Totii oamenii se confrunta cu situatii dificile sau triste de viata, care pot schimba dispozitia de moment si starea de spirit. Atunci cand impactul resimtit in urma unui astfel de episod afecteaza o persoana din punct de vedere psihic si emotional, pot aparea diverse tulburari afective precum depresia.
Din punct de vedere medical, depresia este denumita ca fiind o afectiune mintala clinica cu tulburari de dispozitie care afecteaza in prezent milioane de oameni din intreaga lume si peste 5% din populatia Romaniei.
Afla in continuare ce este depresia, care sunt cauzele, modul cum se manifesta, dar si totul despre cele mai eficiente metode naturale de tratament pentru mentinerea echilibrului mental si emotional.
Ce este depresia si cum se manifesta?
Depresia este una dintre cele mai comune forme de tulburare afectiva a populatiei din intreaga lume care provoaca sentimente de tristete, pierderea interesului fata de orice fel de activitate, sociala sau profesionala si oboseala psihica.
Depresia se manifesta pe o perioada mai lunga de doua saptamani, iar episoadele depresive pot aparea la intervale regulate de timp.
Denumita si depresie clinica, aceasta tulburare afecteaza modul in care o persoana simte, actioneaza si gandeste in desfasurarea activitatilor normale de zi cu zi si este resimtita ca o tristete apasatoare, insotita de pierderea bucuriei de a trai si de neliniste interioara.
Episoadele depresive pot sa difere in intensitate sau in durata, in functie de cauza care a provocat afectiunea, si se manifesta in egala masura atat la femei, cat si la barbati. Pentru majoritatea persoanelor diagnosticate cu depresie, simptomele pot afecta activitatile de zi cu zi in viata sociala, profesionala sau relatiile cu ceilalti.
Depresia se manifesta prin prezenta sentimentelor de tristete sau deznadejde insotite in unele cazuri de izbucniri de furie, iritabilitate sau pierderea apetitului sexual. De asemenea, episoadele depresive pot cauza tulburari de somn, lipsa de energie fizica, reducerea apetitului sau dificultati de gandire si concentrare.
In unele cazuri, pacientii cu depresie au semnalat dureri fizice precum dureri de spate sau de cap, precum si ganduri sinucigase sau recurente de moarte.
Suplimente naturale pentru bunastare psihica si emotionala
Suplimente Alimentare
Mai puțin de 2.16 lei per zi de tratament!
Suplimente & Vitamine Pentru Sistemul Nervos
RELAHELP cu 14 Ingrediente Active – Anti-Stress, Relaxare, Stare de Bine – 30 Capsule
Mai puțin de 3.57 lei per zi de tratament!
Suplimente & Vitamine Pentru Sistemul Nervos
Bomboane MARNYS® cu Valeriană pentru Combaterea Stress-ului și a Anxietății
Mai puțin de 0.62 lei per zi de tratament!
Suplimente & Vitamine Pentru Sistemul Nervos
Melatovit – Înlătură insomniile și reglează ritmul circadian – 60 Capsule Vegetale
Mai puțin de 2.31 lei per zi de tratament!
Care sunt cauzele depresiei
Pana in prezent, nu se stie cu exactitate care sunt cauzele depresiei, insa, la fel ca in cazul multor tulburari psihice, pot fi luati in calcul diversi factori precum:
- Predispozitie genetica: despreia este mai frecvent intalnita la persoanele ale caror rude au la randul lor aceasta afectiune
- Diferente biologice: unele modificari fizice la nivelul creierului pot provoca schimbari de perceptie si comportament
- Expunerea prelungita la stres
- Experiente traumatice, in special cele din perioada copilariei precum abuzuri fizice, psihice sau moartea unui membru drag al familiei
- Modificari hormonale in cazul persoanelor de sex feminin in perioada pubertatii sau postnatal
- Deficienta de vitamina B9, B12, D sau acizi grasi Omega 3
- Lipsa expunerii la lumina solara ca in cazul locuitorilor din emisfera nordica sau sudica extrema.
Tratament pentru depresie
Scopul tratamentului pentru depresie este de a ameliora simptomele specifice afectiunii si de a reda astfel pofta de viata. In cazul in care te confrunti cu semnele asociate depresiei sau ai un membru drag in familie care sufera de acest tip de tulburare, se recomanda programarea unui consult la psiholog sau la medicul de familie pentru prescrierea unui tratament, in functie de caz.
De regula, tratamentul pentru depresie consta in administrarea unui tratament medicamentos sau diferite tipuri de psihoterapie, precum terapia cognitiv-comportamentala. In cazul tratamentul medicamentos, medicul poate recomanda antidepresive, antipsihotice sau anxiolitice pentru utilizare pe termen scurt.
Persoana care urmeaza un astfel de tratament trebuie supravegheata si monitorizata constant de catre medic.
Pentru persoanele care nu prezinta simptome severe de depresie, se recomanda terapia cognitiv-comportamentala care poate ajuta la identificarea comportamentelor negative ale pacientului si sustinerea acestuia cu scopul de a le inlocui cu altele sanatoase, dezvoltarea interactiunilor cu ceilalti si recastigarea controlului asupra propriei vieti.
Metode naturale cu ajutorul carora iti poti ameliora starile depresive
Depresia este o tulburare afectiva care poate aparea in orice moment a vietii, fiind cauzata de diversi factori mentionati anterior. Chiar daca nu poate fi prevenita instalarea depresiei, exista anumite metode prin care iti poti ameliora starile asociate acestei tulburari cu ajutorul unui stil de viata sanatos si al obiceiurilor pe care le adopti zilnic in viata ta.
Alimentatia este un aspect important atunci cand vine vorba de echilibru psihic si emotional, deoarece, cu ajutorul acesteia, ii poti asigura organismului toate substantele nutritive de care are nevoie pentru buna functionare si mentinerea echilibrului psihic.
In unele cazuri, deficienta de anumite vitamine si minerale pot agrava starile depresive sau chiar pot cauza tulburari de comportament.
Iata care sunt cei mai importanti nutrienti atunci cand vine vorba de mentinerea sanatatii creierului:
- Complexul de vitamine B
Complexul de vitamine B face referire la cele 8 vitamine care contribuie la bunastarea psihica si fizica precum B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 si B12. Acestea au proprietati antioxidante si antiinflamatorii care ajuta la mentinerea sanatatii creierului prin sustinerea functionarii neurotransmitatorilor, in timp ce protejeaza impotriva declinului creierului.
- Vitamina D
Cunoscuta si sub numele de “vitamina Soarelui”, Vitamina D este extrem de benefica pentru sanatatea creierului, avand actiune neuroprotectiva asupra celulelor. Desi poate fi asimilata prin expunerea la soare, aportul vitaminei D in organism poate fi perturbat din cauza statului pe timp indelungat la birou sau in case, in anotimpul rece sau ploios, ori din cauza unei alimentatii nesanatoasa, saraca in nutrienti.
- Acizi grasi Omega 3
Acizii grasi Omega 3 joaca un rol important in fiziologia creierului fiind responsabili de mentinerea functiilor congnitive, a sanatatii psihice si la dezvoltarea normala a sistemului nervos. Acizii grasi Omega 3 imbunatatesc semnificativ capacitatea de invatare si memorare, in timp ce ajuta la formarea si protejarea membranelor celulare.
Consumul acizilor Omega 3 a fost asociat cu ameliorarea unor tulburari mentale precum tulburare bipolara, depresie, anxietate sau agresivitate.
- Vitamina C
Desi este cunoscuta ca fiind o vitamina benefica pentru imunitate, Vitamina C are, de asemenea, actiune antioxidanta asupra celulelor care contribuie la reducerea stresului oxidativ si implicit la diminuarea degenerarii creierului si la imbunatatirea performantei cognitive.
Alaturi de o alimentatie diversificata si echilibrata, bogata in nutrienti, sportul practicat in mod regulat ajuta la imbunatatirea starii de spirit si la ameliorarea starilor depresive prin secretia serotoninei si a dopaminei pe care creierul o produce in urma activitatilor fizice.
Poti incepe prin a introduce in rutina ta zilnica:
- Mersul pe jos timp de 30 de minute in fiecare zi
- Practicarea exercitiilor de stretching dimineata dupa trezire si seara inainte de culcare
- Yoga
- Drumetiile in natura.
Nutrienti pentru sanatatea creierului si prevenirea starilor depresive
Suplimente Alimentare
Mai puțin de 3.61 lei per zi de tratament!
Complex de Vitamine Pentru Energie
Mai puțin de 2.01 lei per zi de tratament!
Vitamine și Minerale
Vitamina D Lichidă (D3 -Colecalciferol) 100% Naturală – 30 ml
Mai puțin de 1.17 lei per zi de tratament!
Suplimente Antioxidanți
Vitamina C Lipozomală 1000 Mg cu Absorbție Maximă – 20 fiole
Mai puțin de 2.76 lei per zi de tratament!
- https://www.psychiatry.org/patients-families/depression/what-is-depression
- https://www.nimh.nih.gov/health/topics/depression
- https://www.healthline.com/health/depressio
- https://www.nhs.uk/mental-health/conditions/depression-in-adults/overview/