Acizi grași esențiali sau “grăsimile bune”

acizi grasi esentiali omega 3 6 7 9

Pentru majoritatea oamenilor, cuvântul „grăsime” are o conotație negativă, însă nu toate grăsimile sunt rele. Printre cele cunoscute popular ca fiind „grăsimi bune” se numără acizii grași esențiali. Acestea sunt numite astfel deoarece, la fel ca vitaminele, sunt vitale pentru sănătatea noastră și nu pot fi produse în mod direct de corpul uman, deci trebuie să fie obținute din dietă sau din suplimente. 

În organismul nostru există peste șaptezeci de acizi grași care exercită diferite roluri. Din punct de vedere nutrițional, îi putem separa în două grupuri: neesențiali, care pot fi sintetizați de organism; și esențiali, care trebuie să fie incluși în dietă. Echilibrul lor, cantitativ sau calitativ, trebuie luat în considerare, acest factor fiind determinant pentru sănătatea noastră.

Ca surse de acizi grași esențiali, poți apela la alimente sau suplimente nutritive. În cazul alimentelor, pe lângă sursele de origine animală, precum uleiul de pește, majoritatea uleiurilor din plante (în special in, susan, macadamia) sunt bogate în acizi grași. Aceste uleiuri ar trebui să fie incluse în dietele noastre, înlocuind grăsimile animale, care sunt mai bogate în acizi grași saturați.

Toate uleiurile din plante bogate în acizi grași esențiali au proprietăți comune, dar și proprietăți individuale. În general, aceste uleiuri reduc cantitatea de toxine din grăsimile animale (carne, unt etc.) și ajută la oprirea depunerii acestora pe articulații și în zona vaselor de sânge, ceea ce contribuie la sănătatea cardiovasculară. O altă caracteristică pe care o au este aceea că reduc lipoproteinele cu densitate foarte mică: trigliceridele și colesterolul „rău” (colesterolul LDL) din sânge.

Iată câteva dintre cele mai frecvente utilizări ale grăsimilor esențiale:

  • Ca supliment nutritiv. Poți apela oricând la suplimente cu acizi grași esențiali. Ele furnizează o cantitate mare și variată de acizi grași esențiali pe care trebuie să îi consumăm pentru a ne menține organismul sănătos, în special memoria și sistemul cardiovascular.
  • Sunt antioxidanți puternici. Există mai multe modalități prin care acizii grași esențiali ne pot ajuta să ne menținem sănătoși. De exemplu, sunt o componentă importantă a membranelor celulare, izolează nervii și protejează țesuturile. Prin urmare, protejează celulele în fața  îmbătrânirii premature și în fața acțiunii radicalilor liberi oxidanți.
  • Utile în îngrijirea pielii: Grăsimile esențiale sunt foarte eficiente pentru menținerea frumuseții și hidratarea pielii.
On Sale
Sale!
%
REDUS
35
Save 52 lei
52lei
35%
52
lei
PACHET
Stoc epuizat
On Sale
Sale!
%
REDUS
43
Save 43 lei
43lei
43%
43
lei
On Sale
Sale!
%
REDUS
39
Save 37 lei
37lei
39%
37
lei
57,67 lei TVA inclus
On Sale
Sale!
%
REDUS
48
Save 56 lei
56lei
48%
56
lei
VEGAN
Stoc epuizat