Boala inflamatorie intestinala este din ce in ce mai frecventa in tarile dezvoltate si se manifesta atat la barbati, cat si la femei, in egala masura.
La tineri, poate debuta incepand cu varsta de 15 ani pana la 35 iar la varstnici intre 55-65 de ani. Inflamatia tractului digestiv afecteaza tot procesul de digestie si poate avea consecinte grave asupra sanatatii organismului.
Afla in cele ce urmeaza ce este boala inflamatorie intestinala, care sunt cauzele, simptomele si care sunt tratamentele recomandate de catre medicii specialisti.
Ce este boala inflamatorie intestinala?
Boala inflamatorie intestinala este un grup de afectiuni intestinale care apar la nivelul tractului digestiv. Se manifesta prin inflamarea peretilor intestinali si poate afecta intreg sistemul de digestiv fiind de natura autoimuna.
Tractul digestiv este format din cavitatea bucala, esofag, stomac, intestinul subtire si intestinul gros fiind responsabil pentru digestia alimentelor, asimilarea nutrientilor catre celulele organismului si eliminarea toxinelor sub forma de materii fecale.
Odata ce intreg procesul este afectat de boala inflamatorie intestinala, intreg organismul are de suferit si astfel apar complicatii care pot avea efecte grave asupra corpului uman.
Exista mai multe tipuri ale bolilor inflamatorii intestinale, iar printre cele mai comune se numara boala Crohn si Colita ulcerativa.
- Boala Crohn
Este o boala inflamatorie care poate aparea in orice parte a tractului digestiv, de la cavitatea bucala si pana la anus. Se manifesta prin diaree, febra, dureri abdominale sau scadere brusca in greutate.
- Colita ulcerativa
Este o afectiune inflamatorie care debuteaza la nivelul intestinului gros si a rectului. Cauzeaza dureri, iritatie, diaree si ulcer la nivelul mucoasei intestinale. Boala inflamatorie intestinala poate provoca o serie de afectiuni asupra sistemului digestiv precum cancer de colon, ocluzia intestinala, ulcer, fisuri anale sau megacolonul toxic.
Din punct de vedere al reactiilor adverse, pot aparea complicatii ca deshidratare, malutritie, cheaguri de sange sau inflamatie la nivelul ochilor, pielii si articulatiilor
Remedii naturale recomandate pentru sanatatea digestiva
Suplimente Pentru Colesterol
Mai puțin de 2.22 lei per zi de tratament!
Suplimente Pentru Colesterol
Chitomar – Chitosan 720 Mg + Vitamina C pentru Metabolismul Grăsimilor, Colesterol – 60 Capsule
Mai puțin de 1.90 lei per zi de tratament!
Mai puțin de 2.82 lei per zi de tratament!
Suplimente Alimentare & Vitamine Ficat
Hepalive pentru Sănătatea Ficatului și Probleme Digestive – Sticlă cu 250 ml
Mai puțin de 2.37 lei per zi de tratament!
Boala inflamatorie intestinala – cauze si simptome
Boala inflamatorie intestinala este de natura autoimuna si, pana in prezent, nu se cunosc cauzele exacte ale declansarii acesteia. Specialistii asociaza debutul bolilor inflamatorii cu mostenirea genetica sau un sistem imunitar scazut care nu reuseste sa inlature agentul patogen si incepe astfel sa atace celulele sanatoase ale organismului.
In functie de localizarea inflamatiei intestinale si a gradului de severitate, printre cele mai comune simptome se numara:
- Diaree
- Ulcer
- Dureri abdominale, balonare
- Anemie
- Afectiuni cutanate
Cum poate fi diagnosticata boala inflamatorie intestinala?
Pentru confirmarea diagnosticului, trebuie mers la un consult specializat in vederea efectuarii unor teste si analize de sange care confirmar infectia de natura intestinala.
Se au in vedere urmatoarele teste:
- Analize de sange
- Analize pentru depistarea sangelui in materiile fecale
- Radiografia cu bariu
- Colonscopia
- Sigmoidoscopia
Care este tratamentul bolilor inflamatorii intestinale?
Scopul tratamentului are rolul de a reduce inflamatia cauzata la nivelul digestiv si de a incetini activitatea sistemului imunitar. In general, se prescrie de catre medicul specialist un tratament medicamentos sau suplimente pe baza de fier, vitamina D si calciu.
Suplimente Alimentare
Mai puțin de 2.65 lei per zi de tratament!
Suplimente Oase & Articulații
Mai puțin de 2.50 lei per zi de tratament!
Vitamine Pentru Imunitate Scăzută
Vitamina D VITAHELP (D3 – Colecalciferol) cu 100 Mcg (4000 UI) per Doză Zilnică – Cutie cu 60 Gelule
Mai puțin de 1.47 lei per zi de tratament!
Vitamine și Minerale
Ferrobine MAX cu Bisglicinat de Fier, Zinc și Vitamine – Produs Vegan – 20 Fiole
Mai puțin de 2.49 lei per zi de tratament!
Alimente recomandate pentru persoanele cu boala inflamatorie intestinala
Un regim alimentar adecvat cu un aport crescut de fibre si carbohidrati pot ameliora simptomele cauzate de inflamatia bolii intestinale. Este important ca prin alimentatie sa se tine cont de functiile mucoasei, absorbtia apei si a electrolitilor de catre celulele corpului si mentinerea vascozitatii scaunului.
Se recomanda consumul de:
- Leguminoase, legume si tarate de ovaz, orz sau secara
Acestea contin fibre solubile care ajuta la digestive, consistenta materiei fecale si reglarea nivelului de glucoza si colesterol din sange.
- Carne de pui si curcan
Acidul folic care se gaseste preponderent in alimentele de origine animala ajuta la ameliorarea diareei si a simptomelor cauzate de aceasta. In plus, ajuta la reglarea vascozitatii scaunului pentru prevenirea diareei.
- Citrice, fructe de padure
Contin antioxidanti, vitamina C si acid folic cu rol benefic asupra sanatatii digestive.
- Avocado
Este bogat in grasimi mononesaturate fiind o sursa importanta de vitamine, fibre, proteine si acid folic.
- Legume verzi (broccoli, sparanghel, spanac, varza Kale)
Contin vitamina C, magneziu si acid folic avand o consistenta frageda, usor de digerat.
- Humus
Este o sursa excelenta de proteine vegetale, fibre si nutrienti esentiali pentru sanatatea tractului intestinal.
Ce alimente trebuie evitate?
In boala inflamatorie intestinala trebuie evitate alimentele care provoaca inflamatii si iritari la nivelul mucoasei. Trebuie excluse din alimentatie carnea grasa si afumaturile, mezelurile din comert, prajelile, produsele de patiserie si fructele tari.
De asemenea, exista unele medicamente care irita mucoasa si pot agrava simptomele cauzate de boala inflamatorie intestinala, de aceea este importanta recomandarea medicului specializat inaintea administrarii oricaror tipuri de tratamente.
Suplimente alimentare pentru persoanele cu boala inflamatorie intestinala
Pe langa tratamentul medicamentos prescis de medicul specialist, exista o serie de suplimente alimentare care ajuta la imbunatatirea sanatatii digestive si la reducerea inflamatiei de natura intestinala, precum:
- Aloe Royal pentru digestie, energie si imunitate este un supliment alimentar cu multiple vitamine si minerale pentru buna functionare a tractului intestinal si tratarea bolilor de natura digestiva. Contine Aloe Vera, Laptisor de Matca, Vitamine din complexul B si Vitamina A.
Vitamine Pentru Oboseală
Mai puțin de 3.32 lei per zi de tratament!
- Sucul de Aloe Vera este un supliment nutritiv sub forma lichida care amelioreaza simptomele de colon iritabil, regleaza tranzitul intestinal si previne aparitia tulburarilor intestinale. Pe langa beneficiile asupra sistemului digestiv, sucul de Aloe Vera sustine detoxifierea organismului si elimina parazitii din tractul digestiv avand o activitate puternic antioxidanta.
Suplimente & Produse Digestie
Suc de Aloe Vera pentru Afecțiuni Digestive și Tranzit – 500 ml
Mai puțin de 2.18 lei per zi de tratament!
- Maitake este o ciuperca cu beneficii uimitoare asupra sanatatii avand proprietati antiinflamatoare, antivirale si antibacteriene. Ajuta la mentinerea echilibrului dintre sistemul gastro-intestinal si imunitar, reduce inflamatiile si regleaza nivelul de insulina din organism.
Ciuperci
Maitake (Grifola frondosa) – Imunitate, Sistem Digestiv – Produs Bio, 100% Natural – 30 Capsule
Mai puțin de 2.82 lei per zi de tratament!
- Redutrim Pro este un supliment alimentar probiotic si prebiotic care contine fibre si enzime digestive pentru sanatatea florei intestinale. Are actiune benefica asupra sistemului digestiv, reduce inflamatiile cauzate de boala colonului iritabil si ajuta la eliminarea parazitilor intestinali. Contine Lactobacillus si Bifidobacterium, bacterii care se regasesc in mod natural in organismul uman ce asigura sanatatea mucoasei intestinale in timp ce regleaza microflora. De asemenea, faciliteaza absorbtia nutrientilor din alimente. Redutrim Pro este 100% de origine vegetala, potrivit persoanelor vegane.
Probiotice & Prebiotice
Mai puțin de 2.37 lei per zi de tratament!
- https://www.cdc.gov/ibd/what-is-IBD.htm
- https://www.nhs.uk/conditions/inflammatory-bowel-disease/
- https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/inflammatory-bowel-disease
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15587-inflammatory-bowel-disease-overview