Vitamina C și Importanța sa pentru Sistemul Imunitar

vitamina c lipozomala

În sezonul rece de toamnă și de iarnă, când apar răcelile de sezon, este important să ne asigurăm cantități optime de Vitamina C. Prin urmare, este eficient să ne pregătim sistemul imunitar, responsabil de protejarea corpului nostru împotriva agenților patogeni externi. Este crucial să învățăm cum să-l protejăm, oferindu-i nutrienții necesari pentru o stare bună de sănătate. 

Acești nutrienți includ anumite vitamine care sunt esențiale pentru funcționarea sistemului imunitar și pe care le putem obține prin alimente sau din anumite suplimente alimentare. În plus, potrivit EFSA, dezechilibrul nivelurilor de vitamina C include slăbiciune și oboseală, foarte frecvente în timpul schimbărilor sezoniere.

Sistemul Imunitar

În primul rând, trebuie să știm cum funcționează sistemul imunitar. Potrivit Societății Spaniole de Imunologie, apărarea noastră este formată dintr-un complex de celule și factori solubili. Care funcționează în simultan pentru a menține integritatea și sănătatea corpului nostru. Acest sistem ne protejează corpul de invazia de viruși, bacterii sau ciuperci. Datorită diferitelor procese precum proliferarea celulară, sinteza îmbunătățită a proteinelor și producția de mediatori.

Cu toate acestea, celulele sistemului imunitar sunt vulnerabile la stresul oxidativ și la deteriorarea capacității lor de a răspunde acestor microorganisme invazive. Acesta este motivul pentru care aceasta vitamină joacă un rol important în funcția sistemului imunitar, ajutând la protejarea celulelor de radicalii liberi și stresul oxidativ.

Rolul vitaminei C asupra sistemului imunitar

Conform Societății Spaniole de Imunologie, este unul dintre nutrienții esențiali pe care trebuie să îi consumăm într-o dietă echilibrată. Ajută la menținerea unei apărări normale atunci când vine vorba de combaterea infecțiilor.

Persoanele vârstnice, persoanele care sunt expuse substanțelor chimice sau persoanele care practică exerciții fizice intense, trebuie să aibă grijă de dieta lor prin creșterea aportului de vitamina C. Aceste situații necesită uneori o capacitate antioxidantă mai mare pentru buna funcționare a sistemului imunitar.

 

Obține beneficiile Vitaminei C cu Vitamina C Lipozomală din gama Marnys:

On Sale
Sale!
%
Off
26
Save 33 lei
33lei
26%
33
lei
vitamina c rol

Proprietățile Vitaminei C

Pe lângă susținerea sistemului imunitar, acționează ca un antioxidant și ca un factor esențial în multe reacții enzimatice cum ar fi biosinteza colagenului din piele, oase, cartilaj și vase de sânge. Prin urmare, este esențial pentru buna funcționare a unei largi varietăți de procese celulare. Unul dintre cele mai importante roluri pentru organism este în funcționarea metabolismului energetic și în absorbția fierului.

Cum și când să luați Vitamina C?

Vitamina C se găsește în mod natural în alimente și există suplimente alimentare care o conțin și pot completa dieta.

Cantitatea zilnică recomandată de Vitamina C

Potrivit EFSA, cantitatea minimă recomandată de vitamina C la bărbații adulți este de 90 mg pe zi, în timp ce la femei este de 80 mg. Deoarece corpul nu îl păstrează cu ușurință, acesta trebuie luat zilnic prin dietă.

Alimente care conțin Vitamina C

Alimentele cele mai bogate în această vitamină sunt citricele precum portocalele, grapefruitul și kiwi-ul. Ardeiul roșu, verde și alte legume și fructe cum ar fi broccoli, căpșuni, pepene și roșii, conțin, de asemenea, acest nutrient.

Este foarte important să aveți o dietă variată pentru a oferi organismului nutrienții de care are nevoie pentru o funcționare corectă.

Suplimente alimentare cu vitamina C

În plus față de dieta obișnuită, este posibil să luați această vitamină prin suplimente alimentare care o conțin în diferite formule. De exemplu, formatul lipozomului asigură biodisponibilitatea vitaminei C în intestin.

Este posibil un exces de vitamina C?

Este puțin probabil ca un aport excesiv de vitamina C să fie dăunător. După cum indică Agenția Spaniolă pentru Siguranța Alimentară, suplimentele alimentare ar trebui luate la dozele zilnice recomandate conform etichetei produsului și nu pot înlocui o dietă echilibrată care să furnizeze toți nutrienții.

Este recomandat să discutați cu un profesionist din domeniul sănătății pentru a afla mai multe despre nevoile corpului.

Obține beneficiile Vitaminei C cu Vitamina C Lipozomală din gama Marnys:

On Sale
Sale!
%
Off
26
Save 33 lei
33lei
26%
33
lei