în băuturile energizante. Unele medicamente şi analgezice conţin de asemenea cofeină.

Cel mai des este consumată cofeina din băuturi. Fiecare dintre acestea au o cantitate diferită de cofeină, precum şi alte ingrediente în compoziţie cu alte beneficii.

Efectele benefice ale cofeinei asupra organismului

VEGAN
Prețul inițial a fost: 196.99 lei.Prețul curent este: 167.44 lei. TVA inclus

Mai puțin de 5.58 lei per zi de tratament!

Cofeina oferă corpului nostru numeroase beneficii, fiind un motiv pentru care o consumă atât de mulţi oameni. Câteva dintre ele sunt:

  • Cofeina stimulează sistemul nervos central şi ajută la creşterea energiei.
  • Cofeina este benefică pentru organism datorită capacităţii sale de a reduce exesul de sare şi de apă. Asta se întâmplă ca urmare posibilităţii de creştere a frecvenţei urinării.
  • Un alt beneficiu este creşterea protecţieii împotriva leziunilor cerebrale, fapt care a fost demonstrat de numeroase studii.
  • Persoanele care consumă regulat cofeină au un risc mai mic în dezvoltarea bolii Parkinson
  • Cofeina este ajută în ameliorarea simptomelor astmului. Efectele sale sunt similare cu cele ale teofilinei, care este prescrisă adesea persoanelor care suferă de astm. Ce face mai exact este oferirea de ajutor muşchilor pentru relaxare şi îmbunătăţirea respiraţiei.
  • Sunt anumite situaţii în care cofeina a ajutat şi copiii prematuri cu problemele respiratorii

 

  • Atunci când consumăm cofeină este eliberat un hormon numit epinefrină. Acesta determină glucoza stocată în ţesutul muscular şi în ficat să fie eliberată în fluxul sanguin. Aşadar, pentru o anumită perioadă, creşte nivelul de zahăr din sânge.
  • Deşi creşte nivelul de zahăr din sânge, asta nu înseamnă că sunt şanse mai mari de apariţiei diabetului. Din contra, studiile susţin că cei care consumă cafea au un risc mai scăzut în ceea ce priveşte apariţia diabetului de tip 2. Totuşi, acest beneficiu nu este datorat neaparat cofeinei. Acest efect apare datorită compuşilor din planta de cafea. De fapt, cafeaua decofeinizată oferă de asemenea cu reducerea acestui risc.
  • Sunt studii care susţin că dacă este consumată cofeină atunci fluxul nostru sanguin creşte, precum şi tesiunea arterială. Efectele acestea au fost mai vizibile atunci când a fost vorba despre o persoană care nu este un consumător regulat de cafea.
  • Chiar dacă au existat controverse pe această temă, nu au existat studii care să demonstreze vreo legătură între accidentul vascular cerebral, bătăile anormale ale inimii şi consumul de cofeină.

Precauţiile consumului de cofeină

Cofeina – Precauţiile consumului de cofeină

Sunt câteva aspecte care ar trebui luate în considerare înainte să decidem să consumăm cofeină.

  • Persoanele care au tensiune ridicată este indicat să evite consumul de cofeină, deoarece aceasta poate contribui la creşterea tensiunii;
  • Persoanele care consumă cofeină regulat ar trebui să cunoască faptul că aceasta poate afecta absorbţia de calciu în organism;
  • Efectul cofeinei apare în decursul unei ore de la momentul consumului şi durează aproximativ până la şase ore. Cantitatea ideală de cofeină maximă pe care ar trebui să o consumăm pe zi fără să aibă efecte dăunătoare asupra sănătăţii este de 400 de miligrame pe zi.

Consumul de energizante

Printre băuturile în care se găseşte cofeina se află şi băuturile energizante. Totuşi, este important de luat în considerare că aceste energizante au şi alte ingrediente. Au pe lângă cofeină o cantitate exagerată de zahăr care stimulează de asemenea energia, dar nu într-un mod sănătos.

Aceste tipuri de bături conţin o cantitatea mare de cofeină şi zahăr, mai mare decât ar fi cantitatea sănătoasă de care are nevoie corpul nostru. Datorită conţinutului mare de zahăr pot fi urmări precum creşterea în greutate sau duce la apariţia şi agravarea diabetului.

Situaţii în care limitarea cofeinei este indicată

Sunt câteva situaţii în care cofeina ne poate face mai mult rău decât bine şi este necesar să cunoaştem aceste situaţii pentru a putea să acţionăm corespunzător atunci când e nevoie.

  • Femeile însărcinate ar trebui să evite consumul de cofeină, deoarece aceasta poate trece prin placentă şi să ajungă la copil. Este de asemenea indicat să se evite consumul şi atunci când se află în perioada de alăptare. Sunt şi atunci şanse ca aceasta să ajunge în organimul copilului.
  • Ar trebui să evite consumul de cofeină persoanele care au dificultăţi de adormire, deoarece consumul de cofeină poate agrava insomniile.
  • Persoanele care au dureri de cap cronice sau migrene ar trebui să evite sau să limiteze consumul deoarece condiţia se poate agrava.

Există sevraj atunci când renunţăm la cofeină?

În cazul în care o persoană decide să renunţe ca consumul de cofeină din diverse metode, atunci pot apărea anumite simptome. Astfel de simptome sunt: dificultate de concentrare, dureri de cap, iritabilitate, somnolenţă, greaţă. Totuşi, acestea durează de obicei câteva zile.

Depinde şi de cât de mult timp s-a consumat şi în ce cantitate. Dacă este vorba de o perioadă şi o cantitate mai mare, atunci simptomele pot dura mai mult. 

Consumul de cofeină poate aduce beneficii sănătăţii, dar este important să fie consumată în cantităţi moderate.

Recomandările noastre

Dacă îţi doreşti să ai mai multă energie şi să dureze mai mult până îţi revine oboseala, atunci recomandăm un supliment care are în componenţa sa cofeină şi altfele care ajută în acest sens. Acesta se numeşte 7V Energy Shoot şi oferă instantaneu un plus de energie.

Este potrivit mai ales sportivilor care doresc să aibă performanţe superioare. Dar poate fi consumat şi de cine îşi doreşte mai multă energie fizică instantanee în diverse contexte. 

VEGAN
Prețul inițial a fost: 196.99 lei.Prețul curent este: 167.44 lei. TVA inclus

Mai puțin de 5.58 lei per zi de tratament!

VEGAN
Prețul inițial a fost: 215.00 lei.Prețul curent este: 182.75 lei. TVA inclus

Mai puțin de 6.09 lei per zi de tratament!

Prețul inițial a fost: 155.00 lei.Prețul curent este: 131.75 lei. TVA inclus

Mai puțin de 4.39 lei per zi de tratament!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *