Astăzi, ai 15% Extra Reducere ✨ la toate Uleiurile Esențiale și Difuzoarele Premium - Folosește codul 15AROMATERAPIE Vezi Produse 🏡

Cele 4 substanțe din creier care ne fac fericiți

substante din creier care ne fac fericiti

Fericirea este un sentiment după care tânjim în permanență de-a lungul vieții. Căutăm fericirea în oameni, în locuri sau în obiecte și ne agățăm de orice ne face să zâmbim și să vedem viața cu alți ochii. În timp ce noi tânjim după momentele plăcute ale vieții, creierul nostru face, în permanență, tot felul de calcule pentru a controla toate gândurile, sentimentele și emoțiile pe care le simțim. Iar asta pentru că fericirea depinde de un singur hormon, de dopamină. 

Deci de ce depinde fericirea? Ce anume ne face să simțim fericire, afecțiune, bucurie sau plăcere? Toate sentimentele care ne produc o stare generală de bine sunt provocate de diferite substanțe din creier. Dopamina este cea după care tânjim cel mai mult. Dar și oxitocina, serotonina și endorfinele ne provoacă la fel de multă bucurie și stare de bine. Hai să descoperim care este rolul acestor substanțe din creier și care activități ne provoacă mai multă fericire.

Ce se întâmpla în organism în lipsa fierului?

În creierul nostru se produc milioane de reacții chimice în fiecare moment. Aceste reacții formează sistemul care controlează felul în care ne simțim și felul în care percepem lucrurile. Neurotransmițătorii sunt substanțele care trimit mesaje de la neuron la neuron, fiind și pionii principali de care depinde starea de spirit. 

Pentru a înțelege rețeaua chimică din creierul nostru, este important să cunoaștem îndeaproape cele 4 „personaje” principale: dopamina, serotonina, oxitocina și endorfinele. Aceste substanțe chimice sau, altfel spus, acești „hormoni ai fericirii” au un impact major asupra felului în care te simți, jucând un rol esențial în sănătatea psihică, fiziică și emoțională. 

1. Dopamina

Dopamina este substanța chimică pe care creierul o eliberează atunci când facem lucruri care ne fac să ne simțim bine sau atunci când ducem la capăt o anumită sarcină. Ea este cea care ne motivează să fim mai buni, cea care ne provoacă multă fericire și o stare de bine. Dopamina joacă un rol esențial în comportamentul nostru de zi cu zi și afectează direct modul în care ne simțim, modul în care ne mișcăm, ba chiar și ceea ce mâncăm.

Dopamina face parte din sistemul de recompensare el creierului. În momente în care simțim bucurie, atunci când am terminat o sarcină dificilă sau în momentul în care cineva ne laudă munca, fericirea pe care o simțim înseamnă un nivel mare de dopamină la nivelul creierului. Alimentele sănătoase, gesturile care denotă bunătate sau completarea anumitor task-uri sunt metode simple prin care nivelul de dopamină din creier crește.

2. Serotonina

Toată lumea cunoaște serotonina sub denumirea de „hormonul fericirii”. Serotonina se eliberează în momentul în care simți satisfacție sau când alte peroane te apreciază. Serotonina este cea ne motivează să ne întrecem limitele, o substanță care creează emoții pozitive foarte puternice. 

Acest neurotransmițător este implicat în activitățile creierului care au legătură cu comportamentul, starea de spirit și memoria. Acesta este si motivul pentru care serotonina este folosită ca tratament pentru remedierea problemelor precum anxietate, depresie sau tulburare obsesiv compulsivă. Plimbările lungi, exercițiile fizice sau pur și simplu o plimbare într-o zi însorită sunt cele mai simple metode de a crește nivelul de serotonină. 

3. Oxitocina

Oxitocina este neurotransmițătorul responsabil pentru calitatea noastră de ființe sociale. Cunoscut și sub numele de „hormonul iubirii”, oxitocina este eliberată în momentul în care avem contact fizic cu o altă persoană, fie că vorbim despre o îmbrățișare, un sărut sau relații intime. Oxitocina este hormonul care se află în spatele sentimentelor de iubire, prietenie sau încredere profundă. 

Clipele petrecute cu animalul tău de companie crește considerabil nivelul de oxitocină pe care îl ai în organism. Îmbrățișările, complimentele, ținutul de mână și actele de bunătate sunt alte metode sigure prin care nivelul de oxitocină din organism va crește semnificativ. 

4. Endorfinele

Endorfinele sunt substanțele din creier asociate cu euforia, plăcerea și ameliorarea durerii. Acestea sunt, în general, eliberate ca răspuns al organismului pentru durere. Endorfinele ne ajută să ne întrecem limitele și să ieșim din zona noastră de confort, de aceea simți acel val de plăcere după ce alergăm foarte mult timp sau după ce facem lucruri care se scot din zona de confort. Chiar și râsul pe săturate eliberează endorfine în organism. 

Uită-te la o comedie, râzi cu prietenii tăi sau întrece-ți limitele. Acestea sunt cele mai bune metode pentru a crește nivelul de endorfine din organismul tău.

Deci, de ce depinde fericirea? De oameni, de lucruri și de activități care ne eliberează în creier dopamină, serotonină, oxitocină și endorfine care ne fac să fim fericiți. 

-54%
BESTSELLER
19,50 lei TVA inclus

Mai puțin de 0,65 lei per zi de tratament!

-19%
Stoc epuizat
125,00 lei TVA inclus

Mai puțin de 4,16 lei per zi de tratament!

-19%
BESTSELLER
97,00 lei TVA inclus

Mai puțin de 3,23 lei per zi de tratament!

Lasă un răspuns